-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 03

Vokietijos vienybės dieną sostinės Vokiečių gatvę papuošė užrašas „Deutsche Straße“

Vilniaus Vokiečių gatvėje pirmadienį atidengtas meninis akcentas, ant kurio vokiečių kalba parašyta „Deutsche Straße“.
Vokietijos vienybės dieną Vilnius Vokiečių gatvę papuošė užrašu – „Deutsche Straße“
Vokietijos vienybės dieną Vilnius Vokiečių gatvę papuošė užrašu – „Deutsche Straße“ / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Sveiki atvykę į Deutsche Straße – vieną seniausių gatvių Vilniuje, taip pavadintą dar XIV amžiuje, kai Kunigaikščio Gedimino pakviesti čia apsigyveno vokiškai kalbantys pirkliai ir amatininkai. Jau tuomet ši gatvė tapo svarbiausiu miesto traukos centru ir išliko viena gyviausių per daugelį šimtmečių. Džiaugiamės būtent čia pagerbdami ir sveikindami vokiečių bendruomenę Vilniuje šiandieną,“ – pranešime cituoja,as Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Gatvės eksterjero elementą vokiečių kalba sukūrė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto Dizaino katedros vedėjas doc. dr. Jonas Jakaitis ir fakulteto lektorius Mindaugas Užkuraitis su studentais.

Vokiečių gatvė nuo XIV a. buvo populiari prekybinė ir kultūrinė miesto erdvė, kartais pavadinama Vokiečių miestu. Iš kur kas vėlesnio laikotarpio fotografijų matyti, kad virš Vokiečių gatvės įėjimų kabojo užrašai ir skelbimai įvairiomis kalbomis – hebrajų, vokiečių, lenkų ir rusų.

XIX a. antroje pusėje šioje gatvėje įsikūrė žydai, tuomet viename gatvės name būta net po keliolika parduotuvių, kuriose prekiauta batais, druska, silkėmis adatomis ir pan. Čia taip pat veikė pinigų keityklos, fotoateljė ir dirbtuvės.

Ketina kabinti daugiau ženklų

Tai jau septintoji gatvė Vilniuje, papuošta elementais, užrašytais kitomis kalbomis: šiemet atsirado Islandijos gatvėje, Vašingtono skvere, Varšuvos, Rusų, Žydų, Totorių gatvėse.

Artimiausiu metu tokių gatves puošiančių ženklų atsiras ir kitose sostinės gatvėse, kurios kadaise buvo pavadintos pagal etninę kilmę ar religiją susitelkusių bendruomenių vardais.

Kitas renginys – Karaimų gatvėje vyks spalio 14 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius