Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Australijos žiniasklaida gina „WikiLeaks“ vadovą Assange'ą

Australijos žiniasklaidos bendrovės antradienį ėmėsi ginti tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą ir perspėjo, jog jos „tvirtai priešinsis“ bet kokioms pastangoms pripažinti neteisėtu šio tinklalapio turimos opios medžiagos viešinimą.
Julianas Assange`as
Julianas Assange`as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laikraščių ir televizijos vadovai paskelbė atvirą laišką, kuriame smerkiama „didelį nerimą kelianti“ Kanberos reakcija į „WikiLeaks“, kuriam vadovauja Australijos pilietybę turintis J.Assange'as, sprendimą viešinti nutekintą konfidencialią JAV diplomatinę korespondenciją.

Australijos premjerė Julia Gillard pareiškė, kad J.Assange'as ir „WikiLeaks“ elgiasi labai neatsakingai ir „neteisėtai“, o vyriausybė pridūrė svarstanti galimybę atimti jo pasą.

Tuo tarpu žiniasklaidos vadovų laiške sakoma, kad „WikiLeaks“ yra „žiniasklaidos dalis“, taip pat kad nėra jokių įrodymų, jog viešinama medžiaga kelia pavojų nacionaliniam saugumui, arba kad J.Assange'as ir „WikiLeaks“ pažeidė Australijos įstatymus.

„Mes tvirtai priešinsimės bet kokiems mėginimams paskelbti neteisėtu šių arba kitų panašių dokumentų skelbimą, – sakoma laiške, adresuotame J.Gillard. – Tokio pobūdžio veiksmai paveiktų ne vien „WikiLeaks“, bet ir kiekvieną žiniasklaidos organizaciją pasaulyje, kuri siekia informuoti visuomenę apie jos vardu priimamus sprendimus“.

Laiške pripažįstama, kad nutekintos korespondencijos kiekis „neturi precedento“, tačiau pabrėžiama, jog diplomatinio susirašinėjimo viešinimas nėra jokia naujiena ir kad „WikiLeaks“ veikla nesiskiria nuo įprasto žiniasklaidos darbo: „kelti į šviesą medžiagą, kurią vyriausybės norėtų išlaikyti paslaptyje“.

Laiško autoriai rašo, jog demaskuojantis tinklalapis „neabejotinai yra padaręs klaidų“, tačiau jis suteikė pasaulio piliečiams įžvalgų apie Vašingtono požiūrį į „kai kuriuos sudėtingiausius mūsų laikų užsienio politikos klausimus“.

„Žiniasklaidos pareiga – atsakingai skelbti tokią medžiagą, jeigu ji patenka į (žiniasklaidos) rankas“, – sakoma atvirame laiške.

„Agresyviai stengtis uždaryti „WikiLeaks“, grasinti persekioti skelbiančius nutekintą oficialią medžiagą ir spausti kompanijas nutraukti komercinius ryšius su „WikiLeaks“ yra rimta grėsmė demokratijai, kuri remiasi į laisvą ir bebaimę žiniasklaidą“, – pridūrė laiško autoriai.

Australija minima kai kuriuose iš kompromituojančių diplomatinių pranešimų: be kita ko, juose minima, kad buvęs šios šalies premjeras Kevinas Ruddas, kuris dabar yra užsienio reikalų ministras, ragino Jungtines Valstijas apsvarstyti galimą jėgos panaudojimą prieš Kiniją.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius