Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip glostyti kates, kad joms patiktų? Mokslininkai pateikia atsakymą

Katėms ne taip jau ir lengva įtikti, bet nebijokite – į pagalba ateina mokslininkai, kurie užsibrėžė tikslą nustatyti, kaip geriausia pamaloninti šias įnoringas augintines. Moksliniame žurnale „Applied Animal Behaviour Science“ paskelbtame tyrime atskleidžiama, kaip katėms labiausiai patinka būti glostomoms, ir prie kurių kūno vietų savo pirštų geriau nekišti, rašo „Mental Floss“.
Katė
Katė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ar katės išvis mėgsta, kai jas glosto? Mokslininkai net nėra tuo tikri. „Nors mes tikimės, kad katės ne tik toleruoja, bet ir mėgaujasi, kai jas liečiame, yra mažai empirinių tyrimų, ar taip yra iš tiesų“, – pažymima tyrime.

Todėl mokslininkai ėmėsi eksperimento: 34 kates nuo 6 mėnesių iki 12 metų amžiaus stebėjo, kai jos buvo glostomos savo namuose. Jas glostė arba mokslininkas, arba nepažįstamas žmogus, arba šeimininkas. Buvo liečiamos kačių kūno vietos aplink smakrą ir skruostus, aplink uodegos pradžią, viršugalvis, nugara ir krūtinė.

Eksperimentas buvo kartojamas – tuomet stebėta 20 kačių nuo 1 iki 12 metų amžiaus. Jas šį kartą daugiausiai glostė šeimininkai – galvą, nugarą arba uodegą.

Visi glostymai buvo filmuojami, ir mokslininkai sudarė ilgą sąrašą, ką reiškia kiekvienas katės judesys. Pavyzdžiui, draugiškas galvos priglaudimas ir trynimas, pauostymas, lėtas mirksėjimas vertinti teigiamai. Kandžiojimas, uodegos raitymas ar karpymas ausimis rodė, kad katė nėra patenkinta, ir už tai duodama minusinių taškų.

Glostymo pabaigoje būdavo susumuojami neigiami ir teigiami balai, gauti, kai glostomos atskiros kūno zonos. 

Paaiškėjo, kad katės dažniau neigiamai reaguodavo į savo šeimininko, o ne į nepažįstamojo prisilietimus. Tai atrodo neįprasta prijaukintam gyvūnui, tačiau mokslininkai aiškina, kad katės iš patirties žino, jog šeimininkas gali jas ir barti, o ne tik glostyti, taip pat – glostyti pernelyg ilgai. Todėl jos ne visada savo šeimininką sieja su pozityvumu.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Katė
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Katė

Be to, gali būti, kad eksperimento metu jas galėjo erzinti griežtos taisyklės, kurios neatitiko įprasto šeimininko ir katės ritualo – mokslininkai buvo nustatę, kaip ir kiek laiko augintines reikia liesti.

Išvadose teigiama, kad katėms labiausiai patinka, kai jos glostomos išilgais judesiais aplink skruostus ir smakrą arba tarp akių ir ausų. 

Mažiausiai joms patinka, kai liečiama uodegos pradžia. Mokslininkai mano, kad taip yra todėl, kad katės pačios nelabai rūpinasi šia vieta. Vienintelis metas, kai jos liečia viena kitos uodegas – kai jomis susiveja, o taip būna tik tarp artimiausių kačių. Mokslininkai rašo, kad dažniausiai žmogus nelaikomas tokiu artimu draugu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius