Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltojo sezono Lietuvos rašytojų naujienos: aktuali psichologija, gyvenimo poezija ir etiketas be formulių

Kokių naujų knygų iš lietuvių autorių sulauksime šaltuoju metų sezonu? Leidykla „Tyto alba“ pirmadienį pristatė rudens/žiemos įvairių žanrų ir labai nepanašių vienas į kitą lietuvių autorių knygų kolekciją.
Algirdas Kaušpėdas
Algirdas Kaušpėdas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Naujienas apie knygas, konkursus ir naujausių knygų recenzijas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Psichologė Edita Čekuolienė šį rugsėjį pristatys knygą „Flirtas su rudeniu“, skirtą moterims, peržengusioms 40-ies metų slenkstį.

Ši knyga skirta moterims, kurios žino, kas jos yra, turi patirties, žino, ką gali, ir nutuokia, ką galėtų padaryti. Šioje knygoje moterys ras, kas aktualiausia šiuo gyvenimo laikotarpiu – pavyzdžiui, neištikimybės temą.

„Ši knyga skirta moterims, kurios žino, kas jos yra, turi patirties, žino, ką gali, ir nutuokia, ką galėtų padaryti. Šioje knygoje moterys ras, kas aktualiausia šiuo gyvenimo laikotarpiu – pavyzdžiui, neištikimybės temą. Peržengus 40-metį, vyrai dažnai pradeda zylioti – jei tu išlaikysi jį septynerius metus, išgyvensi kartu, – aiškino psichologė konsultantė. – Šiuo laiku visiškai keičiasi moters vaidmuo, ji dažnai tampa savo sergančių tėvų globėja, o tai nesukelia gerų emocijų. Kaip tuos pokyčius ir sunkius laikus išgyventi? Stengiausi į tai pažiūrėti šiek tiek su šypsena, paflirtuodama.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edita Čekuolienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edita Čekuolienė

Nors knyga subalansuota moterims, bet, anot autorės, tinka ir vyrams, kuriems moteris yra tapusi paslaptimi.

„Jei jūsų balzakiško amžiaus moteris kelia jums klausimų, siūlau paskaityti šią knygą ir sužinoti, koks subtilus Dievo tvarinys jos yra, – šypsojosi E.Čekuolienė, pabrėžusi, kad nesivaržo dėl garbės su savo vyru, populiarių knygų autoriumi Algimantu Čekuoliu. – Su laurais tik Čekuolis susijęs, o aš šeimoje esu kitas prieskonis. Gal vanilė...“

Kitą psichologijos knygą „Dėmesio: paauglystė. Tėvų knyga“ kitų metų pradžioje išleis vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys bei socialinių mokslų daktarė, Socialinio ir emocinio ugdymo instituto vadovė Daiva Šukytė.

Pagrindinė knygos mintis, kad tėvai būtų lyderiai. Tėvai nėra draugai, tėvai yra tėvai, todėl jie turi imtis atsakomybės ir lyderio vaidmens namuose.

„Knygos idėja atsirado važinėjant po Lietuvos mokyklas – dirbant su mokytojais ir tėvais, nuolat sulaukiame tų pačių klausimų, kaip bendrauti su paaugliais. Todėl prieš metus man šovė į galvą mintis, kad reikia parašyti knygą, kurioje sudėjome savo neunikalius atsakymus, – apie knygos atsiradimą pasakojo L.Slušnys. – Pagrindinė knygos mintis, kad tėvai būtų lyderiai. Tėvai nėra draugai, tėvai yra tėvai, todėl jie turi imtis atsakomybės ir lyderio vaidmens namuose.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Slušnys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Slušnys

Poezijos gerbėjai šaltuoju metų sezonu taip pat sulauks lietuviškų naujienų. Viktorija Daujotytė rugsėjo mėnesį išleidžia knygą „Lašas poezijos“, kuri yra „Laisvojo mąstymo properšų“ tęsinys.

„Tęsiniai yra ir kultūrinių veiksmų gyvybingumo ženklai. Kas gyva, tęsiasi. Pasirodo, leidžia atpažinti. Ir tą lašą, kuris reiškia vardą. Vilniaus Lukiškių aikštė yra Sukilimo aikštė, paženklinta 1863 metų sukilimo tragikos, pralietos lietuvių, lenkų, gudų kraujo. Lašas kraujo yra ir lašas poezijos. Literatūra – iš to neišsenkančio lašo“, – savo knygą pristato profesorė.

Juozo Ericko gerbėjai nuo šio rudens galės džiaugtis ir semtis išminties iš naujos jo knygos „Išeinu iš krašto“.

„Šioje knygoje pagaliau pavyksta atsakyti į esminius klausimus: kas esame? Kur einame? Būti ar nebūti?.. Tai labai pakelia knygos vertę. Bet sykiu kelia ir sopulį: o kas man iš to? Ar ne geriau nežinoti nieko?“ – svarsto klasikas.

Violeta Palčinskaitė rudenį skaitytojams pasiūlys biografinės eseistikos knygą „Atminties babilonai“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Violeta Palčinskaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Violeta Palčinskaitė

„Nuo savęs negalime pabėgti, ką berašytume. Tai – tarsi mūsų gyvenimas būdas“, – prasitarė menininkė, ryžusis knygoje kalbėti ne tik apie savo gyvenimą, bet ir atkurti laikmečio bei kultūros asmenybių kontekstą.

Leidykla „Tyto alba“ kitąmet žada išleisti ir vieno žymiausių šiuolaikinių žydų rašytojų, Lietuvos nacionalinės ir Izraelio rašytojų sąjungos premijos laureato Grigorijaus Kanovičiaus „Rinktinius raštus“.

„Kai mirė mano senelis, nenuvažiavau į jo laidotuves – tai, ko gero, vienintelis dalykas, dėl kurio iki šiol gailiuosi. Šios knygos idėja man gimė todėl, kad nenoriu kartoti savo klaidų, – prisipažino iš Maskvos atvykęs rašytojo sūnus Dmitrijus Kanovičius. – Esu dėkingas, kad likimas mane suvedė su tėvu, iš jo kūrybos aš semiuosi išminties. Kitąmet jam sukanka 85 metai, todėl šia knyga nusprendžiau pagerbti jo kūrybą. Tikiuosi, kitais metais pavyks jį atsivežti į Lietuvą.“

Knygoje yra daug dalykų, kurių negali papasakoti žurnalistams – čia gali būti atviresnis.

Apie savo gyvenimo koncertą nusprendė parašyti ir kompozitorius Giedrius Kuprevičius, kurio knyga „Koncertas“ pasirodys kitų metų vasarį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Giedrius Kuprevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Giedrius Kuprevičius

„Knygoje yra daug dalykų, kurių negali papasakoti žurnalistams – knygoje gali būti atviresnis, – aiškino kompozitorius. – O ją parašyti paskatino grafomanija – dabar visi rašo knygas: ir kaliniai, ir gražuolės. Tai drąsina. Tačiau galutinį sprendimą ryžtis rašyti nulėmė mano šeimos, tėvų istorija, kurios negalima nutylėti – tai liečia ne tik mane, bet yra kultūros dalis.“

Grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas skaitytojams vasaros pabaigoje jau pristatė naujomis technologijomis ir vyrišku dizainu kerinčią knygą „Antiška“.

„Ši knyga pranoko mano lūkesčius – ji architektūriška, konstruktyvi, ne sentimentali. Be to, skaitytojai gali mobiliaisiais telefonais nuskaityti QR kodus ir išgirsti kelias dešimtis „Anties“ dainų, – leidiniu džiaugėsi kūrėjas. – Kitais metais „Antis“ minės 30-metį. Man gaila, kad dabar neatsiranda naujų ančių, kad jaunimas dainuoja anglų kalba, globalizuojasi, todėl aš turiu savotišką idėją propaguoti lietuvišką gyvenimo būdą. Apie tai ir knyga.“

Etiketo mokymo problema, kad jis yra pateikiamas kaip mokslo disciplina formulių pagrindu. Tačiau socialinių situacijų gausu ir konkrečiais atvejais sunku nuspręsti, kaip elgtis.

Kokiais elgesio principais žmonija rėmėsi įvairiais istorijos tarpsniais atskleis jau penktoji Giedriaus Drukteinio knyga „Kodėl spaudžiame dešinę. Apie etiketą ir manieras“, kuri pasirodys lapkritį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Giedrius Drukteinis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Giedrius Drukteinis

„Etiketo mokymo problema, kad jis yra pateikiamas kaip mokslo disciplina formulių pagrindu. Tačiau socialinių situacijų gausu ir konkrečiais atvejais sunku nuspręsti, kaip elgtis. Todėl vietoj klausimo „kaip“, aš pasirinkau „kodėl“ ir knygoje bandau istoriškai paaiškinti, kodėl vyrai moteris pradėjo praleisti pro duris, kodėl šakutės dantukai išlenkti ir t.t.“ – apie būsimą knygą pasakojo autorius.

Rašytojas, pasivadinęs Danas Sėlis, nenorintis atskleisti tikrosios savo tapatybės, spalio mėnesį išleis detektyvinį romaną „Provincijos detektyvas“. O poetė Agnė Žagrakalytė šį rudenį skaitytojus nustebins romanu „Eigulio duktė: byla F117“, kuriame pasakojama realaus žmogaus istorija.

„Esu lyg kapų plėšikė arba mirusiųjų vadybininkė, nes iš Nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje surasto archyvo ištraukiau tikrų žmonių tikras istorijas ir sudėliojau į romano formą“, – ne vienerius metus trukusį darbą trumpai apibūdino kūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius