Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 04 27

„Išmesta iš draugų“ – juokingai baisus siaubo filmas apie paauglių pasaulį socialiniuose tinkluose

Šių dienų modernus žmogus turbūt neįsivaizduoja savo gyvenimo be technologijų. Beveik kiekvienas savo mintis, gyvenimo įvykius ir pasiekimus viešina socialiniuose tinkluose. Tačiau tokio masto socialinių tinklų garbinimas ir integravimas į savo gyvenimą turi turėti ir pliusų, ir minusų. Tuos minusus režisierius Levanas Gabriadzė ir stengėsi perteikti naujajame savo siaubo trileryje „Išmesta iš draugų“.
Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“
Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“

Nors L.Gabriadzė pavardė plačiuose Holivudo laukuose nėra girdėta, tačiau Lietuvoje ir Rusijoje jo filmai sulaukė nemažai dėmesio. Rusijoje režisierius žinomas kaip vieno iš garsios komedijos „Eglutės“ dalies režisierių, taip pat komedijos „Vykruntasai“.

Filmas „Išmesta iš draugų“ vaizduoja šių dienų kasdienybę, nuo kurios kenčia vis daugiau jaunų žmonių. Laura Barns (aktorė Heather Sossaman) – viena iš tos problemos aukų.

Filmas „Išmesta iš draugų“ vaizduoja šių dienų kasdienybę, nuo kurios kenčia vis daugiau jaunų žmonių.

Praėjo jau metai nuo tada, kai Laura pakėlė prieš save ranką dėl nesiliaujančių patyčių internete. Po nelaimingo atsitikimo vaizdelis paplito po internetą, kaip ir vaizdo įrašas, kuris ir tapo tragedijos pradžia.

Lauros buvę draugai jau metus gyvena be jos ir leidžia savo laiką – kaip ir įsivaizduojame šių laikų paauglius – prie kompiuterio. Vieną vakarą jų būrelis susirenka į „Skype“ konferenciją aptarti naujienų ir kitų paaugliams svarbių dalykų, tačiau prie konferencijos prisijungia nežinomas dalyvis, prisistatydamas mirusios draugės vardu. Jis pradeda ieškoti kaltininkų dėl nutekintų vaizdo įrašų, kurie privertė Laurą nusižudyti.

Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“
Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“

Iš pirmo žvilgsnio ambicingas režisierius savo kūrinį pradeda vaizdo įrašu, kuriame Laura Barns nusižudo. Ir staiga viskas pereina į kompiuterio darbalaukio vaizdą. Idėja gali pasirodyti nauja ir nematyta, tačiau visai neseniai seriale „Moderni šeima“ buvo parodyta serija, kuri buvo taip pat nufilmuota.

Be to, kūrėjams turbūt prireikė daug kantrybės ir išradingumo, kad paauglių pokalbio viduryje visi sustotų kalbėti ir galėtų savo draugei paaiškinti, kas yra „internetinis trolis“. Akivaizdu, kad jeigu ji naudojasi internetu, tai puikiai žinos, ką tai reiškia, tačiau, matyt, režisieriams tai pasirodė puiki galimybė paaiškinti šį žodį tiems, kas žiūrės šį filmą ir galbūt nelabai supras interneto kultūros ypatybių, t. y. jūsų tėvams.

Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“
Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“

Kalbant apie siaubą, filmas nepateikia galimybių žiūrovui įsitraukti į veiksmą ir išgyventi siaubingą personažo likimą. Filme siaubas konstruojamas įprastai –  tyla, garsėjanti siaubo žanro muzika, netikėtas baisus įvykis.

Sutiksėjus „Skype“ laikrodžiui visiems būna aišku, kas atsitiks toliau. Susidaro įspūdis, kad filmo kūrėjai manė, jog žmonės žiūrės šį filmą prikišę galvas prie ekrano, net nenutuokdami, kad tuoj kas nors atsitiks.

O ką jau kalbėti apie filmo personažų logiką... Nors filmas atspindi tikrą interneto kasdienybę, tačiau akimirkomis pagalvoji, ar personažai tikrai tokie kvaili? Jeigu užgęsta šviesa, visada atsiras drąsuolis, kuris pasakys „Aš einu ten“, o režisierius tikėsis, kad mes jam šauksime į kino teatro ekraną: „Ne, neik ten“, „Ne, nespausk to mygtuko“.

Tokio tipo siaubo filmu galėjome būti nustebinti aštuoniasdešimtaisiais ir devyniasdešimtaisiais, nes dabar tokio scenarijaus siaubo filmų yra daugiau nei reikia. 

Filmas, regis, yra pigus ir nepriklausomas, tačiau ar originalus? Oreno Peli filmas „Paranormalūs reiškiniai“ buvo sukurtas su 15 tūkst. JAV dolerių biudžetu, tačiau dėl savo originalios minties ir siaubo filmų taisyklių laikymosi uždirbo šimtus milijonų. „Išmesta iš draugų“ bando eiti tomis pėdomis, tačiau „Box office“ nerodo tokio populiarumo, kokio sulaukė O.Peli filmas.

Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“
Kadras iš filmo „Išmesta iš draugų“

Žinoma, filmas nėra toks vienaplanis, kai paieškai giliau. Režisierius puikiai pateikė tikrąjį interneto vaizdą.

Dažniausiai tokio žanro filmai, į kuriuos įeina kompiuterinės programos, turi savo specialius pavadinimus, labai panašius į realybėje egzistuojančių programų. Tačiau šiame filme nėra nieko pakeisto, viskas yra taip, kaip būtų realybėje, net „Skype“, „Facebook“ garsai yra originalūs.

Filme atskleidžiamos problemos, jei ir ne originalios, tačiau rimtos. Filmas primena, kad internetinės patyčios yra taip pat svarbu, kaip ir kitos socialinės problemos. Režisierius įtikinamai parodo, kas gali atsitikti jaunam žmogui.

Filmo kūrėjams ne itin pasisekė šokiruoti žiūrovus, bet, nepaisant to, filmas akcentuoja išties egzistuojančias ir svarbias socialinių tinklų sukeliamas problemas, parodo iš arčiau paauglio „gyvenimą“ internete.

Didžiausia filmo problema – logikos trūkumas personažų elgsenoje. Užuot skambinę pagalbai, jie ieško žmonių, kurie galėtų jiems padėti per „Chatroulette“. Užuot ieškoję informacijos patikimuose šaltiniuose, pvz., „Reddit“, jie ieško informacijos apie vykstančius paranormalius dalykus elementariame HTML puslapyje, kuriuos informatikos mokytojas liepdavo programuoti dar šeštoje klasėje.

Apibendrinant, L.Gabriadzė bando atrasti kinui naujas erdves, kurias kas nors tikrai panaudos ir kituose filmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius