-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija mėgino sušvelninti Lenkijos poziciją po Rusijos ir Gruzijos konflikto, skelbia „Wikileaks“

Paryžius 2008 metais grasino daryti kliūtis Lenkijos ir Švedijos siūlymui dėl Europos Sąjungos (ES) ir buvusių SSRS respublikų suartėjimo, jeigu Varšuva ir Stokholmas nesušvelnins savo pozicijos dėl Rusijos ir Gruzijos konflikto.
Gruzijos kariai nutaiko artileriją.
Gruzijos kariai nutaiko artileriją. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Prancūzija grasino sustabdyti „Rytų partnerystės“ iniciatyvą, jeigu švedai ir kitos (ES narės) darys kliūčių „įprastai reikalų eigai“ su Maskva, trukdydami atnaujinti ES ir Rusijos derybas“, – cituoja Lenkijos radijas vieną JAV valstybės departamento slaptų pranešimų, išviešintų „Wikileaks“ tinklalapyje.

Informacija apie Paryžiaus daromą spaudimą buvo sužinota iš laikinojo JAV reikalų patikėtinio Švedijoje Roberto Silvermano slapto laiško, kuriame jis informavo Vašingtoną apie pokalbį su Švedijos diplomatu Johanu Friselliu.

„Bet sprendimas pradėti derybas dėl partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo buvo priimtas, o Švedija ir Lenkija, siūlymo projekto autorės, gavo „žalią šviesą“ eiti pirmyn“, – pareiškė Švedijos diplomatas, kalbėdamas su amerikiečiu.

Lenkijos radijas paaiškina, kad po Rusijos ir Gruzijos konflikto dėl Pietų Osetijos Lenkija puolė Rusiją griežtai kritikuoti. Savo ruožtu Prancūzija siekė sušvelninti ES poziciją, nes buvo itin suinteresuota, kad būtų pasirašyta Rusijos „Gazprom“ ir Prancūzijos „Gaz de France Suez“ sutartis dėl Prancūzijos dalyvavimo tiesiant dujotieki „Nord Stream“.

Be to, tada prancūzai pradėjo derybas su Rusija dėl desantinių karo laivų „Mistral“ pardavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius