Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 27

„Sidabrinė gervė 2011“: triumfavo „Kai apkabinsiu tave“, susišlavęs net 8 apdovanojimus

Penktadienį, gegužės 27-ąją Vilniaus Kongresų rūmuose išrinkti ir „Sidabrinės gervės“ statulėlėmis apdovanoti verčiausi šalies kino industrijos atstovai.
„Sidabrinė gervė 2011“
„Sidabrinė gervė 2011“ apdovanojimai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Laureatų laukia net 14-a skulptoriaus Audriaus Liaudansko sukurtų „Sidabrinės gervės“ statulėlių, vienas specialus prizas – „Sidabrinės gervės kiaušinis“ ir „Auksinė gervė“ už viso gyvenimo nuopelnus.

Šiemet vykstantys apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2011“ – jau ketvirtieji. Šįkart kino šventę vesti pasirinktas televizijos vilkas, žurnalistas ir dainininkas Marijus Mikutavičius, o kartu su juo ant scenos „puse etato“ darbuosis Lietuvos televizijos laidų vedėjas Žygis Stakėnas.

Lietumi prapliupęs dangus lengvai apgadino kai kurių puošnių svečių šukuosenas, tačiau šventiškos nuotaikos tai nesugadino, raginami apdovanojimų ceremonijos režisieriaus Kęstučio Jakšto susirinkusieji audringais aplodismentais palydėjo prasidėjusį renginį. Pirmąją dainą padovanojo Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė kartu su „Ąžuoliuko“ choristais.

„Turbūt daug kam kilo klausimų, kodėl aš čia. Į televiziją atėjo tiek aktorių, kad mums, profesionaliems televizijos laidų vedėjams, neliko nieko ir tenka imtis visokių darbų“, – juokaudamas aiškino M.Mikutavičius. Vakaro tema – JAV, Holivudas, tad ceremonija prasidėjo nuo trumpo įžanginio filmuko, kuriame buvo surinkti Lietuvos ir lietuvių paminėjimai Holivudo produkcijoje ir garsių aktorių žodžiuose.

Pirmosios nominacijos – Metų geriausias trumpametražis filmas – nugalėtoją paskelbė atrankos komisijos pirmininkė Gražina Arlickaitė. „Šiandien sumuojame metų kino rezultatus, tačiau ne visuomet būna derlius, yra ir netekčių. Netekome Almanto Grikevičiaus, Skirmanto Valiulio, Rūtos Staliliūnaitės, tik prieš keletą valandų į paskutinę kelionę palydėjom pirmąjį „Auksinės gervės“ laureatą Marijoną Giedrį, pagerbkime juos tylos minute“, – kvietė G.Arleckaitė.

Tylos minutei pasibaigus kino ekspertė pasidžiaugė, kad šie metai, nors ir nebuvo dosnūs lietuviškų filmų, buvo dosnūs tarptautinio pripažinimo. Geriausiu trumpametražiu filmu paskelbtas „Nesiseka šiandien“ „Labai ačiū, šįsyk tikrai nesitikėjau“, – šypsojosi režisierė Dovilė Šarutytė.

Po poros metų tikiuosi jus išvysti „Oskaruose“, jūs to nusipelnėteIš ekrano linkėjimus perdavė Holivude besidarbuojantis lietuvių kilmės režisierius Marius Balčiūnas-Weisberg, kūręs tokias juostas kaip „Hitler Kaput“, „Meilė Niujorke“. „Visas vasaros atostogas praleidau Nidoje. Aš myliu Lietuvą ir pirmą nelaimingą meilę išgyvenau su lietuve iš Kauno. Kinas – puikus būdas papasakoti apie Lietuvos žmones, tradicijas, pasakyti, kas jums rūpi, jūs turite tuo pasidalinti su pasauliu. Po poros metų tikiuosi jus išvysti „Oskaruose“, jūs to nusipelnėte“, –  Lietuvos kino pramonės atstovams linkėjo M.Balčiūnas-Weisberg.

Lietuvos teatro ir muzikos akademijos prorektorius Juozas Antanavičius Metų geriausiu dokumentiniu filmu paskelbė tarptautinį pripažinimą pelniusią Manto Kvedaravičiaus juostą „Barzakh“. „Dokumentika yra toks žanras, kai kinas yra pripažįstamas, ne tik filmo komanda, bet ir žmonės, apie kuriuos kuriamas filmas. Dėl to šis prizas yra iš dalies tiems žmonėms, apie kuriuos yra mano filmas“, – dėkojo kino kūrėjas. Po jo sceną užėmė dainingoji Erica Jennings.

Aktorė Gabija Ryškuvienė pasveikinusi „brolius ir seseris“ kine paskelbė Metų geriausią televizijos filmą. „Neišsenkamo entuziazmo, ant kurio, man atrodo, ir laikosi Lietuvos kinas!“, – linkėjo aktore. Ji perskaitė ir nominacijos nugalėtoją, juo tapo „Giminės. Po dvidešimt metų“.

Papildyta 22.03 val.: Krepšininkas Martynas Pocius buvo pakviestas pristatyti  Metų geriausio animacinio filmo laureatą. „Esu naujokas šitoj srity, sportas užima daug laiko, juolab žaidžiu tik antrus metus Lietuvoje. Beje, tik dukart pirkau žurnalą „Žmonės“ – kartą prieš metus, kai prireikė TV programos ir dabar, kad pasižiūrėčiau į žmonių veidus“, – salę nuoširdumu linksmino M.Pocius ir paskelbė, kad „Sidabrinę gervę“ laimėjo animacinis filmas „Taip Laima lėmė“.

„Dėkoju žmonėms 20 metų kūrusiems lietuvišką animaciją, muzikos kūrėjams ir vaikams, kurie su dideliu entuziazmu žiūri lietuviškus filmus ir skatina kurti apie lietuvišką mitologiją, papročius“, – sakė „Taip Laima lėmė“ režisierė Jūratė Leikaitė. Vėliau sceną užėmė Gyčio Ivanausko šokio teatro šokėjai, atlikę etiudą, alsuojantį senuoju Holivudu.

Papildyta 22.58 val.: Kita nominacija – geriausias studento darbas. Jos laureatą apdovanoti buvo pakviesta filmo „Balkonas“ režisierė, „Sidabrinės gervės“ savininkė Giedrė Beinoriūtė. Kino kūrėja pasidžiaugė, kad jai pavesta teikti svarbiausią apdovanojimą, kurio nominantai labiausiai jaudinasi. Dar labiau ji nudžiugo atplėšusi voką ir pamačiusi, kad pergalę išplėšė jos mokinės Marija Kavtaradzė ir Marija Stonytė už filmą „Paskutinis žmogus, su kuriuo kalbėjau“.

Už geriausią metų profesinės meistrystės darbą buvo apdovanotas kino juostos „Kai apkabinsiu tave“ dailininkas Galius Kličius. „Dėkoju, kad kino akademija suteikė proga ne tik pasirodyti per televiziją, bet ir gauti šį paukštį“, – dėkojo jis. Vėliau dainą „Save the last dance for me“ padovanojo Justinas Lapatinskas. Tuomet ekranus užėmė trumpas filmukas apie lietuviško kraujo turinčius garsius aktorius.

Geriausią epizodinio vaidmens aktorę paskelbė aktorė Larisa Kalpokaitė. Tiesa, ji pabrėžė, kad antraplanių vaidmenų nebūna, visi jie svarbūs. „Arba vaidmuo yra, arba ne“, – sakė L.Kalpokaitė. „Gervė“ iš jos rankų nukeliavo vokiečių aktorei Margaritai Broich iš filmo „Kai apkabinsiu tave“. Ji dėkojo angliškai, pridurdama, kad filme pasirodė ir jos jauniausias sūnus, taip pat panoręs tapti aktoriumi.

2009-ųjų „Sidabrinės gervės“ laureatė Jūratė Onaitytė įteikė statulėlę už geriausia epizodinį aktoriaus vaidmenį. Šis teko Giedriui Arbačiauskui („Kai apkabinsiu tave“). „Džiaugiuosi, kad tarp vaikystės ir senatvės galėjau sudalyvauti kine. Tai – nepakartojamas potyris, kinas – jėga!“, – energija tryško aktorius.

Nuskambėjus dar vienam muzikiniam „Electric Ladies“ numeriui iš maestro Gintaro Rinkevičiaus rankų „Sidabrinę gervę“ gavo geriausiu kompozitoriumi paskelbtas Kipras Mašanauskas („Taip Laima lėmė“). „Ačiū tiems, kurie tikėjo ir tiki“, – trumpai sakė kompozitorius.

Dar vieną „Gervę“ įteikė prodiuserė Rasa Miškinytė. Ji apdovanojo geriausio scenarijaus autoriumi. Statulėlę šioje nominacijoje atsiėmė filmo „Kai apkabinsiu tave“ režisierius ir scenarijaus autorius Kristijonas Vildžiūnas. „Virš mūsų filmo skrenda visas būrys gervių. Ši – mano pirmoji“, – dėkojo jis, primindamas Lietuvos kino industrijos atstovams, kad tamsiausias metas – prieš aušrą ir vylėsi greito Lietuvos kino atsigavimo. Netikėtai įsikūnijusi į Marilyn Monroe ant scenos pasirodė Mia, ji atliko dainą „I wanna be loved by you“.

Papildyta 23.10 val.: Metų geriausios vaidmens atlikėją moterį skelbė operos solistas Vytautas Juozapaitis. Jis prisiminė bendradarbiavęs operoje su garsiu kino režisieriumi ir prisipažino vakarais žiūrintis „Gimines“. Nugalėtoja paskelbta „Kai apkabinsiu tave“ Elžbieta Latėnaitė, aktorė šiuo metu gastroliuoja Rumunijoje, tad „Sidabrinę gervę“ už ją atsiėmė kolegos.

Nacionalinės premijos laureatė, garsioji „Dezdemona“, sopranas Sigutė Stonytė įteikė geriausio metų aktoriaus statulėlę. „Jaučiuosi pagerbta, kaip tas paukštelis iš operos padangės, kuris su sidabrine gerve drauge pasveikins kino kūrėjus“, – šypsojosi ji.

Glausdamas prie širdies šį vilties paukštį, noriu pasveikinti Lietuvos kino kūrėjus, kurie, nepaisant kultūros genocidą, laiko aukštai iškėlę vėliavą ir kuria kinąGeriausiu aktoriumi paskelbtas filme „Kai apkabinsiu tave“ vaidinęs Andrius Bialobžeskis. „Glausdamas prie širdies šį vilties paukštį, noriu pasveikinti Lietuvos kino kūrėjus, kurie, nepaisant kultūros genocidą, laiko aukštai iškėlę vėliavą ir kuria kiną“, – kalbėjo jis, tuo pačiu pasveikindamas „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų prodiuserį Rolandą Skaisgirį. A.Bialobžeskis dėkojo tėvams, mylimajai, o aktorei ir režisierei Kazimierai Kymantaitei į dangų nusiuntė „dėžę ekskliuzyvinio šampano“. „Danguje gyvena daug mano mylimų žmonių, o baba Kazė žinos, ką pakviesti į puotą“, – džiaugėsi aktorius. Jo žodžius publika palydėjo garsiais plojimais, o sceną užėmė elegantiška juoda suknele pasipuošusi Evelina Sašenko.

Papildyta 23.25 val.: Tryliktoji nominacija buvo skirta geriausiam operatoriui, jos laimėtoją apdovanojo virš 90 vaidmenų teatre ir virš 50 kine sukūręs aktorius Vytautas Paukštė. „Operatorius žino stambų planą, smulkų planą, daug įvairių rakursų, kurie vėliau suformuoja mūsų žvaigždes. Geriausias metų operatorius – Audrius Kemežys“, – sveikino V.Paukštė. Neseniai į A.Kemežio šeimą atskrido gandrai, pats operatorius ceremonijoje nedalyvavo, statulėlę už jį atsiėmė „A.Kemežio rankomis“ prisistatęs filmo „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manimi“ režisierius Audrius Stonys.

Priešpaskutinė „Sidabrinė gervė 2011“ teikiama geriausiam režisieriui. Ją įteikė Lietuvos kino akademijos garbės narys, garsus lenkų režisierius Krzysztofas Zanussis. „Tegu laimėtojas atranda finansavimą būsimam kino projektui. Greitai“, – šypsojosi K.Zanussis. Dar viena „Sidabrinė gervė“ išskrido į „Kai apkabinsiu tave“ komandą – ji antroji juostos režisieriui K.Vildžiūnui.

„Čia tai siurprizas. Aš atsimenu prieš gerus keturis metus važiavome į Varšuvą ir ponas K.Zanussis buvo perskaitęs scenarijų, nežinojome, ar jis prisijungs prie projekto. Tada nustebau sužinojęs, kad scenarijus jam patiko ir judame į priekį. Tikrai nesitikėjau tokio likimo posūkio, kad gausiu „Sidarbrinę gervę“ iš K.Zanussio rankų“, – kukliai šypsojosi K.Vildžiūnas.

Papildyta 23.45 val.: Ekrane buvo parodytas dar vienas filmukas, kuriame buvo šmaikščiai palygintos lietuviško ir Holivudo kino akimirkos. Dainą kartu su gitarų kvartetu atliko E.Seilius. Kūrinio pabaigoje ginkluotas gitara atbėgo M.Mikutavičius, o iš gitaros dėklo šovė sidabrinė konfeti.
Priartėjo laukiamiausia vakaro akimirka – geriausio pilno metro filmo paskelbimas. Šioje nominacijoje varžėsi tik du filmai – „Kai apkabinsiu tave“ ir „Anarchija Žirmūnuose“. Paskutiniąją Gerbiami žiūrovai, jūsų pripažinimas įprasmina mūsų visų darbą„Sidabrinę gervę“ teikė Lietuvos kultūros ministras Arūnas Gelūnas. Beje, Kultūros ministerija šįvakar buvo nemažai kritikuojama už menką finansavimą ir prastą kino palaikymą. „Pamatęs kinui skirtas biudžeto eilutes, supratau, kad tarp manęs ir kino nieko bendro nėra. Kadangi įprasta pradėti kalbą juokeliu, tai „Aliumininis žvirblis“ tenka kino paramai“, – humoro jausmą plojant publikai demonstravo A.Gelūnas. „Mes artėjame prie Amerikos, kur nėra valstybinės paramos nei kultūrai, nei kinui“, – ironijos nestokojo ministras. Jis linkėjo, kad kukliai suskleidusi sparnus gervė, juos greitu laiku išskleistų.

Svarbiausias metų apdovanojimas įteiktas filmui „Kai apkabinsiu tave“. Ši kino juosta susišlavė net 8-ias „Sidabrinių gervių“ statulėles. Visa jo komanda dėkojo už ypatingą įvertinimą. „Gerbiami žiūrovai, jūsų pripažinimas įprasmina mūsų visų darbą“, – sakė filmo prodiuserė Uljana Kim.

Renginio finalui pasilikta „Auksinė gervė“. Ji už visus gyvenimo nuopelnus teko aktoriui Regimantui Adomaičiui.

„SIDABRINĖS GERVĖS 2011“ APDOVANOJIMŲ NUGALĖTOJAI:

Metų geriausias trumpametražis filmas: „Nesiseka šiandien“

Metų geriausias dokumentinis filmas: „Barzakh“

Metų geriausias televizijos filmas: „Giminės. Po dvidešimt metų“

Metų geriausias animacinis filmas: „Taip Laima lėmė“

Geriausias studento darbas: „Paskutinis žmogus, su kuriuo kalbėjau“ (Marija Kavtaradzė ir Marija Stonytė)

Metų geriausias profesinės meistrystės darbas: Galius Kličius („Kai apkabinsiu tave“)

Metų geriausias epizodinis aktorės vaidmuo: Margarita Broich („Kai apkabinsiu tave“)

Metų geriausias epizodinis aktoriaus vaidmuo: Giedrius Arbačiauskas („Kai apkabinsiu tave“)

Metų geriausias kompozitoriaus darbas: Kipras Mašanauskas („Taip Laima lėmė“)

Metų geriausias scenarijus: „Kai apkabinsiu tave“

Metų geriausios aktorės vaidmuo: Elžbieta Latėnaitė („Kai apkabinsiu tave“)

Metų geriausias aktoriaus vaidmuo: Andrius Bialobžeskis („Kai apkabinsiu tave“)

Metų geriausias operatoriaus darbas: Audrius Kemežys („Aš perėjau ugnį, tu buvai su manimi“)

Metų geriausias režisierius: Kristijonas Vildžiūnas („Kai apkabinsiu tave“)

Metų geriausias pilnametražis filmas: „Kai apkabinsiu tave“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius