-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pianistas Petras Geniušas: „Kiekvieno menininko biografijoje Mikalojus Konstantinas Čiurlionis užima savo vietą“

Rugsėjo viduryje į Vilniuje vyksiantį Tarptautinį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursą suvažiuos atlikėjai iš viso pasaulio. Kokią reikšmę konkursai atlieka jauno muziko gyvenime? Kuo išskirtinis žiuri darbas? Kas mums yra Čiurlionis? Apie tai – konkurso komisijos narys, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, pianistas Petras Geniušas.
P.Geniušas teigė, kad jam smagu gaivinti miesto erdves klasikine muzika ir vylėsi, kad renginyje „Tebūnie naktis“ gros dar ne vienerius metus.
Pianistas Petras Geniušas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Jūs esate daugybės tarptautinių konkursų laureatas. Ką muzikos atlikėjui reiškia konkursai?

– Į šį reiškinį galima žiūrėti įvairiais aspektais. Viena vertus, konkursas aktyvizuoja jauno žmogaus darbą. Pianisto ruošimasis konkursui yra labai puikus stimulas. Kai aš pats ruošiausi konkursams ir kai mano studentai ruošiasi, kitaip pradedame dirbti. Stiprios konkurencijos ir pajėgių varžovų laukimas žmogų aktyvizuoja. Čia visuomeninė pusė labai svarbi – groji ne tik tarp keturių sienų. Jaunam žmogui ypatingai reikia tokios kovos motyvacijos.

Kita vertus, tai yra proga pianistui pasirodyti visuomenėje, nes konkursas turi sporto ir kovos elementų, todėl yra patrauklus publikai. Į jauno žmogaus koncertą gal niekas neateitų, o dalyvaujant konkurse susirenka nemaža auditorija. Tai didžiulė koncertinė viešo grojimo patirtis. Muzikas gauna iniciaciją – pagroja prieš grupę stiprių profesionalų, žiuri narių. Kiekvienas toks įvykis – tai svarbus pianisto kelio etapas. O jei laimima – dar geriau. Tuomet atsidaro tam tikros durelės. Negalima sakyti, kad atsidaro visos pasaulio durys, bet pereinama į kitą lygį.

– Jūs esate M.K.Čiurlionio konkurso žiuri narys. Kaip į konkursą galima būtų pažvelgti šiuo aspektu?

– Tai labai įdomus darbas. Būdamas studentu aš galvojau, kad neįmanoma tiek išsėdėti ir išklausyti. Bet dabar požiūris pasikeitė, nes ėmiau tai suvokti profesionaliai. Klausai ne šiaip sau, bet rašai sau pačiam diagnozę, lygini, stengiesi nepadaryti klaidų kaip žiuri narys, kaip teisėjas. Tai kitoks darbas, nei šiaip atsisėsti ir išklausyti, tarkim, 7 valandas muzikos per dieną. Tai būtų labai keblu. O konkurse – visai kas kita. Šiuo atveju Čiurlionio konkursas yra toks, kaip ir kiti konkursai.

– Kokią vietą M.K.Čiurlionis užima jūsų kūrybinėje biografijoje?

– Aš manau, kad kiekvieno lietuvio menininko biografijoje Čiurlionis užima tam tikrą vietą. Aš ir su Čiurlionio konkursu esu susijęs, ir Čiurlionio gatvėje gyvenu, Čiurlionio menų gimnaziją baigiau, esu įrašęs dvi Čiurlionio muzikos kompaktines plokšteles, daug koncertų, turiu improvizacinę programą „M.K.Čiurlionis ir jo amžininkai“ su Vladimiru Čekasinu.

Be abejo, man Čiurlionis labai svarbus ir simboline prasme. Svarbi jo pozicija, gana koncentruotai parodanti, kad ne materialinės vertybės svarbiausia. Jo gyvenimas buvo labai nesaldus, o vertybių sistema labai stipri. Čiurlionio gyvenimas – tai pavyzdys, kad menininkas negauna atlygio. Čiurlionis buvo vargšas, bet, nepaisant to, turėjo begalinę stiprybę tarnauti menui tokiomis nepalankiomis sąlygomis.

Mes skundžiamės, verkšlename, kad Lietuvoje blogai, kad okupaciją išgyvenome, esame nuskriausti. Bet Čiurlionio laikais Vilnius buvo kitoks: jo koncertai, nepasiruošusi jo meno priimti publika... Išoriškai tai buvo varganas lygis, tačiau kūrėjas išlaikė labai turtingą vidinį pasaulį. Dėl to jis yra svarbus.

– Kaip jūs tapote muziku? Tai, kad jūs esate kilęs iš menininkų šeimos, buvo lemtingas postūmis gyvenime?

– Tiesiog kažkaip tapau ir tiek. Kadangi mano tėvas muzikantas, o mama dailininkė, ji yra baigusi muzikos mokyklą, labai neblogai grojo fortepijonu. Aš irgi iš pradžių norėjau būti dailininku. Kažkaip nusvėrė muzikinė pusė, kai reikėjo apsispręsti: ar eiti dailininko, ar muziko keliu. Pasirinkau muziką.

– Esate Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius. Kaip žiūrite į jaunąją pianistų kartą?

– Mano požiūris į jaunąją pianistų kratą išreiškiamas ne dviem žodžiais, o mano visu darbu su jais. Kiekvienas studentas kiekvieną dieną yra kitoks. Aš tuo užsiimu betarpiškai, todėl paprasčiausiai pasakyti, kad blogai ar gerai žiūriu į jaunąją kartą, būtų netiesinga. Aš jaučiu, kad turiu jiems ką pasakyti ir, kita vertus, jie man taip pat įdomūs.

– O gal galima būtų pasmalsauti, iš ko susideda jūsų kaip muzikanto dienotvarkė?

– Aš groju, užsiimu muzika. Groju ir tai, ką reikia, ir tai, ko nereikia, sau. Man muzika būtina, kaip oras. Todėl užsiimu ja ir kaip profesionalas, ir kaip mėgėjas. Klausau labai daug įvairios muzikos.
Grojimas, klausymas, vėl grojimas. Aišku, sezono metu dar yra mokiniai, dėstymas. O dėl poilsio – niekada ilgai nesiilsiu.

Įvertinimai tarptautiniuose konkursuose
Pianistas Petras Geniušas yra apdovanotas ne viename prestižiniame pianistų konkurse: II premija Pilaro Bayonos pianistų konkurse Saragosoje 1989 m., I premija Y.C.A.A. Tarptautiniame pianistų konkurse Oberline ir III premija A.M.S.A. Pasauliniame pianistų konkurse Sinsinatyje 1991 m., I premija Palm Byčo Tarptautiniame kviestinių pianistų konkurse 1992 m.

Konkursas didžiojo kūrėjo garbei

Tarptautinis M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas, tradiciškai kas ketverius metus sukviečiantis į Lietuvą atlikėjus iš viso pasaulio, vyks rugsėjo 14-23 dienomis Vilniuje. 2011-aisiais šis konkursas žymės 100-ąsias pasaulinio garso muziko ir dailininko M.K.Čiurlionio (1875–1911) mirties metines.

Interviu parengtas pagal Tarptautinių kultūros programų centro informaciją.

Petro Geniušo ir Vladimiro Čekasino improvizacijos: 

VIDEO: Cheka-Genius (V. Chekasin, P. Geniush) - free fantasios along classic themes - part 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius