-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 07

Venecijos „Aukso liūtą“ laimėjo švedų filmas

Švedų režisieriaus Roy Anderssono filmas „Balandis tupėjo ant šakos mąstydamas apie egzistenciją“ (En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron) – virtinė komiškų etiudų apie žmogaus padėtį – šeštadienį Venecijos kino festivalyje laimėjo geriausio filmo „Aukso liūtą“.
Roy Anderssonas
Roy Anderssonas / „Scanpix“ nuotr.

Šį ekscentrišką filmą, kuriame pasirodo niekučių pardavėjai ir dainuojančios baro moterys, kritikai Venecijoje gyrė dėl savito žvilgsnio ir jaudinamo tyrinėjimo, ką reiškia būti žmogumi.

Filmo pavadinimas yra užuomina į Pieterio Bruegelio vyresniojo 1565 metų paveikslą „Medžiokliai ant sniego“ (Jagers in de Sneeuw).

Tame paveiksle pavaizduota kaimiška žiemos scena su ant šakų tupinčiais paukščiais. R.Anderssonas sakė įsivaizdavęs, kad tie paukščiai toje scenoje stebi žmones apačioje ir klausia savęs, ką gi jie daro.

Kritikai pagrindiniu pretendentu į svarbiausią Venecijos apdovanojimą laikė įtaigų Joshua Oppenheimerio „The Look of Silence“, pripažinto 2012 metų filmo „The Act of Killing“ tęsinį, kuriame genocidą Indonezijoje išgyvenę žmonės susiduria su jų brolio žudikais. Vietoje to „The Look of Silence“ gavo prestižinį Didįjį žiuri prizą.

Vertinimo komisijos vadovas, prancūzų kino kompozitorius Alexandre'as Desplat, tarp kurio darbų yra muzika „Karaliaus kalbai“ (The King's Speech) ir juostai „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“ (Harry Potter and the Deathly Hallows), sakė, kad „Look of Silence“ ir „Balandis ...“ yra dvi to paties medalio pusės ir kad abu šie darbai daro „neįtikėtinai galingą poveikį“.

R.Anderssonas susirinkusiesiems angliškai pasakojo, kad jį įkvėpė Vittorio De Sicos 1948 metų „Dviračių vagys“ (Ladri di biciclette) – neorealizmo kine simbolis – ir, ypač, jo scena lombarde, nes veikėjas „atranda Romos neturtinguosius“.

„Tai humanistinė scena, tai – tikra empatija. Toks ir turėtų būti filmas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius