-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti, jei loja namuose paliktas kaimynų šuo?

Auginamų gyvūnų savininkai privalo užtikrinti, kad jų augintiniai netrikdytų viešosios rimties. Tačiau namuose likę gyvūnai triukšmauti gali dėl įvairių priežasčių, o atpratinti augintinį taip elgtis šeimininkams gali padėti specialistų patarimai.
shutterstock_245153398
Šuniukas / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Šuo

LRT.lt portalo skaitytojas domisi, kaip reikėtų kovoti su triukšmaujančiais greta gyvenančiais gyvūnais. „Ką daryti, jei loja namuose paliktas kaimynų šuo?“ – klausia jis.

„Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklės numato, kad auginamų ir laikomų gyvūnų savininkai privalo užtikrinti, kad jų gyvūnai netrikdytų viešosios rimties“, – sako laikinai Vilniaus m. savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pareigas einantis Andžejus Dinikis.

Gyvūnų skleidžiami garsai savaime nėra nusižengimas.

A.Dinikis atkreipia dėmesį, kad pats šuns lojimas, katino kniaukimas, paukščio čiulbėjimas ar kitokie gyvūnų skleidžiami garsai savaime nėra nusižengimas, nes, taikant tokį principą, reikėtų uždrausti žmonėms namuose kalbėtis, dainuoti, klausytis muzikos ir pan.

„Įstatymas apibrėžia, kad nusižengimas yra tada, jeigu gyvūnas (nesvarbu, laikomas lauke, bute ar kitoje patalpoje), lodamas, bėgiodamas ar mėtydamas ant stalo paliktus puodus, trikdo viešąją rimtį, t. y., trikdo kitų asmenų poilsį ar ramybę. Esant tokiai situacijai, apie problemą reikėtų pranešti Viešosios tvarkos skyriui“, – pataria A.Dinikis.

Fotolia nuotr./Šuo virtuvėje
Fotolia nuotr./Šuo virtuvėje

Lietuvos kinologų draugijos atstovės Aurelijos Staskevičienės teigimu, vieni namuose likę šunys loja dėl įvairių priežasčių, todėl vieno recepto, kaip pakeisti šią šuns elgseną, nėra.

„Įtaką šuns elgesiui visų pirma gali daryti jo veislė: pvz., skalikų grupės šunys apskritai loja daugiau, jų balsas yra skardus, gerai girdimas. Ir atvirkščiai, yra šunų, kurie loja mažai – tai basendžiai, retriveriai ir kt.“, – pasakoja specialistė.

A.Staskevičienės teigimu, prieš paliekant šunį namuose reikia, kad jis būtų aktyviai išsilakstęs, fiziškai pavargęs (ilgiau buvęs lauke), kad turėtų jį dominantį žaislą, būtų socialus – pripratintas prie netikėtų garsų, įvairaus triukšmo.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad kiekvieno šuns atvejis individualus, taigi, esant probleminei situacijai, vertėtų kreiptis į šunų elgsenos specialistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius