-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų sveikinimai kelia vis mažiau emocijų

Kiekvieną gruodį gauname daug identiškų, vienodais tekstais Kalėdų sveikinimų, neturinčių jokios vertės – jais nesidžiaugiam, jų neįsimenam ir dažniausiai iškart išmetam. Be to, seniau Kalėdų atvirukus žmonės rašė tiems, kuriuos gerbė ir mylėjo, o dabar daugiausia siunčia tiems, kurie yra naudingi.
Kalėdų atvirukas
Kalėdų atvirukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip nepasimesti tarp sveikinimų

Verslo įmonėms kalėdiniai sveikinimai – vienas iš būdų pasiekti klientą, palaikyti tarpusavio ryšį, pabrėžti kliento ar partnerio svarbą kompanijai. Vieni taupydami laiką, pinigus ar iš patogumo siunčia elektroninius sveikinimus, kiti – įprastu paštu, dar kiti savo klientams paruošia  įvairias, daugiausia reklamines, dovanėles.

Nepriklausoma ryšių su visuomene konsultantė Erika Giedraitytė sako, kad nei vienas sveikinimo būdas nėra blogas, tačiau norint nepasimesti tarp kitų sveikinimų, išsiskirti, reikia išradingumo, kūrybiškumo. „Reikia ne tik originalaus vaizdo, bet ir negirdėto, nenusibodusio teksto. Manau, į tai verslo kompanijoms derėtų žiūrėti atsakingiau, nes siųsdami sveikinimą, mes pristatome savo įvaizdį. Be to, Kalėdų sveikinimas turėtų būti kuo trumpesnis, užtenka kelių išskirtinių žodžių, taip pat – originalus, parašytas įskaitomai ir, žinoma, be klaidų. Nederėtų painioti oficialių ir draugiškų sveikinimų“, – sako E. Giedraitytė.

Kalėdos be laiškanešio

Dar lapkričio mėnesį vilnietė Lina kruopščiai renkasi kalėdinius atvirukus ir siunčia juos po visą pasaulį išsibarsčiusiems savo draugams. Ji sako neįsivaizduojanti Kalėdų be tokios tradicijos. „Mes visi turime facebook'o profilius, skype'us, elektroninio pašto dėžutes, telefonus, bet vis tiek vieni kitiems siunčiame atvirukus. Man pati geriausia dovana – paštininko atnešti sveikinimo atvirukai.  Tai – mano Kalėdų dalis“, – sako Lina.

Prie spaudos kiosko užkalbintas pensininkas Renaldas nebuvo toks nostalgiškas.  Jis teigė, kad Kalėdų sveikinimų nei rašo, nei gauna „Aš turiu mobilųjį telefoną! Paskambinu artimiesiems, draugams, o ir SMS žinutę perskaityti moku“, – sako vyriškis. 

Vienos baldais prekiaujančios įmonės vadybininkas Gediminas pasakojo, kad jau keleri metai kompanija klientus sveikina elektroniniu paštu, nes taip esą moderniau, patogiau, greičiau ir mažesnės sąnaudos.

Specialistai sutinka, kad šiame informacijos amžiuje įprastam Kalėdų atvirukui prilygsta ir elektroniniai sveikinimai, ir sveikinimai telefonu ar sms žinutėmis.  Tačiau, kiek iš jų palieka mums kokias nors emocijas?

Sveikinimai įgauna naują prasmę

Psichologė Agnė Stolygaitė sako, kad Kalėdų sveikinimai įgauna naują prasmę – jie nebėra asmeniškų jausmų išraiška. „Vis rečiau siunčiame ranka rašytus atvirukus savo artimiesiems ar verslo klientams, nes vis mažiau turime laiko, todėl renkamės greitesnius ir mažiau pastangų reikalaujančius būdus: sms žinutes, elektroninį paštą“, – sako A. Stolygaitė.

Jos teigimu, Kalėdos – tai ne gavimo, o davimo šventė. „Duodami mes patys jaučiamės svarbūs ir pakylėti. Galbūt gautas šūsnis sveikinimų ir gali savotiškai paglostyti ego, padidinti savivertę, bet, kiek juose nuoširdumo, šiltų emocijų, sunku pasakyti. Juk dabar dažniausiai sveikinimus gauname nuasmenintus, kai tas pats atvirukas su tokiu pačiu tekstu išsiunčiamas ne Jums vienam, o iš anksto sudarytam kontaktų sąrašui“, – sako psichologė A. Stolygaitė. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius