Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gera naujiena: Lietuvoje nuo kraujo vėžio miršta vis mažiau žmonių

Pastaruosius 15 metų sergančiųjų kraujo vėžiu išgyvenamumas Lietuvoje gerėjo. Jei 2000–2001 metais mirdavo trys iš dešimties sirgusių Hodžkino limfoma, šiandien miršta tik vienas iš dešimties šia liga sergančių pacientų.
Kraujas
Kraujas / Photos.com

Ši gera naujiena paaiškėjoVUL Santariškių klinikų hematologams atlikus pirmąjį Lietuvoje detalų epidemiologinį tyrimą. „Atliekame detalų epidemiologinį tyrimą, kurio pirmieji rezultatai rodo, kad kraujo vėžys Lietuvoje vis dažniau pagydomas“, – ketvirtadienį, žurnalistams pristatydamas pirmuosius tyrimo rezultatus, kalbėjo VUL Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro vadovas prof. Laimonas Griškevičius. 

Lietuvos Hematologijos stebėsenos sistemos duomenų bazėje yra sukaupta apie 28 tūkst. įrašų apie kraujo vėžį. Visos piktybinės kraujo ligos suskirstytos į septynias grupes. Šiuo metu statistiškai analizuojami pastarųjų 15 metų duomenys – apie 13 tūkst. įrašų.

Atliekame detalų epidemiologinį tyrimą, kurio pirmieji rezultatai rodo, kad kraujo vėžys Lietuvoje vis dažniau pagydomas.

Ištyrus 3 017 atvejų paaiškėjo, kad naujų, ne Hodžkino limfomos atvejų skaičius per metus Lietuvoje didėjo: 2000–2001 metais 100 tūkst. Lietuvos gyventojų teko 6–7 atvejai, šiuo metu – 9–10 atvejų. Tačiau, kaip jau buvo paminėta, tiriamuoju laikotarpiu pastebimai mažėjo miHrčių procentas.

„Matome akivaizdų išgyvenamumo gerėjimą visose ne Hodžkino limfoma sergančiųjų amžiaus grupėse: ir vaikų iki 18 metų, ir darbingų iki 60-ies, ir vyresnių žmonių“, – kalbėjo L.Griškevičius.

Detalesnis tyrimas atskleidė, kad VUL Santariškių klinikose gydant dažniausiai pasitaikančią lifomos rūšį – difuzinę didelių B ląstelių limfomą – darbingo amžiaus pacientų iki 60 metų grupėje, net sergant išplitusia III–IV stadijos forma, pasveikimo tikimybė jau viršija 80 proc. Anksčiau ši tikimybė nesiekė 50 proc.

Pastaruoju metu daug kalbėta dar apie vieną kraujo vėžio rūšį – lėtinę mieloleukemiją. Išanalizavus 477 šios ligos atvejus matyti, kad mirčių procentas per pastarąjį dešimtmetį taip pat sparčiai mažėjo. Anksčiau kiekvienais metais mirdavo kas trečias ar ketvirtas, dabar – kas dešimtas lieloleukemija sergantis pacientas.

Pasak L.Griškevičiaus, gerų rezultatų pavyko pasiekti teisingai nustačius diagnostikos bei gydymo prioritetus. Tarp svarbiausių šios kraujo vėžio gydymo gerėjimo priežasčių: pacientų priežiūros koncentracija kraujo ligų centruose, visuotinis bazinio chemoterapinio gydymo prieinamumas, gerėjantis komplikacijų gydymas ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius