-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 14

KGB verbavo būsimąjį premjerą

Buvęs Suomijos premjeras Paavo Lipponenas savo ką tik pasirodžiusiuose memuaruose pasakoja, kaip jį net du kartus jaunystėje mėgino užverbuoti KGB.
Buvęs Suomijos premjeras Paavo Lipponenas su prezidente T.Halonen.
Buvęs Suomijos premjeras Paavo Lipponenas su prezidente T.Halonen. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suomijos politikas savo pirmoje memuarų, pavadintų „Prisiminimai“, dalyje pasakoja, kaip jį mėgino užverbuoti Sovietų Sąjungos KGB agentai. Pirmą kartą jie ketino tai padaryti 1966 metų pavasarį. Tuomet SSRS Spaudos agentūros APN (Agenstvo Pečati Novosti) padalinio Suomijoje vadovo pavaduotojas Leonidas Vasiljevas pasikvietė tuometį dar jauną politologijos studentą pietų. P.Lipponenas tuomet jau dirbo Suomijos televizijos ir radijo kanale YLE.

L.Vasiljevas paprašė jaunąjį suomį parašyti jam kelis straipsnius apie nusiginklavimą ir studentų judėjimą, o kai P.Lipponenas tai padarė, net sumokėjo jam honorarą. Paskui APN darbuotojas paprašė parašyti apie padėtį Suomijos socialdemokratų partijoje ir būsimasis politikas suprato, kokiais tikslais su juo bendrauja sovietų „žurnalistas“. A.Lipponenas rašo, kad daugiau su L.Vasiljevu jis nebesusitiko.

Antrą kartą būsimąjį Suomijos premjerą mėgino užverbuoti KGB agentas Valerijus Silovas, kuris pasikvietė jį vakarienės praėjusio amžiaus 8–ojo dešimtmečio pradžioje. Kai abu pavalgė ir liko dar pasišnekučiuoti prie taurelės, rusas paprašė savo svečio informuoti jį apie Suomijos socialdemokratų partijos veiklą. A.Lipponenas iš karto atsisakė tai daryti.

Pirmoji buvusio Suomijos premjero „Prisiminimų“ dalis baigiasi 1979 metais. Joje P.Lipponenas pasakoja apie savo gyvenimą iki tol, kol tapo vienu įtakingiausių Suomijos politikų. Jis vadovavo savo šalies vyriausybei 1995–2003 metais, o socialdemokratų partijai – 1993–2005 metais. Šiuo metu P.Lipponenui 68–eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius