Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV ambasada tapo Estijos politikams „raudų siena“ dėl Rusijos, sakoma „WikiLeaks“ dokumentuose

JAV ambasada Taline tapo vieta, kur Estijos politikai nuolat ateina skųstis dėl Rusijos, rašo penktadienį Estijos savaitraštis „Eesti Ekspress“.
Svetainė Wikileaks.org
„WikiLeaks“ svetainė. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nagrinėdamas slaptą JAV ambasados Estijoje paštą, paskelbtą tinklalapyje „WikiLeaks“, laikraštis mini Estijos politikus, tarp kurių vyrauja „akivaizdus totalinis netikėjimas dėl santykių su Rusija pagerėjimo“.

„Panašu, kad JAV ambasada daugeliui Estijos politikų tapo „raudų siena“, kur jie ateina išlieti savo susirūpinimą“, – sakoma publikacijoje.

Be kita ko, cituojami Estijos URM Rusijos biuro direktoriaus Marto Volmero teiginiai, kad gerų santykių su Rusija užmezgimas yra „nerealus tikslas“.

Estijos ministro pirmininko patarėjas užsienio reikalų klausimais Kullike Sillaste-Ellingas skundžiasi JAV ambasadai, kad vietos politikai privengia užmegzti normalius santykius su kolegomis Rusijoje.

„Dėl bet kurio mėginimo užmegzti tiesioginius santykius su Putinu ar Medvedevu ministras pirmininkas Andrusas Ansipas gali tapti politinių varžovų taikiniu, nepriklausomai nuo ryšių rezultatų“, – pažymima publikacijoje.

„Paprastai pragmatiški Estijos politikai, kalbėdami Estijos ir Rusijos sienos sutarties temomis, tampa visiškai be kompromisų“, – praneša JAV ambasada į Vašingtoną.

Labiausiai bekompromisę poziciją užima prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, raginantis laikytis „vieningų, tvirtesnių NATO ir ES pozicijų dėl Rusijos“, – pažymi savaitraštis.

Viešai prezidentas patarė NATO parengti aiškią strategiją dėl „karingos ir agresyvios“ Rusijos, o privačiai skundėsi JAV diplomatams, kad NATO nesugeba išspręsti šio klausimo.

T.H.Ilvesas taip pat skundėsi dėl to, kad Maskva naudoja energetiką politinei įtakai daryti Europoje ir atkreipė dėmesį į glaudžius „Gazprom“ vadovybės ir kai kurių ES lyderių ryšius, rašo savaitraštis.

Publikacijoje pateikiamos parlamento ES reikalų komisijos pirmininko Marko Mihkelsono pastabos apie tai, kad „Rusijos neizoliavimas daugeliui valstybių tapo svarbesnis nei naujų demokratijų netoli Rusijos rėmimas“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius