-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šunų tolerancija ir keturi jos lygiai

Ne visi šunys mėgsta bendrauti su kitais šunimis. Tokio bendravimo priežastys būna įgimtos arba įgytos. Šuo savo nepasitenkinimą kitu šunimi gali parodyti agresyviai, ir tai yra natūralus įvairiausių veislių atstovų elgesys.
Bendraujantys šunys
Bendraujantys šunys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šuo

Kad susiformuotų kuo didesnė tolerancija, būtina ankstyvoji šuns socializacija, ankstyvos teigiamos patirtys ir, žinoma, atsakingas šeimininkas.

Šuns šeimininkas privalo įvertinti šuns agresijos atsiradimo potencialą dar prieš jai atsirandant ir išvengti ją sukeliančių situacijų, skaitydamas augintinio kūno kalbą ir suprasdamas asmenines jo tolerancijos ribas.

Naudojant tinkamas socializavimo priemones dažniausiai galima šiek tiek sustiprinti šuns toleranciją kitiems šunims. Tolerancija, kaip ir agresija, kinta etapais. Galima išskirti keturis šunų tolerancijos lygius:

1. Socialus šuo

Šuo tikrai džiaugiasi kitų šunų kompanija. Atleidžia už bet kokį šiurkštesnį elgesį su juo kitiems šunims. Taip elgiasi dauguma jaunų šuniukų ir tam tikra dalis socialiai subrendusių šunų (iki 14 mėn.).

2. Tolerantiškas šuo

Paprastai nereaguojantis pririštas pavadžiu ir draugiškas kitiems šunims. Yra gerai socializuotas, rodo daug atsipalaidavimo ženklų susipažindamas su nepažįstamais šunimis. Gali nemėgti šunų, kurių nepažįsta, bet turi ribotą toleranciją šiurkščiam elgesiui – „suveikia“ panašiai kaip ilgas degiklis. Mėgsta būti su pažįstamais šunimis, priglaustas (iš prieglaudos) dažniausiai prisitaiko prie namie esančių šunų.

3. Išrankus šuo

Turi šunų-draugų, bet yra išrankesnis. Gali nemėgti tam tikro tipo šunų, greitai pulti kitą šunį žaidžiant šiurkščius žaidimus. Mėgsta diktuoti taisykles žaidžiant šunų žaidimus.

4. Agresyvus šuo

Turi nedidelį šunų, su kuriais mėgsta žaisti, skaičių, kartais iš viso neturi. Gali būti agresyvus net su pavadžiu. Gali greitai įsiaudrinti žaisdamas net su gerai pažįstamais, draugiškais šunimis, žaidimo metu būtina priežiūra, o namie reikalingos aiškios taisyklės.

Visi šie lygiai atsiranda ir gali kisti kaip nuosekli seka (pvz., 1, 2, 3 ir 4 bei atvirkščiai). „Socialaus“ lygio šuniui įgijus negatyvią patirtį ir nekeičiant elgesio, jis gali tapti išrankesniu ir agresyviu.

Sistemingai sprendžiant agresyvaus šuns problemą, jis gali susirasti šunų-draugų, o jo tolerancijos lygis pasikeisti į tolerantišką arba išrankų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius