Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 08

Filme „Vardas tamsoje“ pagrindinį vaidmenį sukūrusi Neringa Varnelytė: „Mano herojė – pirmos meilės sužeista dūšia“

Trečiadienio vakarą raudonas kilimas bus nutiestas naujo lietuviško filmo „Vardas tamsoje“ premjerai. Išvakarėse detektyvinės dramos aktoriai, prieš pamatydami save ekrane, neslėpė jaudulio, o filmo režisierė Agnė Marcinkevičiūtė vylėsi, kad žiūrovus kino juosta paskatins susimąstyti ir ieškoti savo siužeto interpretacijų.
Filmo „Vardas tamsoje“ pristatymas.
Filmo „Vardas tamsoje“ pristatymas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal rašytojos Renatos Šerelytės romaną sukurtoje kino juostoje pasirodo garsūs, skirtingų kartų Lietuvos aktoriai, niūriame miestelyje skleidžiasi praeities paslaptys, į ekraną sugrįžta sovietinių laikų įtampos dvasia, o kadaise išgyventa nelaimingos meilės istorija lemia dramatiškus naujųjų laikų įvykius.

„Tai buvo vienas iš tų filmų, kuris mane pats pasirinko. Šio filmo idėja užkabino daugiau žmonių ir pagaliau ji sėkmingai materializavosi, – iki šiol kūrusi dokumentines kino juostas apie žymius žmones, šįkart režisierė A.Marcinkevičiūtė pristatė savo debiutinį pilno metro vaidybinį filmą. – Labiausiai norėčiau su žiūrovais šiuo filmu pamąstyti apie praeities nuoskaudas. Filme matome, kaip pagrindinei herojei skaudi praeitis trukdo gyventi čia ir dabar, bendrauti, reflektuoti, pasitikėti kitais. Jei ką nors įžeidei ar įskaudinai prieš daug metų ir netyčia sutinki tą žmogų šiandien, jis ima ir prabyla taip, kad supranti – nuoskaudą jis nešioja iki dabar. Kaip žmogui susidoroti su savo skaudžia praeitimi, kaip su ta kančia toliau gyventi, kai nuolat išnyra prisiminimai?“

Režisierė Agnė Marcinkevičiūtė
Režisierė Agnė Marcinkevičiūtė

„Pusę pagrindinio vaidmens“, kaip pati juokavo, filme „Vardas tamsoje“ sukūrė Neringa Varnelytė, įkūnijusi šalto veido, dažnai taurelėje paguodos ieškančią rajono tardytoją.

„Mano herojė yra sužeista dūšia, kurią ankstyvoje jaunystėje, kai ji buvo tyra mergaitė, įskaudino pirma meilė. Nors ji – stipraus charakterio žmogus, žaizda joje lieka. Galutinio filmo varianto dar nemačiau, tačiau jame turėtų jaustis nelaimingos širdies gijimas“, – apie savo kuriamą personažą pasakojo aktorė.

Tardytoją ankstyvoje jaunystėje suvaidino vienintelė filmo neprofesionali aktorė Deimena Drąsutytė, kurioje režisierė įžvelgė panašumų su N.Varnelyte.

„Ji drąsiai ir su dideliu tikėjimu nėrė į darbus. Dabar žiūrėdama į ją ekrane matau: ji nemeluoja nei vienu veido raumeniu“, – pasirinkimu džiaugėsi A.Marcinkevičiūtė.

Gediminas Storpiratis
Gediminas Storpirštis

O užverbuotą mokytoją, suvedžiojusį pagrindinę heroję, suvaidino Gediminas Storpirštis, kuris jau anksčiau džiaugėsi, kad pagaliau subrendo blogiuko vaidmeniui kine.

„Niekada nesiruošiau tokiam vaidmeniui, kuriuo galiu kalbėti apie tai, ką mes atsinešame į savo laisvą šalį. Labai daug įvairaus likimo žmonelių su savo vertybine skale, su tam tikromis – ne tik meilės – dramomis įsilieja į naujos Lietuvos kūrimą. Ir nuo praeities ne taip lengvai gyjama, – įsitikinęs aktorius. – Juk dar taip neseniai nei viena mokyklos klasė nebuvo be agento. Man pačiam teko praeiti penkių valandų verbavimą. Tai sistemėlė, kuri gyvuoja. Nuo lozungų mes pavargę, todėl meno kalba galbūt ir verta pradėti diskusijas šia tema.“

Aplink pagrindinę heroję ir lyg šmėklą iš praeities išnirusį mokytoją filme pasirodo šiek tiek komiški herojai, kurie žiūrovus priverčia šyptelėti.

„Stengėmės, kad personažai, kurie bendrauja su tardytoja, būtų šaržuoti. Juos stebime lyg per herojės matymo kampą, tačiau visi jie – įvairios vienatvės aklavietės formos“, – tikino režisierė.

Elvyra Žebertavičiūtė
Elvyra Žebertavičiūtė

Charizmatišką, nuo visų atsiskyrusią ir visus įtarinėjančią, buvusią prancūzų kalbos mokytoją sukūrė Lietuvos scenos veteranė Elvyra Žebertavičiūtė.

„Mano herojė – bene svarbiausia detektyvė šiame filme, visas jos pasaulis į tai susikoncentravęs. Svajojanti prancūzaitė su neišsipildžiusiomis svajonėmis pasiekti Eifelio bokštą man buvo labai smagus vaidmenukas, – šypsojosi aktorė, patikinusi, kad su nekantrumu laukia premjeros. – O jei rimtai, ši moterėlė atskleidžia to laikotarpio žmogaus tragediją. Keistoka, ne visų suprasta mokytoja, atsidūrusi mažame miestelyje, kurios gyvenimas taip ir praėjo po tuo neteisybių ir nepasitikėjimo gaubtu.“

Filme taip pat vaidina Jurgita Jurkutė, Gintaras Liutkevičius, Kristina Kazlauskaitė, Rimantė Valiukaitė, Algirdas Dainavičius, Aistis Mickevičius ir kiti.

Visą filmo kūrimo laiką kartu su režisiere ir aktoriais buvo ir romano „Vardas tamsoje“ autorė R.Šerelytė, kino juostoje ji atlieka ir epizodinį vaidmenį. Nepriekabi rašytoja tikino, kad stengėsi nesikišti į scenarijaus rašymą, nors jį režisierė reguliariai atsiųsdavo paskaityti.

„Niekada nereikia tikėtis, kad filmas visiškai atitiktų knygą. Kaip ir romanas, taip ir filmas nėra visiškai detektyvinis. Jame yra ir meilės istorija, ir seksualinė įtampa, taip pat daug vietos paliekama kiekvieno žiūrovo asmeninėms interpretacijoms“, – teigė R.Šerelytė, dėkodama filmo kūrėjams už įdomią patirtį.

Filmas „Vardas tamsoje“ jau nuo šiol savaitgalio pradedamas rodyti Lietuvos kino teatruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius