Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 29

Vienuoliktoje „Scanoramoje“ – netikėtos kino patirtys ir susitikimai su kino kūrėjais

Lapkričio 7 dieną Vilniuje jau vienuoliktą kartą į kino sales pakvies Europos šalių kino forumas „Scanorama“, žadantis nepataikauti žiūrovui, bet jį sujaudinti ir priversti ieškoti naujų prasmių.
Filmas „Žudymo aktas“
Filmas „Žudymo aktas“ / Kadras iš filmo

„Per praėjusius dešimt metų festivalyje stengiamės atspindėti tai, kas vyksta kine – mes plėtėmės, keitėmės, ieškojome naujų dalykų, į kuriuos galėtume atsiremti. Norėjome žiūrovams parodyti Europą nuo Šiaurės iki Pietų su jos prieštaringumu, įdomia geografija, skirtingomis tradicijomis, mentalitetų sankirtomis. Tačiau kine vis dažniau nutrinamos geografinės ribos, nebe taip svarbu, kur tai vyksta, svarbiausia – kas. Temų universalumas vienija daugumą šalių – šis procesas atsispindės ir šių metų „Scanoramoje“, – pristatydama festivalio programą, teigė „Scanoramos“ direktorė Gražina Arlickaitė.

Todėl žiūrovai šių metų festivalyje, be tradicinių pagrindinių ir konkursinės programų, išvys ir netikėtų specialiųjų seansų, kuriuose bus pristatomi ir Amerikos kūrėjų darbai.

VIDEO: Filmo "Aš, aš pats ir mama" anonsas

„Šių metų Berlyno festivalio titruose sušvito amerikiečių režisieriaus padėka islandų kino kūrėjui, kurio filmu pernai atsidarė „Scanorama“. Todėl šiemet mes rodome savotišką amerikietišką islandiško filmo versiją – „Prince Avalanche“, – šypsojosi G.Arlickaitė. – Šia programa norime parodyti, kad Europa skleidžiasi plačiai ir į kitus žemynus – tiek gamybos, tiek kūrybos prasme.“

„Scanoramos“ atramomis, anot festivalio direktorės, taps garsūs Europos kino kūrėjų vardai.

„Šiemet parodysime trijų garsių Rumunijos režisierių naujausius filmus. Vienas jų – Calino Peterio Netzerio „Vaiko pozicija“ yra Berlyno „Auksinio lokio“ laureatas. Taip pat pristatysime garsių lenkų kino kūrėjų darbus – Agnieszkos Holland „Degantį krūmą“ ir Andrzejaus Wajdos filmą „Valensa. Vilties žmogus“, – pasakojo G.Arlickaitė.

Programoje „Kertant Europą“ taip pat bus parodytas kino avangardistų Jeano-Luco Godardo, Peterio Greenaway'aus ir Edgaro Peros filmas „3X3D“, keliantis klausimą, ar kinas gali iš naujo atrasti save. Žiūrovai išvys ir Francois Ozono filmą „Jauna ir graži“, Marco Bellocchio „Miegantis grožis“, Gabrielės Salvatores „Sibirietiškas auklėjimas“.

„Mūsų mylima 35mm juosta grimzta užmarštin, bet mes to neleisime, todėl siūlome žiūrovams klasikos programą, parodysiančią, ant kokių pagrindų iškyla naujausi kino atradimai, – teigė G.Arlickaitė. – Šiemet pagerbsime prancūzą Robertą Bressoną, savo kūryboje sujungusį viską, kas nesujungiamą – tikrą režisūros akrobatą. O taip pat britą Nicolą Roegą, išsiskiriantį vaizdo ekspresija ir aštriu montažu.“

VIDEO: Filmo "Belvilio kūdikis" anonsas

Lapkričio 7 d. Vilniuje „Scanoramą“ atidarys jaunos švedų režisierės Mios Engberg filmas „Belvilio kūdikis“.

„Šis filmas primena kino instaliaciją – tai dviejų žmonių pokalbis telefonu, kuriame vaizdo nedaug, o dominuoja garsas. Dalį filmo galėsite žiūrėti užsimerkę ir patirsite, kas yra tikras kinas“, – intrigavo „Scanoramos“ koordinatorius Justas Rožėnas.

Tuo tarpu „Scanorama“ užsivers norvegų režisierių Joachimo Ronning ir Espeno Sandbergo filmu „Kon-Tiki“, kuris nominuotas „Auksiniams gaubliams“, „Oskarams“, pelnė daugybę nacionalinių apdovanojimų ir yra filmas, kuriuo, anot G.Arlickaitės, Norvegija didžiuojasi.

Programoje „Naujienos ir Šiaurės“ bus pristatyti Lietuvos žiūrovams jau pažįstamų kūrėjų nauji darbai: Aku Louhimies „Aštuoniukė“, Christofferio Boe „Kaifas, seksas ir mokesčiai“, Saros Johnsen „Tyras gyvenimas“ ir kitus.

„Džiaugiamės, galėdami parodyti Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programoje nugalėjusį filmą „Nepažįstamasis prie ežero“ ir „Kritikų savaitės“ prizą pelniusią kino juostą „Salvo“, – teigė „Scanoramos“ direktorė. – Taip pat žiūrovams labai rekomenduojame pamatyti komediją „Aš, aš pats ir mano mama“. Nedažnai Kanų programoje galima pamatyti šį žanrą, bet kai žiūri tokį filmą, tampa nesvarbu, koks jis yra – džiaugiesi dėl pačios galimybės jį žiūrėti. Filmas pasakoja apie tai, kaip sunku būti jaunam, kaip sunku būti savimi, o pagrindinis herojus jame vaidina ir save, ir savo mamą.“

Programos koordinatoriai atkreipė žiūrovų dėmesį į juodosios komedijos genijaus Alexo van Warmerdamo filmą „Borgmanas“, kino darbą „Trys interpretacijos pratimai“, kuriame aktoriai mokosi elgtis prieš kamerą. Ypatingo dėmesio, anot festivali organizatorių, nusipelno ir dokumentinis filmas „Repetuojant „Traviatą“, atskleidžiantis operos solistų užkulisius. O taip pat sudominti turėtų ir unikalus dokumentinis filmas „Žudymo aktas“, kuriame buvusieji Filipinų budeliai suvaidina jų atliktus žudymo aktus, virstančius kinematografiniu žaidimu.

VIDEO: Filmo "Kon-tiki" anonsas

Konkursinėje programoje „Naujasis Baltijos kinas“ varžysis Lietuvos, Latvijos ir Estijos trumpametražiai filmai. Garbingai programos vertinimo žiuri vadovaus garsus režisierius Krzysztofas Zanussi. „Scanorama“ pristatys ir keturias Lietuvos kūrėjų dokumentinių filmų premjeras.

Festivalis sulauks būrio užsienio svečių: susitikti su žiūrovais atvyksta garsus serbų režisierius Goranas Paskaljevičius, rusų kūrėjai Natalija Merkulova ir Aleksėjus Čupovas, taip pat kino kūrėjai Tomas Shkolnikas, Marteinas Thorssonas, Antonio Piazza, J.Jackie Baier, Matteo Oleotto, Vitaly Mansky, Jan Forrstrom, Tomi Korpela ir kiti.

Vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ Vilniuje vyks lapkričio 7-17 dienomis, Kaune – lapkričio 14-24 dienomis, Klaipėdoje – lapkričio 14-17 dienomis, Šiauliuose – lapkričio 23-24 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius