-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veterinarai rekomenduoja pasirūpinti gyvūnais, apsaugant juos nuo nepalankių oro sąlygų – šalčio

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipiasi į gyvūnų laikytojus bei gyvūnų vežėjus ir rekomenduoja pasirūpinti gyvūnais apsaugant juos nuo nepalankių oro sąlygų – šalčio.
Tvarte žiemą
Tvarte žiemą / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Pastaruoju metu nukritus oro temperatūrai, o ypač esant žemai temperatūrai nakties metu, vis dar tenka matyti laukuose besiganančius ūkinius gyvūnus.

„Klaidingai elgiasi gyvūnų laikytojai, kurie ūkinius gyvūnus, pripratusius prie mūsų šalies klimatinių sąlygų, šaltuoju metų laiku laiko ganyklose, neapsaugo gyvūnų nuo žvarbių oro sąlygų, šalčio, nepasirūpina pakankamu kiekiu pašarų ar neduoda vandens“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojas Giedrius Blekaitis. Šalyje auginami tik kelių veislių galvijai, kurie yra atsparesni žemoms aplinkos temperatūroms, tačiau ne itin žemoms.

Pasak veterinarijos inspektoriaus jau artėjant žiemai ūkininkai turi pasirūpinti ir gyvūnų laikymo patalpomis, užsandarinti langus, duris, kitas angas, paliekant ventiliacijai skirtas angas ir jokiu būdu nesudarant skersvėjų, kreikti pakankamu kiekiu sausų pakratų. Atsižvelgus į gyvūnų rūšį šaltuoju metų laiku reikia daugiau dėmesio skirti gyvūnų šėrimui, duoti pakankamą kiekį vandens ir pašarų, šerti įvairesniu pašaru, nes šalčio metu padidėja pašarų suvartojimas gyvūnų kūno temperatūrai palaikyti.

Dažna problema žiemą – užšąlantis vanduo, todėl geriausia šėrimo metu kartu duoti ir dubenėlį su vandeniu.Vežant gyvūnus ypatingai reikia pasirūpinti jų apsauga nuo skersvėjų ir šalčio, prieš kelionę pasirūpinti pakankamu kiekiu kokybiškų pakratų ir laikytis kitų teisės aktais numatytų reikalavimų, kad būtų užtikrinama vežamų gyvūnų gerovė.

Žiemą nuo blogų oro sąlygų kenčia ne tik prastai prižiūrimi ūkiniai gyvūnai, bet ir lauke laikomi šunys. Rūpestingi šeimininkai turėtų pasirūpinti sandaria ir šilta šuns būda. Siekiant apsaugoti nuo drėgmės šuns būda turėtų būti šiek tiek pakelta nuo žemės. Kad į būdą neprilytų ir nepripustytų sniego, landą reikėtų padaryti su slenksčiu, o virš angos pritvirtinus keletą skiaučių brezentinės medžiagos ar plastiko, šuns būda būtų lyg su „durimis“.

Šeimininkas turėtų pagalvoti ir kur pastatyti būdą, kad šuo ir savininką informuotų apie atvykusius į kiemą svečius, ir kad keturkojį nuo nepalankių oro sąlygų užuovėja saugotų. Dažna problema žiemą – užšąlantis vanduo, todėl geriausia šėrimo metu kartu duoti ir dubenėlį su vandeniu, kuris galėtų būti šiek tiek šiltas.

Gyventojus, pamačiusius nuo šalčio nukentėjusius gyvūnus ar netinkamo gyvūnų laikymo atvejus, prašome nelikti abejingiems ir apie tai informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas arba pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nemokama telefono linija 8 800 40403.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius