Gabius vaikus remiantis Mstislavo Rostropovičiaus labdaros fondas švenčia 10 metų jubiliejų

Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ mini 10 metų sukaktį. Per tuos metus suteikta paramos už 1,5 mln. litų.
Mstislavas Rostropovičius
Mstislavas Rostropovičius / LNF nuotr.
Temos: 1 Labdara

Maestro Rostropovičiaus iniciatyva įkurtas fondas padeda gabiems muzikantams, jauniesiems mokslininkams ir sportininkams. Kaip padėką mecenatams muzikantai rytoj rengia koncertą Taikomosios dailės muziejuje, Vilniuje.

Prieš dešimt metų, kai keturiolikmetę smuikininkę Dalią Kuznecovaitę Mstislavo Rostropovičiaus fondas atrinko į globojamų vaikų grupę, nedaug kas galėjo pasakyti, kiek mergaitė pasieks. Šiandien D. Kuznecovaitė kviečiama groti su Europos, Kinijos simfoniniais orkestrais, dalyvauja žymiausių pasaulio konkursų komisijose. Jaunoji atlikėja sako, kad jai suteikta fondo pagalba – neįkainojama.  

„Puikiai prisimenu, kaip grojau Ravelio „Čigonę“ ir kaip man pranešė, kad aš gavau stipendiją. Prisimenu, kaip po to susipažinau su maestro Rostropovičiumi. Tas fondas man buvo lūžis mano smuikininkės kelyje“, – sakė smuikininkė Dalia Kuznecovaitė.

Penktadienį D. Kuznecovaitė gros Taikomosios dailės muziejuje su Lietuvos kameriniu orkestru. Diriguos Modestas Barkauskas. Kartu su Lietuvos Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo vaikais koncerte dalyvaus ir tokio paties fondo Maskvoje globotiniai – violončelininkė Aleksandra Perlova ir pianistas Arsenijus Munas. 

„Fondų Rusijoje yra. Turi Bašmetas, turi Spyvakovas, Petrovas Nikolajus. Nežinau, kaip jie gyvena, bet mums labai sunku rasti mecenatų. Kai Rostropovičius buvo gyvas, kviesdavo pietų, draugaudavo, tuomet ir turtingi žmonės padėdavo. Dabar sunkiau“, – lygino Rusijos M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo viceprezidentė Natalija Dolležal.

Per 10 metų fondas Lietuvoje padėjo 82 vaikams: 45 muzikantams, 10 sportininkų, 27 jauniesiems mokslininkams. 1,5 mln. litų išleista vaikų stipendijoms, apmokėtos kelionės į konkursus, meistriškumo pamokos pas žymiausius pasaulio pedagogus. 

„Išauginome daug ką. Turime aukso medalininkų pasaulio olimpiadose – tiek matematikų, tiek chemikų. Pačioje pradžioje prisidėjome ir prie Berankio, ir prie Titenio, ir prie Gudžiaus augimo. Muzikoje turbūt didžiausias pasiekimas – Dalia Kuznecovaitė, kurią girdėsite pentadienį“, –  kalbėjo M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ Valdybos pirmininkė Rasa Kubilienė.

Pasak R. Kubilienės, vien iš dviejų procentų gyventojų pajamų mokesčio fondas pernai surinko 22 tūkst. litų. Fondo darbuotojos dirba nemokamai. Lietuvoje vis dažniau atsiranda mecenatų, kurie sutinka keletą metų globoti vieną ar kelis konkrečius vaikus. Visus rėmėjus penktadienį fondas kviečia į padėkos koncertą Taikomosios dailės muziejuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius