-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 28

Per 2 metus už 108 mln. Lt bus renovuoti Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai, elektros suvartojimas mažės 70 proc.

Vilniaus miesto savivaldybė ir Italijos bendrovė „Gemmo S.p.A.“ pirmadienį pasirašė partnerystės sutartį, pagal kurią Vilniuje per dvejus metus bus modernizuotas gatvių apšvietimas.
Vilniaus savivaldybė pasirašė sutartį dėl gatvių apšvietimo tinklų modernizacijos
Vilniaus savivaldybė pasirašė sutartį dėl gatvių apšvietimo tinklų modernizacijos / Vilniaus sav. nuotr.

Sostinėje bus sumontuoti taupūs ir modernūs LED šviestuvai, elektros suvartojimas mažės daugiau nei 70 proc., o bendra investicijų suma sieks 108 mln. Lt.

„Tai pirmas toks projektas ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, kai modernizuojama viso miesto apšvietimo sistema. Pažangi technologija, kuri per dvejus metus bus įgyvendinta viešos ir privačios partnerystės pagrindu, leis kasmet sutaupyti beveik 7 mln. Lt už elektros energiją. Pasirengimas, derybos, dokumentų derinimas užtruko daugiau nei ketverius metus, tad didžiulė padėka visiems prisidėjusiems prie šio sudėtingo projekto įgyvendinimo. Europos Komisija šį projektą yra įvertinusi kaip geros praktikos pavyzdį“, – sakė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Tarptautinė kompanija „Gemmo S.p.A.“ iš Italijos šiandien yra laikoma renovacijos ir priežiūros lyderiu apšvietimo tinklų srityje, o jos istorija siekia beveik 100 metų. Įmonė įsikūrė 1919 m. kaip šeimos verslas, o šiandien jos darbuotojų skaičius siekia 1500 žmonių, o metinė apyvarta – 1,5 mlrd. eurų (5,17 mlrd. Lt).

„Mūsų kompanija yra įgyvendinusi projektus ne tik Italijoje, bet ir JAV, Belgijoje, Jungtiniuose arabų Emyratuose, Rumunijoje, Argentinoje.  Prižiūrime daugiau nei 20 oro uostų, 140 kilometrų tunelių, 30 sveikatos priežiūros kompleksų apšvietimo sistemų. Dirbame 120 savivaldybių, kuriuose prižiūrime daugiau nei 350 tūkst. šviestuvų. Džiaugiamės, kad galėsime įgyvendinti šį svarbų projektą Vilniuje“, – sakė „Gemmo S.p.A.“ vykdomasis direktorius Mauro Gemmo.

Projektas, kuri įgyvendins kompanija Vilniuje, jau dabar yra pripažintas vienu efektyviausių apšvietimo srityje Europos Sąjungoje dėl planuojamų rezultatų.

Konkurse dalyvavo trys pasaulinės įmonės, o jas vertino tarptautiniai ekspertai iš Danijos ir Lietuvos.

Šiuo metu Vilniuje esami 44 tūkst. šviestuvų paskutinį kartą buvo atnaujinti 1997–2000 metais. Miesto gatvių apšvietimo įrenginių nusidėvėjimas viršija 89,5 proc. Daugumos šviestuvų eksploatacijos laikas baigsis už vienerių metų.

Įdiegus modernų apšvietimą sumažės aplinkos tarša, geriau apšviestos gatvės taps nusikalstamumo prevencijos priemone, tamsiu paros metus sumažės eismo įvykių tikimybė. Projektą įgyvendinanti kompanija visus darbus įsipareigojo atlikti per 2 metus. Ji taip pat 18 metų eksploatuos ir prižiūrės Vilniaus gatvių apšvietimo tinklus.

Savo palaikymą šiam projektui yra pareiškusi ir Europos Komisijos Energijos direktorato direktorė Marie Donnelly. Komisijos atstovė pažymėjo, jog toks projektas yra geras pavyzdys ES, kaip taupyti energiją, diegti geriausius aplinką tausojančius sprendimus. Projekto komandoje dirbo „Investuok Lietuvoje“ ir Centrinės projektų valdymo agentūros atstovai, sutarties projektą vertino Finansų ministerija.

Tačiau Vilniaus tarybos opoziciją projektą kritikavo. Esą sostinės savivaldybė permokės už projektą, kurį neva galėtų atlikti savo pajėgomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius