-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. R.Galbraitho pseudonimu prisidengusios J.K.Rowling „Gegutės šauksmas“

Mieli skaitytojai, susipažinkite: Robertas Galbraithas iš tikrųjų yra ne koks vyrukas, parašęs detektyvą, o J. K. Rowling. Pamenate „Harį Poterį“ vaikams ir „Paskutinę vakansiją“ suaugusiesiems? Taip taip, tai ta pati rašytoja. J. K. Rowling jau vieną kartą keitė savo kaip rašytojos statusą – iš fantastinių knygų kūrėjos vaikams ji tapo suaugusiųjų rašytoja.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Šioje srityje jos debiutinis romanas „Netikėta vakansija“ skaitytojų buvo sutiktas palankiai ir galbūt tai paskatino ją parašyti dar vieną knygą. Šįkart rašytoja išmėgina detektyvo žanrą, jos romanas vadinasi „Gegutės šauksmas“ ir jame pasakojama apie privatų seklį Kormoraną Straiką, kuris imasi painios bylos. Prabangiame Londono rajone nusižudo garsi gražuolė manekenė Lula Landri. Merginos brolis kreipiasi į privatų seklį, nes įtaria, kad jo sesuo buvo nužudyta. Kormoranas Straikas imasi tirti įvykį, jis atskleidžia prabangių Londono kvartalų užkulisius, naktinių klubų gyvenimo paslaptis ir žvelgia į garsenybių bei žvaigždžių gyvenimus. Be abejo, gražuolė buvo nužudyta, o kas tai padarė, privačiam sekliui išsiaiškinti padės naujoji jo sekretorė Robina.

Susipažinę su knygos autore ir detektyvo turiniu tęsiame pažintį su herojais. Kormoranas Straikas – aštuntojo dešimtmečio roko žvaigždės sūnus, Afganistano karo veteranas, praradęs koją, privatus seklys, kamuojamas finansinių problemų ir širdį draskančių asmeninių žlungančių santykių. „Atspindys ne itin gražus. Aukšta, iškili kakta, plati nosis ir vešlūs antakiai – jaunas Bethovenas, pamėgęs boksą; užtinusi akis ir pamėlynavęs paakys tik pabrėžė šį įspūdį. Dėl storų garbanotų plaukų, šiurkščių kaip kilimas, jaunystėje jis buvo pravardžiuojamas dar ir Kužpizdžiu. Atrodė vyresnis negu trisdešimt penkerių.“ Skaitytojui gali kliūti seklio nevalyvumas, tačiau viską atpirks asmeninis Straiko žavesys.

Šarlotė – Kormorano Straiko draugė, juodu gyveno stilingame ir prabangiame moters bute, tačiau ne vieną kartą Šarlotės paliktas seklys šįkart nusprendžia pats išeiti. Ar jam pavyks nutraukti santykius ir ar jis iš tikrųjų to nori... „Straiko mintys vėl grįžo prie Šarlotės; ši – neabejotinai tikra: graži, pavojinga it kampe užspeista lapė, protinga, kartais smagi ir, pasak seniausio Straiko draugo, drignių apsiėdusi.“

Robina – laiminga, aktyvi, linksma bei sumani ir labai simpatiška mergina. Ir ko jai nebūti laimingai, jei ilgametis meilužis Matju pasipiršo Pikadilio aikštės viduryje, o kitą dieną ji nubunda kuo geriausios nuotaikos. „Per dvidešimt penkerius gyvenimo metus Robina Elakot patyrė ir dramų, ir likimo smūgių, bet dar niekada nebuvo pabudusi neabejodama, kad naują dieną prisimins iki mirties.“

„Milžiniškos skolos, kurių neįmanoma grąžinti, siaubinga verslo žlugimo grėsmė, nežinomi, bet neišvengiamai klaikūs išsiskyrimo su Šarlote padariniai; išsekusiam Straikui atrodė, kad prieš akis sukasi šiurpus bėdų kaleidoskopas.“ Štai tokiomis aplinkybėmis susitinka Straikas ir panelė Elekot. O vienintelis Straiko klientas, taip pat tą įsimintiną dieną apsireiškęs kontoroje – mirusios manekenės brolis.

Džonas Bristou – Lulos Landri, nusižudžiusios manekenės, brolis. Vyras susirūpinęs, kad byla baigta, jis įsitikinęs, kad jo sesuo ne nusižudė, o buvo nužudyta, ir turi labai daug įrodymų. Be to, teigia, kad policija dirbo aplaidžiai ir į daug ką neatkreipė dėmesio. Su visomis gausiomis savo įžvalgomis ir viltimi, kad byla bus išaiškinta, jis kreipiasi į Kormoraną Straiką.

Skaitydami knygą tikrai atpažinsite ir Agathos Christie, ir A. K. Doyle stilių

Štai tokie pagrindiniai veikėjai ir tokios jų bendravimo aplinkybės. Vietomis galbūt nuobodus dėl pernelyg ilgų aprašymų ir smulkmeniško detalizavimo, ištęsto veiksmo, šiaip ar taip, šis detektyvas išlaiko pabrėžtinai britišką stilių. Skaitydami knygą tikrai atpažinsite ir Agathos Christie, ir A. K. Doyle stilių – matyt, autorė mokėsi iš šių rašytojų. Ne veltui Robina Elekot ir Kormoranas Straikas kartais primena daktarą Vatsoną ir Šerloką Holmsą. Turtingas žodynas ir itin paini istorija – senųjų detektyvų palikimas, šiuolaikinis Londonas, Soho šurmulys ir garsenybės – šiuolaikinio detektyvo akcentai.

Baigiant pažindintis galima pridurti tik tokį vieno skaitytojo prisipažinimą: knygos ėmiausi dėl to, kad sužinojau, jog ją parašė J. K. Rowling. Užaugau su „Hariu Poteriu“, taigi buvo labai įdomu paskaityti kitą jos kūrinį, skirtą suaugusiesiems. Knygą skaityti baigiau todėl, kad tai tikrai labai įdomus detektyvas, kuriame persipina miglota praeitis, garbė ir begalinis pinigų troškimas, o viską pagardina privataus seklio ir jo sekretorės bendradarbiavimas. Beje, detektyvas parašytas tokiu stiliumi, kad ne vienas tikėsis tęsinio (prisiminkime knygas apie Šerloką Holmsą), tam tikros knygų serijos, kur pagrindiniai veikėjai ir toliau išliktų Kormoranas Straikas ir Robina Elekot.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius