-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanija mini 200-ąsias Charlotte Bronte gimimo metines

Didžiojoje Britanijoje ketvirtadienį minimos Charlotte Bronte, kurios intensyvi ir aistringa istorija apie Džeinę Eir žavi ištisas skaitytojų kartas, 200-osios gimimo metinės.
Charlotte Bronte
Charlotte Bronte / Vida Press nuotr.

Gerbėjai rengia gimtadienio šventę name Šiaurės Anglijoje, kuriame užaugo ir savo knygas parašė Charlotte ir jos seserys Emily bei Anne.

Ši proga akcentuoja neblėstantį pasaulinį seserų Bronte, kurių darbai yra laikomi vienais svarbiausių visų laikų rašytojų moterų kūrinių, populiarumą.

Penktadienį Vestminsterio abatijoje bus padėtas vainikas Ch.Bronte, nuo kito mėnesio bus rodomas baletas „Džeinė Eir“, o Nacionalinė portretų galerija jos garbei surengė parodą.

Bronte name-muziejuje Jorkšyro viržynių pakraštyje esančiame Havorto kaime kasmet apsilanko dešimtys tūkstančių lankytojų iš viso pasaulio, o seserų knygos yra tarp privalomųjų britų knygynuose ir mokyklų programose.

Charlotte, Emily ir Anne Bronte buvo dvasininko dukros, rašiusios savo malonumui ir svajojusios, kad jų darbai būtų išleisti. Tačiau jos baiminosi, kad į jas nebus žiūrima rimtai, nes jos yra moterys.

Tad jos pasivadino pseudonimais Curreris, Ellis ir Actonas Bellai, kai 19-ojo amžiaus 5-ajame dešimtmetyje siuntė leidėjams „Džeinę Eir“ (Jane Eyre), „Vėtrų kalną“ (Wuthering Heights), „Agnesę Grej“ (Agnes Grey) ir „Vaildfel Holio nuomininkas“ (The Tenant of Wildfell Hall).

Kadras iš filmo/Kostiuminėje dramoje „Džeinė Eir“ pagrindinį vaidmenį atliko Mia Wasikowska.
Kadras iš filmo/Kostiuminėje dramoje „Džeinė Eir“ pagrindinį vaidmenį atliko Mia Wasikowska.

Emily Bronte susirgo džiova ir mirė 1848-aisiais; kitais metais mirė Anne. Charlotte gyveno dar šešerius metus ir mirė 1855-aisiais, Havorte, laukdamasi ir būdama 38-erių.

„Džeinė Eir“, kurios leidyba Britanijoje niekada nebuvo nutrūkusi, pasakoja apie našlaitės vaikystę ir tai, kaip ji, jau dirbdama guvernante, įsimyli savo darbdavį poną Ročesterį.

Tarp kitų Ch.Bronte darbų yra „Šerlė“ (Shirley) ir „Vijetė“ (Villette).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius