Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 05 /13:09

Spėliojama, kas šiemet gaus Nobelio literatūros premiją: kandidatai tie patys

Netrukus bus pradėtos teikti Nobelio premijos, ir, kaip ir kiekvienais metais, bene didžiausia intriga kyla – kam bus skirta Literatūros premija. „The Wall Street Journal“ pateikia pavardes potencialių kandidatų gauti šią premiją – beveik visi vardai jau minimi ne vienerius metus.
Philipas Rothas
Philipas Rothas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nobelio komitetas gavo 259 pasiūlymus iš leidyklų, literatūros draugijų, universitetų. Iš pradžių buvo atrinkti 198 kandidatai, tarp jų ir 36 autoriai, kurie nebuvo siūlyti iki šiol. Iš jų buvo atrinkti 5 kandidatai, kurių vienas ar viena ir gaus prestižinį apdovanojimą. Nobelio premija bus paskelbta ketvirtadienį 11 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku

Didžiosios Britanijos bendrovė „Ladbrokes“ skelbia, kas yra realiausi kandidatai gauti premiją. 

Svetlana Aleksejevič

Baltarusių rašytoja ir žurnalistė S.Aleksejevič giriama už jos dokumentines knygas, kuriose aprašomas gyvenimas Sovietų Sąjungoje ir posovietiniais laikais. Jau ne pirmus metus ji minima tarp realiausių kandidatų šiai premijai gauti, ir, lažybų bendrovės duomenimis, kol kas ji turi geriausias galimybes tapti nugalėtoja. 

Haruki Murakami

Jau daug metų Haruki Murakami pavardė minima tarp realiausių kandidatų gauti Nobelio premiją. Dėl šio autoriaus kyla daugiausia diskusijų – vieni sako, kad šis japonų rašytojas, kurio knygos mėgstamos visame pasaulyje, nusipelno šio apdovanojimo, kiti teigia, jog jo kūryba tikrai nepasiekusi tokių literatūrinių gelmių, kad jis taptų nobelistu. Pats H.Murakami yra sakęs, kad jį erzina tas nuolatinis pakliuvimas į potencialių nugalėtojų sąrašą. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Haruki Murakami
AFP/„Scanpix“ nuotr./Haruki Murakami

Ngũgĩ wa Thiong’o

Dar vienas rašytojas, kuris pastaraisiais metais minimas tarp realių kandidatų. Jis išgarsėjo 1964 metais išleistu romanu „Weep not, Child“. Aštuntame dešimtmetyje šis Kenijos autorius metus buvo įkalintas, vėliau keliems dešimtmečiams jis išvyko iš gimtinės, tačiau šio amžiaus pradžioje grįžo į Keniją. 2013 metais, duodamas interviu Švedijos naujienų agentūrai TT, paklaustas, kam skirtų Nobelio premiją, pasakė, kad įteiktų ją sau. 

Philipas Rothas

Dar vienas kandidatas, kurio pavardė minima jau keletą metų. Jis neretai vadinamas iškiliausiu JAV šiuolaikiniu rašytoju, „amerikiečių balsu“, nemažai rašytojų sako, kad būtų neteisinga, jei šis autorius taip ir negautų Nobelio premijos. Turint omenyje garbų šio rašytojo amžių, spaudimas premiją skiriančiam komitetui kasmet vis didėja. 

Joyce Carol Oates

Išleidusi daugiau kaip 40 romanų, taip pat pjesių, apsakymų, poezijos rinkinių, negrožinės literatūros kūrinių, ši autorė daug metų minima kaip kandidatė gauti Nobelio literatūros premiją. Jos kūrybos gerbėjai baiminasi, kad autorei Nobelio premija gali būti neskirta dėl to, kad ji yra labai populiari, o tai kai kam gali atrodyti kliūtis šiam rimtam apdovanojimui, tačiau kiti teigia, jog populiarumas negali būti laikomas kliūtimi, prisimindami kad ir 2010 metais Nobelio premiją gavusį Mario Vargas Llosą. 

Adonis

Daugiau kaip dešimtmetį šis siras poetas, kuris nuo septintojo dešimtmečio gyvena Paryžiuje, minimas tarp realiausių kandidatų gauti Nobelio premiją. Jo kūryboje susilieja Artimųjų Rytų simbolizmas ir mitologija bei prancūzų siurrealistų įtaka. Prasidėjus pilietiniam karui Sirijoje buvo nemažai sakančių, kad tai taip pat gali turėti įtakos skiriant premiją. Nors Akademija skelbia, kad jai svarbi tik literatūrinė vertė, nuolatos kyla diskusijų, kad tai be kitko yra ir politinis apdovanojimas. 


Praeitais metais šis apdovanojimas atiteko prancūzui rašytojui Patrickui Modiano, o užpernai – kanadietei apsakymų ir novelių meistrei Alice Munro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius