Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018-uosius siūloma paskelbti filosofo ir rašytojo Vydūno metais

Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė 2018-uosius siūlo Seimui paskelbti Vydūno metais.
Kintuose kurį laiką gyveno ir kūrė Vydūnas
Kintuose kurį laiką gyveno ir kūrė Vydūnas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Parlamentarė įregistravo tokį nutarimo projektą, pažymėdama, kad 2018 metais sukanka 150 metų, kai gimė filosofas, rašytojas, publicistas, kultūros veikėjas Vydūnas – Vilhelmas Storostas.

„Artėjanti įžymiojo mūsų tautos mąstytojo, rašytojo, kultūros veikėjo Vydūno 150-ųjų gimimo metinių sukaktis turėtų ne tik ženklinti jam atiduodamą prideramą pagarbą, bet ir priminti visuomenei apie šio žmogaus kūrybinį palikimą ir veiklą“, – aiškinamajame rašte argumentuoja I.Degutienė.

Kaip teigiama rašte, Vydūnas parašė daugybę filosofijos traktatų, studijų, straipsnių, išskirtinių, į lietuvių literatūros aukso fondą įeinančių dramų, stiprino Mažosios Lietuvos lietuvių dvasią ir tautinę savigarbą, ryžtingai stojo prieš nutautinimo politiką, visomis išgalėmis stengėsi stiprinti nepriklausomybę atgavusios Lietuvos dvasią.

„Dvylika filosofijos traktatų, keliasdešimt straipsnių, filosofinės indų poemos „Bhagavadgytos“ vertimas reprezentuoja Vydūną kaip vieną iš originaliausių mūsų mąstytojų, kurie mėgino spręsti reikšmingiausias žmogaus ir tautos būties problemas, tiesti kelius tarp tautos ir pasaulio, tarp Rytų ir Vakarų“, – rašo parlamentarė.

Pasak rašto, projektas parengtas atsižvelgiant į Vydūno draugijos siūlymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius