Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 31

Vietnamo vienaragė – „rankinė“ gyvatė, galinti gyventi jūsų namuose

Vietnamo vienaragė labai tinka tiems, kas svajoja auginti neįprastą, bet nepavojingą gyvatę, sako gyvačių augintojas, biologijos mokytojas Dainius Statkevičius.
Vietnamo vienaragė gyvatė
Vietnamo vienaragė gyvatė / Wikipedia.org nuotr.
Temos: 2 Vietnamas Gyvatė

„Aš esu kategoriškai prieš nuodingas gyvačių rūšis namuose. Visi žinome labai gražią, bet stipriai nuodingą gyvatę žaliąją mambą. Štai jums – ko ne žalioji mamba? Tik nenuodinga“, – teigia D.Statkevičius.

Ši į žaliąją mambą panaši gyvatė yra vadinama Vietnamo vienarage, nes yra paplitusi Vietname. Ji, pasak gyvačių augintojo, gyvena medžiuose ir mėgsta drėgmę.

„Nemėgsta aukštos temperatūros. Geriausia, kai terariumuose temperatūra yra 24 laipsniai šilumos. Kadangi tai yra dieninė gyvatė, jai būtina ultravioletinių spindulių lempa, papildomas apšvietimas bent jau porą valandų per dieną“, – nurodo D.Statkevičius.

Vienas iš didžiausių privalumų, laikant tokią gyvatę, yra tas, kad beveik visą laiką ją matysite. Jos nesislepia urveliuose, po substratu.

Vienas iš didžiausių privalumų, laikant tokią gyvatę, yra tas, kad beveik visą laiką ją matysite. „Jos nesislepia urveliuose, po substratu. Gal nebent prieš veisiantis, kai patelė ieško, kur padėti kiaušinius. Tuomet ji ieško slaptesnės vietos“, – dėsto gyvačių augintojas.

Mėgsta maudytis savo gertuvėje

Kadangi tai yra gyvatė, kuri gamtoje gyvena medžiuose, jai patartina įrengti vertikalų terariumą.

„Aš terariume įrengiau dar papildomas lentynas. Tai yra kaip uolų imitacija, kad jos galėtų pasirinkti sau tinkamą aukštį, nes daug šakų mano terariume nėra. Jos tada pasirenka, ar būti aukščiau, ar žemiau“, – aiškina D.Statkevičius.

Anot jo, terariumo substratui geriausiai tinka kokoso durpės, kurias galima maišyti su samanomis. Toks substratas gerai laiko drėgmę. Gyvačių augintojas pabrėžia, kad jį būtina porą kartų per savaitę drėkinti purkštuvu.

„Vis dėlto tai yra drėgnų tropikinių miškų gyvatė, drėgmės jai reikia. Vanduo visiems terariumams yra būtinas. Nesvarbu, ar tai dykuminis, ar kaip šis – tropikinis gyvūnas. Indas šioms gyvatėms turi būti didesnis, nes jos eina ne tik atsigerti, bet mėgsta ir maudytis“, – teigia D.Statkevičius.

Jis pažymi, kad kas antrą dieną vandenį reikia keisti.

Per savaitę sukerta apie keturias žiurkes

Žalia spalva Vietnamo vienaragei gamtoje padeda pasislėpti tarp lapų. Lapo formą kiek primena ir gyvatės galva. Taip gyvatei lengviau prišliaužti prie grobio.

„Gamtoje jos dažnai maitinasi paukščiais. Jaunikliai maitinasi varliukais, varliagyviais. Įdomu tai, kad išsiritę jaunikliai yra pilki, nes jie būna ant žemės ir maitinasi varlėmis“, – sako D. Statkevičius.

Žalia spalva Vietnamo vienaragei gamtoje padeda pasislėpti tarp lapų. Lapo formą kiek primena ir gyvatės galva. Taip gyvatei lengviau prišliaužti prie grobio.

Tokioms terariume laikomoms gyvatėms gyvačių augintojas meniu kiek pakoregavo. „Jaunikliai patys nesimaitina. O vėliau jie įpranta maitintis peliukais, pelėmis ir netgi pasižymi labai geru apetitu“, – pastebi vyras.

Jo laikomos Vietnamo vienaragės per savaitę suvalgo 3–4 nedideles žiurkes. Vyras savo gyvates maitina maždaug kartą per savaitę.

Vietnamo vienarages galima laikyti po kelias, mat jos kuo puikiausiai sutaria, bet šerti jas reikia atskirai, įspėja D.Statkevičius.

„Kanibalizmas joms nėra būdingas, tik maitinant reikia žiūrėti, kad dviese vieno peliuko neimtų, todėl mes dažniausiai jas maitiname, išimdami iš terariumo ir sudėdami jas į atskiras didesnes dėžutes. Tada nereikia šalia sėdėti ir žiūrėti, kad dviese vieno peliuko nepaimtų“, – aiškina gyvačių augintojas.

Jis priduria, kad tai būdinga daugeliui gyvačių. Tačiau, jei gyvatė auginama viena, ją galima šerti ir terariume. 

Gali įkąsti į pirštą, jį sumaišiusios su peliuku

D.Statkevičiaus teigimu, Vietnamo vienaragės žmogui yra nepavojingos.

„Tai yra „rankinė“ gyvatė. Žinoma, kiekviena gyvatė turi savo charakterį. Nors ir sakome – „rankinės“ gyvatės, kartais būna visko. Bet jos įkandimas nėra pavojingas. Nebent, kaip aš sakau, gali „įsegti“ į pirštą, jei jį sumaišo su peliuku“, – sako D.Statkevičius.

Vietnamo vienaragės, kaip ir visos gyvatės, gyvena maždaug 15–20 metų. Jos užauga maždaug iki 150 cm ilgio – ne daugiau.

Leidimų tokioms gyvatėms laikyti nereikia, tačiau, pagal Lietuvos įstatymus, reikia turėti gyvatės įsigijimo dokumentą.

„Mano gyvatės yra atkeliavę iš Vokietijos. Vokiečiai visą laiką jas parduoda su dokumentais. Kas nori nestandartinės gyvatės, manau, ši gyvatė yra pati tinkamiausia“, – įsitikinęs gyvačių augintojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius