-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 02 /12:08

Žurnalistų karai per „Eurobasket 2011“ tęsiasi: kolegę Ziną užsipuolę reporteriai išvadinti menkystomis

LŽS narys Gediminas Stanišauskas, pats nevengdamas aštrių žodžių, prašo įvertinti į skandalą įsivėlusių žiniasklaidos atstovų etiką.
Žurnalistas R.Buršteinas (kairėje už kamerų) ir kiti Ziną auklėję reporteriai užsitraukė kolegos iš „Valstiečių laikraščio“ nemalonę.
Žurnalistas R.Buršteinas (kairėje už kamerų) ir kiti Ziną auklėję reporteriai užsitraukė kolegos iš „Valstiečių laikraščio“ nemalonę. / 15min.lt iliustracija

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) narys, „Valstiečių laikraščio“ žurnalistas Gediminas Stanišauskas teigia negalintis likti abejingas dėl kolegų išpuolio prieš kolegę iš LTV „Panoramos“ Ziną Paškevičienę.

15min.lt jau pasakojo, kaip vyksta nematomi „Eurobasket 2011“ karai: žurnalistai ėmė viešai gėdinti kolegę Ziną dėl jos neprofesionalių klausimų, incidento vaizdo įrašas atsidūrė svetainėje „YouTube“.

Penktadienį LŽS narys G.Stanišauskas dėl šio incidento pateikė pareiškimą Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai bei Lietuvos žurnalistų sąjungos etikos komisijai, prašydamas įvertinti kolegų etiką.

15min.lt publikuoja visą viešo kreipimosi tekstą: 

„Kaip žinoma, Europos krepšinio čempionatas – išskirtinis įvykis Lietuvoje. Šiose pirmenybėse akredituota ir nemažai žurnalistų, tarp kurių ne tik specializuotų interneto portalų atstovai, bet ir naujienų agentūrų, televizijų, radijo bei spaudos žurnalistai. Deja, ne visuomet žurnalistams pavyksta būti solidariais, ypač, kai kalbame apie informacijos rinkimą.

Esu pasipiktinęs 2011 m. rugpjūčio 31 d. įvykiu, nutikusiu Panevėžyje, kai grupelė žurnalistų, atvirai išsityčiojo iš kolegės, LRT atstovės Panevėžyje Zinos Paškevičienės. Ji ne tik buvo išvadinta „loche“ ir mūsų jaunųjų kolegų pradėta mokyti, kokius klausimus Z.Paškevičienė privalo užduoti, bet ir sukurpė „naujieną“ apie tai, kaip jie „gėdijo“ moterį (pridedu nuorodas).Asmeniškai Z.Paškevičienės nežinau, bet taip žeminti moterį, vadinant ją „loche“ ir apie tai net kurpti „naujienas“, gali nebent didžiausi menkystos.

Neabejoju, kad tokiu elgesiu žurnalistai (tarp jų Romanas Buršteinas bei kažin koks fotografas Augustas) pažeidė elementarią etiką (Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 60 straipsnis: „Žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas neturi trukdyti kolegai rinkti medžiagą, jeigu pastarojo veikla neprieštarauja teisei ir etikai“), bet ir apskritai elgėsi nederamai.

Taip pat manau, kad buvo pažeistas ir kodekso 54 straipsnis: „Žurnalistui, viešosios informacijos rengėjui draudžiama žeminti ar šaipytis iš žmogaus pavardės, rasės, tautybės, etniškumo jo religinių įsitikinimų, amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, negalios ar fizinių trūkumų net tada, kai tas žmogus yra nusikaltęs. Žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas taip pat neturi sieti įtariamo, kaltinamojo ar nusikaltusio asmens priklausymo tam tikrai tautinei, etninei ar socialinei grupei, jo seksualinės orientacijos su jo padarytu nusikaltimu bei tai pabrėžti“.

Asmeniškai Z.Paškevičienės nežinau, bet taip žeminti moterį, vadinant ją „loche“ ir apie tai net kurpti „naujienas“, gali nebent didžiausi menkystos.

Labai prašau apsvarstyti minėtų kolegų elgesį ir pateikti bendras rekomendacijas žurnalistams, kaip derėtų dirbti ir elgtis viešų renginių metu nepažeidžiant kitų žurnalistų teisių.“

Papildyta 12.08 val. Šiame G.Stanišausko laiške paminėtas sporto reporteris R.Buršteinas dar ketvirtadienį paviešino komentarą, pavadintą „Kokia rytoj jūsų diena, arba mano draugė Zina“, kuriame pateikia savo vertinimus apie šį įvykį.

Anot R.Buršteino, garsusis internete klaidžiojantis apsižodžiavimas vyko tarp Zinos ir vieno iš naujienų portalo fotografų.

„Tuo tarpu mes su Zina kalbėjome gana draugiškai ir galų gale supratau, kad tiek aš, tiek kiti kolegos, tiek ir skaitytojai, žiūrovai, vartotojai galėtų į kai kuriuos dalykus reaguoti daug ramiau. Visų pirma, Zina tikrai nėra sporto žurnalistė – jai tenka rengti reportažus apie visą Panevėžio regioną, todėl akivaizdu, kad su sporto specifika ji nesusipažinusi. Visų antra, ji pati pranešė Vilniuje esantiems vadovams, kad „bus blogai“ ir paprašė atsiųsti sporto žurnalistą iš sostinės. Kaip matome, niekas nieko neatsiuntė – labai profesionalus nacionalinio transliuotojo sprendimas. Taip, keli klausimai buvo visiškai neparengti arba pernelyg ekspresyvūs, bet ir pati Zina tai pripažino, kai aistros jau aprimo. O daugiau jokių nusikaltimų lyg ir neįvyko“, – aiškina reporteris, kurio visą komentarą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius