-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė dainininkas Danielius Sadauskas

Sekmadienį eidamas 76-uosius metus mirė dainininkas Danielius Sadauskas, pranešė Lietuvos muzikų sąjunga.
Danielius Sadauskas
Danielius Sadauskas / Muzikusajunga.lt nuotr.
Temos: 2 Muzika Mirtis

D.Sadauskas gimė 1940 metų birželio 15 dieną Petroškų kaime (Lazdijų rajone). Muzikos mokėsi Juozo Tallat-Kelpšos muzikos technikume Vilniuje (dabar – Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorija), Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija). 1967 gavo aukštojo mokslo diplomą ir įgijo operos bei kamerinio solisto specialybę. Iki 2001 metų D.Sadauskas dirbo Lietuvos nacionalinės filharmonijos solistu, dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Jis paruošė apie 1500 įvairių epochų ir stilių kūrinių, dalyvavo apie 5 tūkst. koncertų Lietuvos ir užsienyje, daugelyje televizijos pastatymų, muzikinių laidų, įrašė 7 plokšteles, 21 CD, iš jų 11 – solinių, tarp jų 3 – dvigubus albumus.

„Danielius Sadauskas buvo naujo žanro – giedamosios lietuvių poezijos atlikėjas. Jis pažadino, atgaivino, privertė skambėti senuosius lietuvių literatūros tekstus – Martyno Mažvydo, trijų Antanų – Baranausko, Strazdo ir Vienažindžio, Jono Basanavičiaus, Vinco Kudirkos, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir Vydūno, Maironio, Donelaičio ir Vaičaičio, Silvestro Valiūno ir Rėzos kūrybą“, – pažymi Lietuvos muzikų sąjunga.

1986 metais D.Sadauskui suteiktas nusipelniusio Lietuvos artisto garbės vardas, už senosios lietuvių giedamosios poezijos atgaivinimą ir savitą interpretaciją solistas tapo Poezijos pavasario 1997 laureatu. 2010 metais įteiktas Lietuvos Seimo pirmininko ir Lietuvos ministro pirmininko garbės raštas bei Lietuvos kultūros ministerijos padėkos raštas, 2010 metais – Lietuvos Respublikos Seimo medalis, 2013 metais – Už nuopelnus Vilniui ir Tautai I laipsnio medalis. 2014 metais D.Sadauskui suteiktas Lazdijų rajono garbės piliečio vardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius