-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 30

Česlovo Milošo metus vainikavo dokumentinio filmo „Česlovo Milošo amžius“ premjera

Ilgai lauktas dokumentinis filmas „Česlovo Milošo amžius“ ketvirtadienio vakarą į Nacionalinę dailės galeriją Vilniuje sutraukė minią žmonių.
Česlovas Milošas
Česlovas Milošas / Mažvydo Karaliaus/15min.lt nuotr.

„Tai finalinis Česlovo Milošo metų renginys. Virpa širdis regint, kad į filmo premjerą susirinko tiek daug jaunimo. Tai visiškas anšlagas“, – dokumentinio filmo pristatyme kalbėjo Kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Jauni ir seni, Č.Milošo kūrybos gerbėjai ir norintys ją tik pažinti išvydo dvi filmo dalis, trunkančias po 52 minutes.

„Mūsų kūrybinė grupė tikisi, kad išvydę filmą jūs susinervinsite, susierzinsite ir pulsite skaityti Č.Milošo kūrybą. Toks šio filmo tikslas“, – sakė filmo režisierius Juozas Javaitis, kuris premjeroje kalbėdamas sunkiai tvardė emocijas, tuo parodydamas, kiek daug šis filmas jam reiškia.

Režisierius patikino, kad pavasarį dokumentinis filmas bus išleistas DVD formatu, nemokamai dalinamas Lietuvos mokyklose ir taps edukacine priemone jaunajai kartai, norinčiai pažinti Kėdainių rajone, Šeteniuose, gimusio ir augusio Nobelio literatūros premijos laureato kūrybą.

Vienas iš filmo scenarijaus autorių Pranas Morkus juokaudamas prisipažino – kurti šį filmą buvo tikra beprotybė.

„Jūs tik pagalvokite – 1500 puslapių išleista Č.Milošo biografija, 1500 puslapių jo eilėraščių klaidino visą kūrybinę grupę ir keitė visus mūsų sumanymus“, – kalbėjo jis.

Mažvydo Karaliaus/15min.lt nuotr./Į premjerą susirinkusiuosius pasitiko stendai apie Česlovą Milošą
Česlovas Milošas

Dar kuriant filmą režisierius J.Javaitis sakė, kad yra sunku kurti filmą, kurio pagrindinis herojaus jau nebėra tarp gyvųjų, o dar sunkiau, kai kuriamas filmas yra apie tokią asmenybę, kaip Č.Milošas.

„Česlovo Milošo amžiuje“ susirinkusieji išvydo archyvinę medžiagą perpintą su kūrybinės grupės filmuota medžiaga Lietuvoje, Lenkijoje, Italijoje, Prancūzijoje, JAV ir su Č.Milošą pažinojusių žmonių – rašytojo asistentės Agnieszkos Kosinkos, Tomos Venclovos, Arvydo Avižienio, Č.Milošo sūnaus Antonio, vertėjų Roberto Hasso ir Natalijos Gorbanevskajos – pasakojimais.

Filme atskleisti Č.Milošo gyvenimo ir kūrybos etapai – nuo gimimo Šeteniuose, studijų Vilniuje, ilgų klajonių po pasaulį iki po penkių dešimtmečių emocionalaus grįžimo į Lietuvą.

Filmo režisierius J.Javaitis dokumentinio filmo premjeroje sakė, kad tikisi, jog vasario 16-ąją „Česlovo Milošo amžių“ per televiziją galės išvysti ir televizijos žiūrovai.

„Televizinė versija gal bus kiek kitokia. Tačiau tikimės, kad jau vasarį ją galės išvysti daugiau žmonių“, – kalbėjo jis.

Dokumentinis filmas apie Č.Milošą buvo sukurtas per rekordiškai trumpą laiką – mažiau nei pusmetį.

Jau anksčiau buvo skelbta, kad filmo biudžetas yra apie 620 tūkst. litų, kuriuos skyrė Kultūros ir Švietimo ir mokslo ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius