-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 27

„Adelainos amžius“ – romantinė melodrama, prikėlusi Harrisoną Fordą

Jeigu prieš apsilankymą Lee Tolando Kriegerio filme „Adelainos amžius“ kas nors būtų pasakęs, kad po jo liksiu be nuomonės, būčiau nepatikėjęs. Ši į „Keistą Bendžamino Batono istoriją“ panaši drama pasirodė dar keistesnė. Paliko įdomų nesusipratimo ir neapsisprendimo jausmą. Tarsi atradus kažką naujo visiškai nenuspėjamoje vietoje, o paėmus tai į rankas – jas susitepti. Maždaug taip galima apibūdinti „Adelainos amžių“.
Harrison Fordas, Kathy Baker, Amanda Crew ir Blake Lively filme „Adelainos amžius“
Harrisonas Fordas, Kathy Baker, Amanda Crew ir Blake Lively filme „Adelainos amžius“ / „ACME Film“ nuotr.

Adelaina (aktorė Blake Lively) gimė 1908 m., o sulaukusi 29 metų patenka į avariją. Dėl mašinos dūžio, ledinio vandens ir žaibo kirčio kombinacijos, kurios viduryje atsiduria Adelainos kūnas, įvyksta mokslinis fenomenas – Adelaina nustoja senti. Pasak pasakotojo, šis mokslinis gyvybės eliksyras bus atrastas tik 2035 metais.

„ACME Film“ nuotr./Blake Lively filme „Adelainos amžius“
„ACME Film“ nuotr./Blake Lively filme „Adelainos amžius“

Po stebuklingo įvykio Adelainos gyvenime džiaugsmo vis mažėja. Rafinuota, graži moteris nenori būti eksperimentų auka, todėl yra priversta palikti savo dukterį ir keisti tapatybę kas dešimtmetį, nutraukdama visus per tuos metus susidariusius ryšius.

Tačiau po daugybės slapstymosi metų jos dukra Flemming (aktorė Elena Burstyn), savo išvaizda tinkanti Adelainai į močiutes, tenori, kad jos mama nustotų slapstytis ir pradėtų gyventi prasmingą gyvenimą. Prie šio plano pildymosi prisideda jaunas filantropas Elis (aktorius Michielis Huismanas), kuris ryžtingai atsisako priimti neigiamus atsakymus.

„ACME Film“ nuotr./Ellen Burstyn ir Blake Lively filme „Adelainos amžius“
„ACME Film“ nuotr./Ellen Burstyn ir Blake Lively filme „Adelainos amžius“

Paprastai kino filmuose, ypač fantastiniuose, nesistengiama detaliai papasakoti, kaip filmo pasaulis yra sukuriamas ir kokia logika jame veikia.

Jeigu Daktaras Emetas Braunas būtų pradėjęs aiškinti Marčiui, kaip veikia jo laiko mašina, arba kiekvienas vampyrų filmas turėtų atsakymą, kokie cheminiai pokyčiai vyksta žmogaus kūne po vampyro įkandimo, jie tiesiog pasidarytų juokingi. Realiame gyvenime to negalime paaiškinti, todėl ir kūrėjų siūlomi paaiškinimai mūsų neįtikina. Paprastai žiūrovas susipažįsta su filmo pasauliu jį žiūrėdamas ir supranta, kad nereikia to priimti už gryną pinigą.

„ACME Film“ nuotr./Blake Lively filme „Adelainos amžius“
„ACME Film“ nuotr./Blake Lively filme „Adelainos amžius“

Deja, „Adelainos amžius“ scenaristai to nesuprato ir moksliniais terminais bandė paaiškinti, kaip automobilio avarija privertė Adelainą nustoti senti. Fone nuolat buvo girdėti pasakotojo, kalbančio dokumentiniu stiliumi, balsas. Po kurio laiko pradedi į tokį režisūrinį sprendimą žiūrėti kreivai ar galiausiai juoktis.

„ACME Film“ nuotr./Michielis Huismanas ir Blake Lively filme „Adelainos amžius“
„ACME Film“ nuotr./Michielis Huismanas ir Blake Lively filme „Adelainos amžius“

Dramos ir romantikos filme netrūksta, tačiau ji niekuo nesiskiria nuo senesnių romantinio žanro filmų. Vaikinas sutinka merginą, kovoja dėl jos ir ją laimi.

Fone nuolat buvo girdėti pasakotojo, kalbančio dokumentiniu stiliumi, balsas. Po kurio laiko pradedi į tokį režisūrinį sprendimą žiūrėti kreivai ar galiausiai juoktis.

Tai gal ir įprastas, tačiau pasenęs meilės istorijos siužetas, neatitinkantis šių dienų moters padėties. Visgi, filme matome ir kitokios dramos.

Miršta Adelainos mylimas šuo ir suvokimas, jog laikas eina, o ji pati nesikeičia, priverčia atsisakyti ryšių su Elisu. Tačiau tuoj pat suprantame, kad tokia reakcija yra perdėta, kadangi vėliau paaiškėja, jog tai ne pirmasis Adelainos šuo, kuris miršta. Tiesą sakant, ji turi visą nuotraukų albumą, kuriame sudėtos identiškų tos pačios veislės šunų nuotraukos.

Filme Adelaina vaizduojama daug žinanti, todėl kai režisierius ir scenaristai bando įtikinti, kad kai kurie dalykai, kuriuos ji patiria, yra nauji, žiūrovui sunku patikėti.

Filmo „Adelainos amžius“ kadras
Filmo „Adelainos amžius“ kadras

Istorija pasidaro įdomesnė, kai Elis įtikina Adelainą važiuoti į jo tėvų metines. Paaiškėja, kad Eliso tėvas Viljamas (aktorius Harrisonas Fordas) yra buvęs Adelainos mylimasis, ketinęs jai net pasipiršti.

Tačiau Adelaina, tuo metu besivadinanti Džeine, prisistato savo pačios dukra. Toks istorijos posūkis suteikia filmui naują dramatinį posūkį. H.Fordas visiškai prikausto žiūrovų dėmesį savo vaidyba. Kino veteranas suvaidino bene geriausią vaidmenį per pastaruosius 23 metus.

„ACME Film“ nuotr./Harrison Fordas filme „Adelainos amžius“
„ACME Film“ nuotr./Harrison Fordas filme „Adelainos amžius“

Apibendrinant, „Adelainos amžius“ yra kaip lengvas atrakcionas, kurio pradžia gal ir nuobodoka, tačiau pabaiga priverčia įsitempti ir stipriai įsikibti į kėdės ranktūrius. Režisierius Lee Tolandas Kriegeris, atsisakęs keleto dalykų, galėjo sukurti tikrai neblogą romantinį, fantastinį filmą. Deja, užuot tai padaręs, jis sukūrė nedidelę austrę, aplipusią pigiomis klišėmis, o tos austrės viduje – mažas perlas – H.Fordas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius