Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paukščių gaudyklėse Ventės rage – ir žvitriaakės lapės snukutis

Po saulėtekio iš karto savo darbo dienas pradedantys Ventės rago ornitologai kasryt nežino, ko bus prie tinklų Kuršių marių pakrantėje nustebinti. Ar gaudyklių kamerose ras paukštelių tuntus, ar jos bus visai tuščios, o gal aptiks įsliuogusį žaltį. Arba dar netikėčiau pasijus, susidūrę su žvitriaakės laputės snukučiu. Arba – net trimis iš karto.
Lapė paukščių gaudyklėje Ventės rage
Lapė paukščių gaudyklėje Ventės rage / Vytauto Jusio nuotr.

„Vakar gaudyklės kameroje aptikau lapiuką, kuris blaškėsi tarp tinklo rankovės. Išleidau į laisvę, negi bausi už įsibrovimą į svetimas valdas. Jų žvėrelis nepripažįsta, kai sėlina, ieškodamas grobio. O paukščiai gaudyklėje – tai viliojantis masalas nepatyrusiam lapės jaunikliui. Šįkart jų sudraskyti nepavyko, o kitą kartą visko gali būti...“ – kalba Ventės rage, Tado Ivanausko zoologijos muziejaus filiale dirbantis vyriausiasis ornitologas, 50-uosius savo gyvenimo metus įpusėjęs Vytautas Jusys.

Trisdešimties metų darbo stažą turintis V.Jusys ir 65-erius metus T.Ivanausko zoologijos muziejuje dirbantis Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas 87-erių Leonas Jezerskas paukščių gaudyklėse tik retkarčiais yra radę įkliuvusių žinduolių jauniklių. Lapiukų, voverių, ežiukų, netgi pilkųjų kiškių, usūrinių šunų, vieną kartą – barsuką.

O štai kiauninių šeimos plėšrūnai – žebenkštys, šermuonėliai, kanadinės audinės, miškinės ir akmeninės kiaunės – žymiai dažnesni įsibrovėliai į tinklus. „Išlaisvinam ir paleidžiam, nesvarbu, ar būna jau sudoroję kokį sparnuotį, ar ne. Taip pat ir žalčius, kurių po dažnos pamario sodybos pamatais yra“, – sako V.Jusys.

Vytauto Jusio nuotr./Lapė paukačių gaudyklėje Ventės rage
Vytauto Jusio nuotr./Lapė paukščių gaudyklėje Ventės rage

Bet vis dėlto į paukščių gaudyklių kameras, be sparnuočių, dažniausiai priskrenda laumžirgių, dieninių ir naktinių drugių, įvairių vabalų. V.Jusys prieš keletą metų nuo vidurvasario iki spalio suskaičiavo įkliuvusius 29 rūšių drugius. Jų buvo beveik trys tūkstančiai. Be griežtinio, ropinio, kopūstinio baltukų, gaudyklėse plasnojo ir  spungės, admirolai, tuopiniai sfinksai, citrinukai, dilgėlinukai.

Ventės ragas – tai kasdien kintanti gyvosios gamtos akademija, traukianti jos kaitos magnetizmu.

„Didžiuotis turime kuo. Leonas Jezerskas yra daugiausiai paukščių apžiedavęs pasaulyje ornitologas, arti šešių šimtų tūkstančių sparnuočių paženklinau ir aš, užimu antrą vietą pasaulyje. Ventės rago ornitologinė stotis Europoje pagal paukščių žiedavimo apimtis yra viena pirmaujančiųjų. Per 82-ejus jos darbo metus čia paženklinta du milijonai du šimtai tūkstančių paukščių, čia pastebėta ir užregistruota daugiau kaip dvidešimt naujų Lietuvoje sparnuočių rūšių, o jų Lietuvoje iš viso yra 377“, – sako Lietuvos Ornifaunistinės komisijos vadovas V.Jusys.

Ne tik paukščių, bet ir 12 rūšių šikšnosparnių žiedavimu Ventės rago ornitologai gali didžiuotis. Iš viso jų paženklinta apie du tūkstančius individų. 1980 rugsėjį  čia buvo sugauta nauja Lietuvoje šikšnosparnių rūšis – mažasis nakviša. Jį aptiko buvęs stoties darbuotojas poetas Alis Balbierius.

2003-iaisiais Ventės rage buvo apžieduotas rekordinis – 105 tūkst. – paukščių kiekis, o 2002 rugsėjo 23-iąją pasiektas absoliutus paros žiedavimo rekordas Lietuvoje ir pasaulyje – 6 519 paukščių.

Kad visuomenė galėtų geriau visas paukščių rūšis pažinti, V.Jusys, Klaipėdos Jūrų muziejaus biologas Saulius Karalius ir Lietuvos ornitologų draugijos pirmininkas Liutauras Raudonikis baigia rengti iliustruotą jų žinyną su 1 500 paukščių nuotraukų, kurias redkolegijai pateikė 70 autorių iš keliolikos šalių. Knyga turėtų išeiti šių metų rudenį.

Vytauto Jusio nuotr./Lapė paukačių gaudyklėje Ventės rage
Vytauto Jusio nuotr./Lapė paukščių gaudyklėje Ventės rage

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius