-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip prižiūrėti krištolinius daiktus

Jeigu paveldėjote senelės krištolinių vazų kolekciją ar nusprendėte interjerui suteikti prabangos įsigydami krištolinį šviestuvą, turėtumėt žinoti, kaip teisingai šiuos daiktus prižiūrėti. Antraip jis praras savo spindesį.
Neplaukite krištolo karštu vandeniu, nuo jo stiklas paranda blizgesį ir ilgainiui ima trūkinėti.
Neplaukite krištolo karštu vandeniu, nuo jo stiklas paranda blizgesį ir ilgainiui ima trūkinėti. / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Krištolas

Krištolinės vazos, kuriose buvo pamerktos gėlės, dažnai pasidengia matiniu arba žalsvu sluoksniu. Vazoms plauti naudokite actą, sumaišytą su žiupsneliu druskos. Jokiu būdu krištolo neplaukite su soda!

Neplaukite krištolo karštu vandeniu, nuo jo stiklas paranda blizgesį ir ilgainiui ima trūkinėti.

Krištolinius indus gerai išplauna drungnas vanduo, su keliais lašais amoniako. Kriauklę arba indą, kuriame ruošiatės plauti krištolinius indus, patariama iškloti medvilniniu ar lininiu audiniu. Krištolinius daiktus puošiančius griovelius pašveiskite šepetėliu. Išplautus indus valykite ne šluoste, o popieriniu rankšluosčiu ar servetėle – taip išvengsite medžiagos pūkelių likučių.
  
Krištoliniai indai ilgiau blizgės, jei pavalysite juos actu arba krakmolu, o tada gerai nušveisite vilnoniu audiniu. Indai blizgės, jei perplaudami į vandenį įpilsite acto ar citrinos sulčių.

Purvinus ir nuo dažno naudojimo gražią išvaizdą praradusius krištolinius indus galima ištrinti perpjauta žalia bulve, tada perskalauti šaltu vandeniu. Indai taip pat blizgės, jei juos plausite bulvių su lupenomis nuovire.

Valydami krištolinį šviestuvą mūvėkite minkštas nesipūkuojančias pirštines (kad nepaliktumėte pirštų atspaudų) ir valykite linine šluoste.

Jei šviestuvą būtina plauti, nenaudokite muiluoto vandens, nes muilas ant paviršiaus paliks riebią plėvelę, o nuo kaitros ant krištolo atsiras įtrūkimų. Šviestuvus geriausia plauti vandeniu, su įprastomis indų plovimo priemonėmis arba šaltu vandeniu su amoniaku (1 v.š. amoniako 1 l vandens).   

Vanduo siaurose vazose ar grafinuose džiūva net kelias dienas. Džiūvimo procesą pagretinsite, jei tokius daiktus džiovinkite plaukų džiovintuvu (šaltu oru).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius