-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sparnuoti augintiniai kiršina kaimynus

Erdvė po balkonu – puiki vieta karvelidei. Tai nusprendęs Pašilaičių gyventojas po savo balkonu augina apie 20 karvelių. Vieni kaimynai džiaugiasi, užsuka pasigrožėti paukščiais, kiti piktinasi. Pastaruosius palaiko ir visuomenės sveikatos specialistai, kurie teigia, kad tokioje vietoje laikyti karvelių negalima.
20 karvelių po savo balkonu auginantis vilnietis Genadijus nemano, kad jo paukščiai galėtų kam nors trukdyti.
20 karvelių po savo balkonu auginantis vilnietis Genadijus nemano, kad jo paukščiai galėtų kam nors trukdyti. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie 20 karvelių laikantis vilnietis Genadijus teigė šiais paukščiais susidomėjęs dar vaikystėje. „Anksčiau gyvenau Žvėryne ir ten auginau karvelius. Juos laikyti paprasta – palesinai, sutvarkei, ir viskas. Nereikia jų mokyti, išvežus kur nors galima paleisti paukščius – vėl grįžta namo. Matyt, turi savo galvoje kompiuterį“, – juokavo karvelių augintojas.

Tačiau paukščių kaimynystė patinka ne visiems gyventojams. Nenorėjusi prisistatyti Pašilaičių Medeinos gatvės gyventoja interneto tinklalapyje Ikrauk.lt skundėsi kaimynu, kuriam auginti katę ar šunį namuose, matyt, pasidarė nuobodu, todėl jis po pirmo aukšto balkonu pasistatė karvelidę, o kaimynams tenka su tuo taikstytis.

„Tai normali karvelidė su laktomis ir landomis maždaug 15–20 karvelių. Aptvertoje teritorijoje stovi net stalas su keliomis kėdėmis, kad norint būtų galima patogiai stebėti karvelius. Tiesa, ne visi norintys tai gali daryti, šeimininkai labai saugo aptvertą teritoriją ir riksmais bei piktais žvilgsniais niekam neleidžia į ją užeiti. Ar norėtumėte po langais turėti kaimyną su tokiais augintiniais?“ – piktinosi moteris.

Tiesa, tokiai nuomonei pritaria ne visi. Tame pačiame name gyvenantis Nikolajus tvirtino, kad kažkas tiesiog pavydi, todėl ir lieja nepasitenkinimą. „Šitas žmogus kuria grožį. Mums patinka, kad paukščiai čia gyvena. Kai juos išleidžia, jie kyla į dangų, sukasi ratu ir vėl grįžta. Ir tikrai niekur neteršia“, – kaimyno auginamus karvelius gynė Nikolajus.

Jam antrino ir tame pačiame name gyvenanti Aldona. Anot moters, kai šie karveliai pakyla į dangų, juos užvertę akis stebi ne tik jų kiemo gyventojai. „Tie paukščiai juk brangūs, čia ne kokie laukiniai balandžiai. Bet atsiranda pavyduolių, jie pyksta, neleidžia ir kitiems ramiai gyventi“, – piktinosi Aldona.

Tame pačiame name gyvenantis Nikolajus tvirtino, kad kažkas tiesiog pavydi, todėl ir lieja nepasitenkinimą.Pats paukščių šeimininkas sakė pirmą kartą girdintis priekaištus. Jis pripažino, kad leidimo auginti paukščius neturi, bet teigė atsiklausęs kaimynų prieš įrengdamas karvelidę ir neišgirdęs nė vieno prieštaravimo.

„Gal kai kurie painioja mano paukščius su laukiniais balandžiais, kurių pulkai skraido, prie kiekvieno kampo juos kas nos lesina. Jeigu juos palesinsi vieną kitą kartą, jie čia ir rinksis“, – sakė Genadijus.

Pažeidimų ne vienas

Ką apie šią situaciją mano specialistai? Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Enrika Saplytė „15min“ tikino, kad šalia daugiabučio balandžius auginantis asmuo pažeidžia bent kelis Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintų Gyvūnų laikymo taisyklių punktus.

„Laikyti gyvūnus ant daugiabučių namų stogų, atviruose balkonuose, rūsiuose ir kitose bendrai naudojamose vietose draudžiama. Taip pat negalima balandžių šerti viešose vietose, bendro naudojimo patalpose, balkonuose, mėtant maisto likučius iš balkonų ar pro langus“, – draudimus vardijo E.Saplytė. Jos teigimu, auginant paukščius po balkonu šie reikalavimai yra pažeidžiami.

Anot specialistės, net privačioje teritorijoje gyvūnams skirti statiniai turi būti ne arčiau kaip du metrai nuo kaimyno sklypo, o čia karvelidė įrengta po daugiabučio balkonu. Anksčiau Visuomenės sveikatos centras sulaukdavo išties nemažai skundų dėl balandžių laikymo, tačiau dabar gyvūnų laikymą kontroliuoja savivaldybė, policija.

„Nepatenkinti kaimynai turėtų kreiptis į seniūniją, savivaldybės administraciją, gal net ir į Veterinarijos tarnybą, išsiaiškinti, ar tie paukščiai yra sveiki, ar neplatina kokių ligų. Kiek esame susidūrę su balandžių auginimu, šėrimu, įsitikinome, kad veisti šiuos paukščius itin sudėtinga – jie bet kur išvežti grįžta į savo namus. Turėjome atvejį, kai karvelidė užsidegė, bet grįžę paukščiai skrido tiesiai į liepsnas“, – prisiminė E.Saplytė.

Tačiau, Vilniaus savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktoriaus Rimanto Ramanausko teigimu, žiemą specialiai įrengtose vietose lesinti balandžius tikrai galima, tai tikrai nebus Gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimas.

„Mokesčio už balandžių auginimą nėra, ne taip, kaip už šunis ar kates. Ir artimiausiu metu neturėtų būti“, – tikino R.Ramanauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius