Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rašytoja Giedra Radvilavičiūtė laimėjo Europos Sąjungos literatūros premiją

Antradienį Frankfurto knygų mugėje buvo paskelbti Europos Sąjungos literatūros premijos, teikiamos naujiems ar garsėjantiems valstybių narių rašytojams, 2012 m. laureatai.
Knygos viršelis
Knygos viršelis

Šių metų nugalėtojai: Anna Kim (Austrija), Lada Žigo (Kroatija), Laurence Plazenet (Prancūzija), Viktor Horváth (Vengrija), Kevin Barry (Airija), Emanuele Trevi (Italija), Giedra Radvilavičiūtė (Lietuva), Gunstein Bakke (Norvegija), Piotr Paziński (Lenkija), Afonso Cruz (Portugalija), Jana Beňová (Slovakija) ir Sara Mannheimer (Švedija).

Kiekvienam laureatui bus įteikta 5 000 eurų premija ir dar viena nemažiau svarbi dovana – pirmenybė gauti knygų vertimo finansavimą pagal ES programą „Kultūra“. Premija Giedrai Radvilavičiūtei skirta už esė rinkinį „Šiąnakt aš miegosiu prie sienos“.

„Nuoširdžiai sveikinu šių metų premijos laureatus. Tikimės, kad šis apdovanojimas padės jiems išgarsėti tiek gimtojoje šalyje, tiek užsienyje. Kad literatūra peržengtų sienas, svarbu ne tik norintiems patekti į naujas rinkas autoriams ir leidėjams, bet ir skaitytojams, kuriems suteikiama daugiau galimybių rinktis ir susipažinti su kitų šalių kūriniais. Naujoji programa „Kūrybiška Europa“ padės mums dar labiau remti rašytojus ir kultūrų įvairovę,“ – pranešime spaudai cituojama už švietimą, kultūrą, daugiakalbystę ir jaunimą atsakinga Europos Komisijos narė Androulla Vassiliou.

Europos Sąjungos literatūros premiją gali gauti rašytojai iš 37 ES programoje „Kultūra“ dalyvaujančių šalių (27 ES valstybės narės, Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Islandija, Lichtenšteinas, buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija, Juodkalnija, Norvegija, Serbija, Turkija). Kiekvienais metais trečdalyje šių šalių suburiamos nacionalinės komisijos, kurios nominuoja premijos vertus autorius. Taip visos dalyvaujančios šalys kas trejus metus gali pasiūlyti savo atstovus.

Pirmą kartą premijos įteiktos 2009 m. Nuo tol ES programos „Kultūra“ lėšomis finansuotas 32 laureatų knygų vertimas į įvairias kalbas. ES jau finansavo daugiau kaip 100 knygų vertimą iš 19 skirtingų kalbų ir į jas. Informacija apie laureatus viešinama Frankfurto bei Londono knygų mugėse ir Briuselyje vykstančiame festivalyje „Passaporta“.

Šių metų laureatams premijos bus įteiktos lapkričio 22 d. Briuselyje vyksiančiose iškilmėse, kuriose dalyvaus Europos Komisijos narė A. Vassiliou ir žymūs literatūros, kultūros bei politikos sričių atstovai. Premiją remia Europos Komisija, Europos knygynų federacija, Europos rašytojų sąjunga ir Europos leidėjų federacija.

Europos Komisija kasmet literatūros vertimui skiria 3 mln. eurų, o įvairių sektorių, įskaitant knygų, kultūrinio bendradarbiavimo projektams – daugiau kaip 2,4 mln. eurų. Knygų sektoriuje, kuriame dirba 135 000 žmonių, sukuriama 23 mlrd. eurų Europos Sąjungos BVP. Dažniau nei knygos ES eksportuojami tik meno kūriniai ir antikvariniai dirbiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius