Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 04

Filmą Vilniuje pristatysianti australų režisierė Maya Newell: „Aš pati augau dviejų lesbiečių šeimoje“

„Nepatogus kinas“ spalio 24 d. Vilniuje rodys filmą apie vaikus, augančius tos pačios lyties asmenų šeimose. Filmo „Įvairių šeimų vaikai“ („Gayby Baby“ – angl.), šįmet Sidnėjaus kino festivalyje laimėjusio publikos simpatijų prizą, režisierė Maya Newell 15min.lt atskleidė pati augusi lesbiečių šeimoje ir norėjusi, kad žiūrovai pamatytų tokių šeimų gyvenimą vaikų, kurie auga jose, akimis.
Filmo „Gayby baby“ stop kadras
Filmo „Gayby baby“ stop kadras / Filmo „Gayby baby“ stop kadras

Pati filmo kūrėja puikiai žino, ką reiškia augti šeimoje, kurioje vaikas turi dvi mamas. Ji augo su Liz ir Donna, kurios gyvenimo keliu eina daugiau kaip 30 metų. M.Newell pasakojo, kad kai viena iš jos motinų – Donna – pagaliau atskleidė savo mamai, jos močiutei, kad yra homoseksuali, pirminė pastarosios reakcija buvo neviltis.

„Jai tiesiog netilpo tai galvoje, nes močiutė labai norėjo sulaukti anūkų. Tai, kad jos vienintelė dukra yra lesbietė, buvo didžiulis lūžis. Tik technologijų, politikos ir nuomonės pokyčiai privedė prie pasaulinio įvairių šeimų bumo“, – teigė režisierė, pridūrusi, kad tokių šeimų šiandien yra daugybė.

Anot jos, kartu su prodiusere Charlotte Mars norėjo sukurti filmą, kuris reprezentuotų šios kartos vaikų balsą. Tai, ką joms pavyko sukurti, yra vienas pirmųjų dokumentinių filmų, pasakojančių apie tos pačios lyties asmenų sukurtas šeimas iš jų vaikų perspektyvos.

VIDEO: Filmo „Gayby Baby“ anonsas

Aktorių ieškojo visoje šalyje

Subrandinus idėją, prasidėjo aktorių atranka. Tai, pasak režisierės, buvo ją be galo praturtinusi patirtis. „Mes surengėme interviu su 30–40 vaikų iš visos Australijos, išklausėme, ką naujosios kartos vaikai turi pasakyti. Kadangi pati turiu dvi mamas, mes pirmiausiai pasitelkėme mano ryšius, o vėliau tęsėme aktorių paieškas jau visoje šalyje“, – apie pačią pradžią pasakojo M.Newell.

Filmo herojais galiausiai tapo keturi Australijoje gyvenantys vaikai, atskleidžiantys vienos lyties asmenų šeimų realybę. Pasak režisierės, ši ketveriukė – neįtikėtinos asmenybės, nestokojančios sąmojo ir energijos, todėl su jais dirbti buvo vienas malonumas. „Jie visuomet mane stebino savo požiūriu į gyvenimą ir išmintimi, žvelgiant į pasaulį“, – gerų žodžių apie filmo herojais tapusius vaikus negailėjo režisierė.

Nėra tobulų šeimų

Filmas „Įvairių šeimų vaikai“ siekia ne tik to, bet jis pasakoja ir apie tai, kad mylinčios šeimos kovoja su tam tikrais poreikiais ir vertybėmis, kad tėvai kartais pernelyg jautriai reaguoja, o vaikai kartais nuliūdinami, – aiškino režisierė.

M.Newell tikisi, kad žiūrovai, atėję į filmą, sužinos daugiau apie tai, kas yra šeima, kaip ir kuo ji gali būti apibrėžiama. Viena iš filmo herojų – Ebony, paklausta, kas yra šeima, filme pasakė: „Šeima yra žmonės, kurie sukuria tave tokį, koks esi šiandien.“

„Vaikams reikia pasakojimų, kurie atspindi jų gyvenimus, šeimos struktūrų įvairovę. Mums reikia istorijų, kurios nėra tik tam, kad patvirtintų, jog „mes esame tokie patys, mūsų šeimos puikios, mūsų šeimos tokios kaip jūsų“. Todėl filmas „Įvairių šeimų vaikai“ siekia ne tik to, bet jis pasakoja ir apie tai, kad mylinčios šeimos kovoja su tam tikrais poreikiais ir vertybėmis, kad tėvai kartais pernelyg jautriai reaguoja, o vaikai kartais nuliūdinami“, – aiškino režisierė.

Tos pačios lyties asmenų šeimos, anot pašnekovės, nėra tobulos, tačiau jos tiek pat netobulos kaip bet kuri kita heteroseksualų šeima. „Tikiuosi, kad 2015-aisiais mes išjudinsime erdvę, kurioje užduodame klausimus, nežinodami visų atsakymų ir pamatysime, kad šie vaikai nėra apibrėžiami per savo tėvų lytinę orientaciją“, – vylėsi M.Newell.

Negaliu nė įsivaizduoti gyvenimo vietoje, kurioje daugybė homofobijos, kontroliuojančios kiekvieną mano gyvenimo dalį, – prisipažino filmo režisierė.

Moteris jaučiasi laiminga, kad pati augo šalyje, kur pakankamai laisvės, o visuomenė nėra homofobiška. „Aš mėgaujuosi praėjusios kartos kovos vaisiais. Negaliu nė įsivaizduoti gyvenimo vietoje, kurioje daugybė homofobijos, kontroliuojančios kiekvieną mano gyvenimo dalį“, – prisipažino filmo režisierė.

Lietuvoje filmą pristatysianti režisierė teigė, kad šis kūrinys skirtas atskleisti vienos lyties šeimos vienetą ir papasakoti apie tėvystę/motinystę. Penkerius metus kurtas filmas netikėtai režisierei padovanojo retą galimybę pastudijuoti ir apžvelgti skirtingus auklėjimo metodus bei požiūrius į tėvystę/motinystę.

„Būti geru tėvu ar motina yra sunku. Ir mes mažiausiai turėtume rūpintis tuo, kad tėvai būtų būtinai skirtingos lyties“, – teigė M.Newell, ragindama ateiti ir praleisti pusantros valandos su nuostabiais vaikais. Režisierė pažadėjo – nusivilti neteks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius