-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūrų muziejaus ruoniukui – klaipėdiečių šeimos išrinktas jūrinis vardas

Tarptautinės Muziejų dienos išvakarėse Jūrų muziejuje tradiciškai pažymima Vardynų švente ir plačiai atveriamos lankytojams durys. Penktadienį Jūrų muziejus kvietė ekspozicijose lankytis nemokamai, buvo atidaryta įspūdinga gamtos nuotraukų paroda „Povandeninis pasaulis“, visą dieną vyko atviros edukacinės dirbtuvės, koncertavo Klaipėdos mokyklų moksleiviai. Kadangi muziejus įsikūręs istoriniame Nerijos forte, šventė prasidėjo patrankos šūviu ir iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija.
Paaugęs ruonis, gavęs vardą Brizas
Paaugęs ruonis, gavęs vardą Brizas / Jūrų muziejaus nuotr.

Pasak Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, tai viena pagrindinių muziejaus švenčių, sutampanti su sezono pradžia.

„Vardynų dieną pas mus apsilanko šimtai vaikų, – pasakojo direktorė. Dažniausiai – tai moksleiviai ir vaikai, dalyvavę gyvūnų vardų konkurse“.

Jūrų muziejaus nuotr./Taip atrodė dar mažylis ruoniukas.
Jūrų muziejaus nuotr./Taip atrodė dar mažylis ruoniukas.

Šiemet šio konkurso dalyviai buvo itin aktyvūs – atsiųsta apie keturi šimtai laiškų. Vardą ruoniukui rinko ir klasės, ir šeimos, ir darželių grupės. Buvo atsiųsta eilėraščių ir piešinių.

„Vardynos – tai ne tik smagi šventė, – sako muziejininkė–edukologė Loreta Rimkienė, – Vaikai priversti atsiversti knygas arba panaršyti internete, ieškodami gražių Baltijos jūros sąsiaurių ar įlankų pavadinimų, susipažindami su artimiausios mums jūros ekologija ar biologija“.

Šiemet ruoniukui buvo išrinktas tikrai jūrinis vardas – Brizas. Tai silpnas vėjas, du kartus per parą keičiantis kryptį ir pučiantis jūrų bei didelių upių pakrantėse: dieną pučia nuo vandens į sausumą, naktį – atvirkščiai.

Jūrų muziejaus nuotr./Vardą ruoniukui Brizas sugalvojo `pakauskų aeima.
Jūrų muziejaus nuotr./Vardą ruoniukui Brizas sugalvojo Špakauskų šeima.

Vardą pasiūlė klaipėdiečių Špakauskų šeima, auginanti keturmetę dukrą Jurgitą.  Pasak Vaidos Špakauskienės, lankytis muziejuje ir susipažinti su jo augintiniais ir paskatino mažoji.

„Šiame konkurse dalyvaujame pirmą kartą, – pasakojo Vaida. – Ką tik gimęs ruoniukas atrodė švelnus ir silpnutis, todėl pamanėme, kad Brizo vardas jam labai tiks“.

Dabar muziejuje yra dvylika Baltijos pilkųjų ruonių (Halichoerus grypus macrorhychus). Keturi  iš jų – Girinis, Verba, Kukulis ir Parnidė – šį pavasarį buvo rasti nusilpę Baltijos pakrantėje.     Baltijos pilkieji ruoniai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai.

Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai (Phoca vitulina).

Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų, ir jau šešiolika – veisiami. Per tą laiką sulaukėme 46 mažylių.

Jūrų muziejaus nuotr./Ruoniakas tortas
Jūrų muziejaus nuotr./Ruoniškas tortas
Jūrų muziejaus nuotr./Krikatynų akimirkos
Jūrų muziejaus nuotr./Šventės akimirkos

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius