Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos diplomato romanai žavi milijonus

1999-aisiais Indijos pralamento nario Venodo Sharmos sūnus Manu Sharma pobūvyje nušovė barmenę Jessicą Lal – dėl to, kad ši atsisakė jam parduoti gėrimus. Teismas jį išteisino, tačiau vėliau, kilus skandalui bei visuomenės protestams, byla buvo išnagrinėta iš naujo ir Sharma įkalintas iki gyvos galvos.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Indų rašytojas bei diplomatas Vikas Swarupas šią istoriją pavertė puikiu romanu „Šeši įtariamieji“. Jame pasakojama, kaip aukšto valdininko sūnus, verslininkas, kino prodiuseris Vikis Rai nušauna jauną studentę barmenę. Vien dėl to, kad ši atsisakė jam patiekti gėrimą. Tėvo pastangomis teismui jį išteisinus, Vikis surengia įspūdingą vakarėlį ir jo metu dovanų gauna... kulką.

Vakarėlio dalyviai – tarsi nužengę iš blizgių žurnalų puslapių, tačiau policija šiame margame būry randa šešis labai skirtingus įtariamuosius.

Vakarėlio dalyviai – tarsi nužengę iš blizgių žurnalų puslapių, tačiau policija šiame margame būry randa šešis labai skirtingus įtariamuosius: pensininką, buvusį aukštą valdininką, Andamanų salų gyventoją, atklydusį į Indiją ieškoti savo genties relikvijos, jaunuolį, kurio pragyvenimo šaltinis – mobiliųjų telefonų vagystės, gražuolę aktorę, Bolivudo žvaigždę, ją įsimylėjusį bukagalvį amerikietį turistą ir Utar Pradešo valstijos vidaus reikalų ministrą, nužudytojo tėvą. Visi turi po ginklą ir rimtą motyvą. 

Istorija tarsi ir nesudėtinga, tačiau kur kas painesnė, nei galima tikėtis iš pradžių. Visų šešių įtariamųjų gyvenimai nepaprastai skirtingi, tačiau persipynę labai netikėtais vingiais. Ši knyga – ne tik detektyvas ar trileris, bet ir žaisminga socialinė satyra, atskleidžianti tamsiąsias Indijos valdininkijos bei politikų gyvenimo puses, korupciją, kino pasaulio intrigas, rasizmą, skurdą ir didelę nelygybę. Pažvelgus kitu kampu – tai romantiška istorija ir pažintis su daugialype Indijos kultūra. Atrodytų visko labai daug, be jau minėtų dalykų rasite ir guru, ir induistus atsiskyrėlius, ir eunuchus, ir islamistus fundamentalistus savižudžius, tačiau visa tai elegantiškai susipina į margaspalvį pasakojimą.   

Ši knyga – tikras įrodymas, kad Indija išties yra didžiausia pasaulio demokratinė valstybė, nes šitaip kritiškai į jos valdymo sistemą ir valdžios žmones pažvelgė ne kas kitas, o tos valdžios atstovas. Vikas Swarupas nuo 1986 metų dirbo Indijos ambasadose įvairiose pasaulio šalyse, o šiuo metu eina Indijos užsienio reikalų ministerijos spaudos atstovo pareigas. Kaip rašytojas jis debiutavo taip pat tikra gyvenimo istorija pagrįstu romanu „Klausimai ir atsakymai“, pagal kurį buvo pastatytas net aštuonis „Oskarus“ laimėjęs filmas „Lūšnynų milijonierius“. Rašytojas prisipažįsta, kad literatūrinė kūryba – jo mėgstamiausias hobis, ir kai tik jo kūriniai pasieksią Dano Browno romanų populiarumą, jis mesiąs diplomato darbą. 

Romanas „Šeši įtariamieji“ jau Vilniaus knygų mugėje Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos stende.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius