-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ištrauka iš knygos „Moters smegenys“: kas yra cheminė trauka?

Kodėl moterys kalbesnės už vyrus? Kodėl jos prisimena smulkiausias barnių detales, o vyrai neprisimena net pačių barnių? Kodėl jos kaip įmanydamos vengia konflikto? Kodėl moterys dvigubai dažniau nei vyrai serga depresija? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – daug diskusijų sukėlusioje knygoje „Moters smegenys“.
Knygos „Moters smegenys“ viršelis
Knygos „Moters smegenys“ viršelis / Leidyklos „Baltos lankos“ nuotr.

Pasitelkdama naujausių tyrimų duomenis, neuropsichiatrė Louann Brizendine atskleidžia, kaip unikali smegenų struktūra veikia moters mąstyseną, bendravimą, vertinimus ir santykius su kitais.

Louann Brizendine – mokslų daktarė, Kalifornijos universiteto neuropsichiatrė, Moterų nuotaikos ir hormonų klinikos įkūrėja. 

Tai kelių žemėlapis moterims, kurioms svarbu rasti mokslinį savo elgsenos paaiškinimą, kita vertus – profesionalus vadovas, gvildenantis santykių problemas. Autorei geriausiai sekasi paaiškinti neurocheminius aistringos meilės mechanizmus.

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Tai kelių žemėlapis moterims, kurioms svarbu rasti mokslinį savo elgsenos paaiškinimą, kita vertus – profesionalus vadovas, gvildenantis santykių problemas. Autorei geriausiai sekasi paaiškinti neurocheminius aistringos meilės mechanizmus.

San Francisco Chronicle“

Feministės gali džiūgauti: pagaliau kažkas rimtai susirūpino moters sveikata ir parašė išsamią studiją apie moters smegenis. <...> Tačiau ši knyga tikrai nemaloniai nuteiks tas feministes, kurios užsispyrusios neigia lyčių skirtumus.

„Washington Times“

Tikras informacijos ir pribloškiančių įžvalgų lobynas. <...> Nors ši knyga bus įdomi visiems, norintiems suprasti, kodėl vyrai ir moterys tokie skirtingi, ji ypač naudinga moterims ir mergaites auginantiems tėvams.

„Publishers Weekly“

SIŪLOME IŠTRAUKĄ IŠ ŠIOS KNYGOS:

Cheminė trauka

Senovinės Melisos smegenų grandys potencialiame partneryje ieškojo globos ir apsaugos išteklių. Ko potencialioje ilgalaikėje partnerėje ieškojo Robo smegenys? Anot Busso ir kitų mokslininkų, jo prioritetai tikriausiai buvo visiškai kiti. Visame pasaulyje vyrai teikia  pirmenybę  fiziškai  patrauklioms  moterims,  kurių  amžius svyruoja tarp dvidešimties ir keturiasdešimties metų, vidutiniškai dviem su puse metais jaunesnėms nei jie. Taip pat jie pageidauja, kad ilgalaikės partnerės oda būtų lygi, akys skaisčios, lūpos putlios, plaukai žvilgantys, o kūno linijos primintų smėlio laikrodį. Šios preferencijos galioja visose be išimties kultūrose, vadinasi, tai dabartinių vyrų paveldas iš jų priešistorinių protėvių. Nėra taip, kad merginos spindinčiomis garbanomis būtų išimtinai Robo silpnybė. Melisos plaukai suaktyvino jo smegenyse senovines lyties traukos jungtis.

Kodėl būtent šie kriterijai pirmauja vyrų pageidavimų sąrašuose? Žvelgiant praktiškai, visi jie, nors ir atrodo paviršutiniški, yra stiprūs  vizualiniai  vaisingumo  ženklai. Ar  vyras  tai  sąmoningai supranta,  ar  ne,  jo  smegenys  žino,  kad  moters  vaisingumas  jam žada  didžiausią  reprodukcinį  atlygį  už  jo  energijos  investicijas. Disponuodami  dešimtimis  milijonų  spermatozoidų,  vyrai  gali pradėti beveik neribotą skaičių palikuonių, jei gali rasti vaisingų moterų, su kuriomis galėtų atlikti lytinį aktą. Taigi jų pagrindinis tikslas – susiporuoti su moterimis, kurios yra vaisingos ir pagimdys  jiems  palikuonių.  Poravimasis  su  nevaisingomis  moterimis reikštų savosios genetinės ateities žlugdymą. Taigi per milijonus metų  atitinkamos  vyrų  smegenų  struktūros  išmoko  žaibiškai „skenuoti“ moterų išorinius požymius, statistiškai susijusius su jų vaisingumu. Vienas iš svarbiausių faktorių yra, žinoma, amžius; kitas yra sveikata. Fizinis aktyvumas, jaunatviška eisena, simetriškos kūno linijos, lygi oda, spindintys plaukai ir putlios estrogeno prisodrintos lūpos yra lengvai pastebimi jaunystės, vaisingumo ir sveikatos ženklai. Taigi nieko nuostabaus, kad moterys leidžiasi į lūpas kolageno injekcijas, o veido raukšles stengiasi išlyginti botulino toksino dariniais.

Kūno linijos taip pat yra labai geras vaisingumo rodiklis, todėl tarp moterų taip plačiai paplitę krūtų implantai. Iki lytinio brendimo pradžios berniukų ir mergaičių kūno linijos ir juosmens bei strėnų apimties santykis labai panašus. Tačiau prasidėjus reprodukcinių  hormonų  gamybai,  išryškėja  sveikų  moterų  kūno  linijų  gaubtumas,  o  jų  juosmens  apimtis  tampa  maždaug  trečdaliu mažesnė nei strėnų. Tokios kūno sandaros moterys turi daugiau estrogeno, pastoja lengviau ir jaunesnio amžiaus nei tos, kurių liemens ir klubų apimtis yra panaši. Laibas liemuo taip pat žaibiškai leidžia suprasti apie moters reprodukcinį prieinamumą, nes nėštumas  iš  esmės  pakeičia  jos  siluetą.  Socialinė  reputacija  taip  pat neretai yra faktorius, atkreipiantis vyro dėmesį, nes didžiausiu reprodukciniu potencialu pasižymintis vyras stengiasi rasti moterį, kuri turės lytinių santykių vien tik su juo. Jis nori būti tikras dėl savo palikuonių genetinės autorystės ir kartu turėti globai gerai pasirengusią savo vaikų motiną, kuri užtikrins palikuonių saugumą ir sėkmingą raidą. Jei Melisa būtų išsyk atsidūrusi lovoje su Robu arba jam išsipasakojusi apie visus savo turėtus vaikinus, jo akmens  amžiaus  smegenys  būtų  nusprendusios,  kad  ji  gali  būti jam neištikima arba yra prastos reputacijos. Tai, kad moteris kukliai elgėsi šokių aikštelėje ir, atėjus laikui, taksi išvažiavo namo, jam įrodė, kad ji yra aukštos prabos dama, su kuria verta siekti ilgalaikių santykių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius