-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 02

B.Dvariono konkurso „Grand prix“ iškeliauja į Vengriją ir Japoniją

Balandžio 30 d. Vilniuje baigėsi dešimtasis Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas, kuriame šiemet varžėsi per šimtą dalyvių iš dvidešimt trijų pasaulio šalių. Vyriausiųjų kategorijoje į finalą pateko ir su Modesto Barkausko diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru grojo šeši finalistai iš Japonijos, JAV, Turkijos, Vengrijos bei Italijos. Juos vertino 14 asmenų tarptautinė komisija.
Eszter Kökény
Eszter Kökény / Mindaugo Mikuleno (Kilimas Arts) nuotr.

Pianistų kategorijoje „Grand prix“ laimėjo septyniolikmetė japonė Yukine Kuroki, nustebinusi klausytojus savita ir tvirta F.Liszto Koncerto fortepijonui Nr. 2 vizija.

Smuikininkų kategorijoje aukščiausią apdovanojimą pelnė Vengrijos smuikininkė Eszter Kökény, finale atlikusi B.Dvariono Koncertą smuikui su orkestru. Laureatų vardus pelnė Yuna Nakagawa iš Japonijos, Turkijos jaunasis pianistas Canas Cakmuras, smuikininkai Miranda Liu iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir italas Gennaro Cardaropoli. Pastarasis jaunas muzikas, kaip ir „Grand Prix“ laimėtoja Eszter Kökény savo dalyvavimą B.Dvariono konkurse turėtų prisiminti ilgai – abu jaunuoliai Vilniuje pirmą kartą pasirodė su simfoniniu orkestru.

Nacionalinėje filharmonijoje buvo apdovanoti ir mažesnieji – A ir B kategorijų „Grand Prix“ laimėtojai: pianistai Anastasija Kliučereva (Rusija) ir lietuvis Kasparas Mikužis bei smuikininkė Jinghi Zhang (Kinija).

Antrąjį turą bei finalą galima buvo stebėti internetu portaluose 15min.lt bei LRT.lt. Konkurso klausytojai ir portalo 15 min.lt skaitytojai rinko Publikos simpatijų laimėtoją. Ja tapusi smuikininkė iš JAV Miranda Liu apdovanota specialiais prizais.

Mindaugo Mikuleno (Kilimas Arts) nuotr./Miranda Liu filharmonijoje
Mindaugo Mikuleno (Kilimas Arts) nuotr./Miranda Liu filharmonijoje

Konkurso prizinis fondas – 26 000 eurų, jį pasidalino „Grand prix“, laureatų premijų ir specialiųjų prizų laimėtojai. Šiemet ypatingas dėmesys skiriamas konkurso laimėtojų koncertinei veiklai bei profesiniam tobulėjimui: organizuojama laureatų koncertinė veikla po konkurso, įsteigtos konkurso bei jo rėmėjų stipendijos profesiniam tobulėjimui: meistriškumo kursams Veimaro Ferenco Listo muzikos universitete, tarptautinėje fortepijono akademijoje – konkurse „Pianale“ Vokietijoje, Europos muzikos konkursų sąjungos (EMCY) koncertai, Charkovo filharmonijos įsteigtas prizas – koncertas su simfoniniu orkestru Ukrainoje.

„X tarptautinis Balio Dvariono pianistų ir smuikininkų konkursas – ypatinga muzikos šventė. Tai ne tik proga susiburti talentingiausiems jauniesiems pasaulio muzikos atlikėjams, bet ir galimybė pažinti iškilaus lietuvių kompozitoriaus Balio Dvariono kūrybinį palikimą“ – savo atsiųstame sveikinime konkurso dalyviams, pedagogams ir konkurso organizatoriams teigė konkurso globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Apie Balio Dvariono konkurso svarbą apdovanojimų ceremonijoje kalbėjo prof. Vytautas Landsbergis: „prisimenu paskutinį Balio Dvariono gyvenimo laikotarpį, kai jis važinėjo po Lietuvą koncertuodamas vaikams ir kalbėdamas su pedagogais, kaip tik tuomet Lietuvoje buvo steigiamas muzikos mokyklų tinklas.

Šis kompozitoriaus darbas tapo reikšmingu ir iki šiol duoda Lietuvai gyvybingų impulsų muzikos srityje, o dabar tą pačią idėją tęsia Balio Dvariono konkursas. Jo dėka vaikų rankomis muzika pasiekia visus; o vaikai su muzika auga kilnūs, dori ir nori grožio bei gėrio.

Džiaugiuosi, kad šis konkursas tapo reguliariu, kad jis skatina jaunimą. Tikiuosi ir linkiu, kad jis tęstųsi ir visą laiką būtų gyvas bei reikšmingas mūsų visų gyvenime“.

Profesoriui antrino ir konkurso pianistų komisijos narys iš Jungtinės Karalystės Murray McLachlan, teigdamas, jog šiomis dienomis, kai pasaulyje daug kas žmones priešina, čia Vilniuje, Tarptautiniame Balio Dvariono konkurse, jaunimas iš Japonijos, Turkijos, JAV, Kinijos, Singapūro, Gruzijos, Belgijos, Estijos, Italijos ar Vokietijos groja vienu instrumentu bei kalba ta pačia, – muzikos kalba.

X Tarptautinį Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursą rengia VšĮ Natų knygynas, pagrindiniai konkurso partneriai: Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei Lietuvos nacionalinė filharmonija. Pagrindinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas rengiamas kas ketverius, kitą kartą jaunuosius talentus iš viso pasaulio į Vilnių sukvies 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius