-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 22

Mario Martinsono filme „Tyli naktis“ – nuoga Valda Bičkutė ir dramatiškas Kosto Smorigino humoras

Latvių režisierius Maris Martinsonas suaugusiems žiūrovams ruošia filmo „Tyli naktis“, kurio šokiruojantis scenarijus išgąsdino ne vieną aktorių, premjerą. Pagrindinį vaidmenį filme kurianti Valda Bičkutė turėjo sutikti filmuotis nuoga, o Kostas Smoriginas, kurdamas savo personažą, suvaidino tiek skirtingų dublių, kad režisierius galėjo rinktis – sunkų dramatišką ar absurdišku humoru „atskiestą“ filmą sumontuoti.
Filmo „Tyli naktis“ pristatymas
Filmo „Tyli naktis“ pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Scenarijus buvo baisus, atviras, aštrus, skausmingas, pamokantis ir leidžiantis apsispręsti – jame dramatiška istorija apvilkta šventu rūbu. Tačiau aš nedvejodamas sutikau, nes pasitikiu Mariumi. Lietuvos kinas kenčia nuo nemokėjimo pasakoti istorijos, plaukiojimo padebesiais, aiškinimo vaizdais, o juk dabar pasaulis – labai konkretus ir žiaurus. Labai džiaugčiausi, jei Mariui pavyktų papasakoti istoriją“, – vylėsi K.Smoriginas.

Filme „Tyli naktis“ jauna pora Ana (V.Bičkutė) ir Tomas (Leonardas Pobedonoscevas) su vaikais atvyksta švęsti Kūčių pas Tomo tėvus Ričardą (K.Smoriginą) ir Nijolę (Dalia Storyk). Graži šeimos šventė virsta farsu, nuplėšiančiu susirinkusiųjų kaukes ir iššaukiančiu desperatiškų įvykių laviną.

„Man buvo svarbu, kad šis filmas nebūtų per daug sunkus ir dramatiškas. K.Smoriginas suvaidino skirtingų spalvų dublių ir montuodamas aš galėjau rinktis, ar filmą pakreipti viena, ar kita linkme – dabar jame bus daug humoro, kurį įneša būtent K.Smorigino personažas“, – tikino filmo režisierius. Jis pridūrė, kad stengėsi filme išsaugoti energiją.
Neslėpdamas, kad „Tyli naktis“ parodys nemažai intymių scenų, M.Martinsonas dėkojo V.Bičkutei, kuri pasiryžo atvirumui ir nuogumui jo kino juostoje.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Filmo Tyli naktis pristatymas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Filmo „Tyli naktis“ pristatymas

„Kai pirmą kartą išgirdau režisieriaus sumanymą, man buvo šokas. Jis siekė drastiškai, net ekstremaliai padaryti, kaip jis pats pavadino, skrodimą. Tačiau nusiraminusi supratau, kad filme yra istorija, moters likimas – ir tai yra svarbiausia, – apsisprendimo vaidinti priežastis aiškino artistė. – Maris man pasakė, kad turėsiu vaidinti nuoga – nors viduje jaučiau baimę, bet sutikau. Jau turėjau tokios patirties iš filmavimųsi Maskvoje, dar pasisėmiau stiprybės, galvodama apie garsias aktores, kurios taip pat apsinuogino ir dėl to netapo prastesnėmis. Tai – gyvenimo, filmo dalis ir reikia žiūrėti natūraliai.“

Filmo „Tyli naktis“ filmavimo aikštelėje įsimintinas akimirkas fiksavo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius – rudenį planuojama pristatyti šių fotografijų parodą, o artėjant Kalėdoms bus išleistas fotoalbumas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Algimantas Aleksandravičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Algimantas Aleksandravičius

„Marių pažįstu seniai, jis turi tokią aurą, šalia kurios gerai jautiesi. Kvietimas dalyvauti šiame projekte mane sudomino, nes scenarijus pasirodė intriguojantis – buvo įdomu, ką jis su juo padarys“, – šypsojosi fotografas, prisiminęs, kad fotografuoti buvo sudėtinga – reikėjo ilgai laukti visiškoje tyloje, kol režisierius nepaskelbdavo pertraukėlės, kurią buvo galima įamžinti.

Ypatingą atmosferą filme kurs ir muzika, prie kurios su įkvėpimu dirba Mario Basanov.

„Man labai įdomu, peržiūrėjau daug Davido Lyncho filmų, bendradarbiauju su savo kolege Jazzu, taip pat įrašinėjame bendrą dainą su Egidijumi Dragūnu“, – apie kūrybinį procesą pasakojo kompozitorius, kurio M.Martinsonas iš pradžių paprašė sukurti „pozityvų naftaliną“ vienai svarbiausių filmo scenų.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Maris Martinsonas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Maris Martinsonas

Režisierius išdavė planus rudenį išleisti filmo „Tyli naktis“ garso takelį, kuris kartu su fotografijų paroda ir fotoalbumu bus įžanga į filmo premjerą, kuri įvyks kitų metų sausio 18 dieną. Filmo biudžetas, anot kūrėjų, neviršys 200 tūkst. litų – jis finansuojamas privačių rėmėjų lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius