-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Alisos Stebuklų šalyje“ 150-etis: nekalta fantazija, psichologija ar narkotinės vizijos?

Šiemet sukanka 150 metų nuo tada, kai pirmą kartą buvo išleista Charleso Lutwidge'o Dodgsono, geriau žinomo pseudonimu Lewisas Carrollas, knyga „Alisa Stebuklų šalyje“. Per visą šį laiką buvo skirtingų šios knygos vertinimų, knygai skiriami muzikos kūriniai, filmai, video žaidimai, ją tyrinėjo mokslininkai. Kaip kito tai, kokias potekstes šiame kūrinyje buvo bandoma įžvelgti, rašo telegraph.co.uk.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Nuotr. iš „Wikipedia“

Daugiau informacijos apie literatūrą, knygų konkursus rasite ir „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite ir jūs!

Kingstono universiteto profesorius Willas Brookeris, parašęs knygą „Alice's Adventures: Lewis Carroll ir Popular Culture“, sako, kad kiekviena karta skirtingai interpretavo šį kūrinį. 

Nuotr. iš „Wikipedia“/Lewisas Carrollas
Nuotr. iš „Wikipedia“/Lewisas Carrollas

„Ketvirtajame dešimtmetyje tai buvo psichoanalizė, septintajame dešimtmetyje – psichodelika, dešimtajame dešimtyje – kaltinimai pedofilija, – sako jis. – Ketvirtajame dešimtmetyje žmonės tai, kas iki tol buvo laikoma malonia, žavinga vaikiška istorija, ėmė vertinti kitu požiūriu, ieškoti gilesnių prasmių, tai buvo froidiška interpretacija. Septintajame dešimtmetyje žmonės ėmė galvoti, kad rašytojas vartojo tuos pačius narkotikus kaip ir jie, mat šios knygos istorija visiškai atitiko tai, ką jie jautė pavartoję kanapių ar LSD. Jie galvojo, kad L.Carrollas kalba jų kalba“.

Tuomet atėjo praėjusio amžiaus dešimtasis dešimtmetis, visuomenėje sklido su pedofilija susijusi panika. Imta kalbėti apie rašytojo santykius su bičiulio dukterimi Alice, kuo ir buvo pagrįstas šios knygos atsiradimas, ir žmones apniko abejonės. „Žmonės ėmė klausinėti: „Kaip gi čia taip, suaugęs vyras, palaikantis santykius su jauna mergaite“, – sako profesorius. 

Nuotr. iš „Wikipedia“/Alice Liddell
Nuotr. iš „Wikipedia“/Alice Liddell

Tačiau, profesoriaus teigimu, visos šios interpretacijos tebuvo to laiko atspindžiai, nedaug ką turinčios bendro su knygos parašymo aplinkybėmis ir epocha. Anot jo biografo, rašytojas sunkiai įsivaizduojamas vartojantis narkotikus, jis buvo saikingumu pasižymintis žmogus. 

W.Brookeris sutinka su šia nuomone. „Tais laikais jie turėjo opijaus, tačiau nemanau, kad jis buvo iš tų, kurie vartoja narkotikus“, – sako jis. Lygiai taip pat sunkiai įtikėtina, kad kažkokie slapti ryšiai siejo jį ir Alice. „Tai būdinga mūsų tabloidų kultūrai, kuomet galvojama, kad būtinai turi būti kažkoks skandalas. Tačiau aš esu įsitikinęs, kad visame tame nebuvo jokios skandalingos paslapties“, – sako jis. 

Nuotr. iš „Wikipedia“/Knygos iliustracija
Nuotr. iš „Wikipedia“/Knygos iliustracija

Akivaizdu, kad kiekviena karta ir toliau skirtingai interpretuos šį nemarų kūrinį. Jo tema  –perėjimo iš nekaltos vaikystės į sudėtingą suaugusiųjų pasaulį – buvo aktuali XIX amžiuje, buvo aktuali praėjusiame amžiuje ir bus aktuali visais laikais. Todėl galbūt nereikia ieškoti paslėptų prasmių ir atsivertus knygą tiesiogreikėtų palikti mūsų modernų pasaulį užmaršty, sako profesorius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius