Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 04 14

Džiazo mylėtojai nekantriai laukia legendinio Jano Garbareko

Tokiais žodžiais – „Jis nekalba, o groja“ – garsiojo 64-erių norvegų muziko Jano Garbareko atstovai pranešė, kad atlikėjas viešėdamas Vilniuje neduos interviu ir nerengs spaudos konferencijos.
Saksofonistas Janas Garbarekas su ansambliu „The Hilliard Ensemble“ koncertuos skaralinėje erdvėje.
Saksofonistas Janas Garbarekas su ansambliu „The Hilliard Ensemble“ koncertuos skaralinėje erdvėje. / Atlikėjo archyvo nuotr.

Pasauline džiazo legenda laikomas J.Garbarekas sostinėje penktadienį ir šeštadienį pasirodys kartu su vyrų vokaliniu ansambliu iš Didžiosios Britanijos „The Hilliard Ensemble“. Bilietai į koncertą Vilniuje buvo išpirkti beveik akimirksniu, tad organizatoriai surengė papildomą koncertą. Gerbėjai iššlavė bilietus ir į šį pasirodymą – jau maždaug mėnesį, nė į vieną iš koncertų bilietų nėra. J.Garbarekas Vilniuje neabejotinai būtų galėjęs surinkti didesnę nei Šv. Kotrynos bažnyčios, kurioje vyks koncertas, salę.

Tačiau šio norvego ir „The Hilliard Ensemble“ bendro muzikinio projekto skambesys reikalauja ypatingos akustikos ir sakralinės erdvės, todėl ir buvo pasirinkta bažnyčia. Per du vakarus Vilniuje norvego ir britų ansamblio muziką išgirs apie 900 žmonių. Kaip sakė koncertą rengiančios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ direktorius Remigijus Merkelys, būsimo garsaus saksofonisto koncerto detalės buvo pradėtos derinti dar prieš pusantrų metų, bet didžiąja J.Garbareko viešnagės dalimi rūpinasi jo atstovai.

Vakarieniaus bažnyčioje

„Saugumo sumetimais nepranešama, kada jis atvyks, koncerto dieną ar išvakarėse. Žurnalistai domėjosi, bet jis niekuomet nedalina interviu. Gavome šiokį tokį pageidavimų sąrašą, bet jame – nieko ypatinga“, – sakė R.Merkelys. Anot jo, saksofonistui ir visai atlikėjų grupei yra užsakyti įvairūs vaisiai, skirtingų rūšių šokoladas ir pyragaičiai, tortai.

Maistas J.Garbarekui bus patiektas po pasirodymo, viename Šv.Kotrynos bažnyčios kambarių, – sakė R.Merkelys.„Po koncerto yra specialus reikalavimas, kadangi J.Garbarekas nenorėtų eiti į jokį restoraną valgyti, jam maistas bus patiektas iš karto po pasirodymo, viename Šv.Kotrynos bažnyčios kambarių. Karštą patiekalą atlikėjas iš kelių restoranų meniu išsirinks dienos metu“, – apie norvego vizito detales pasakojo „Vilniaus festivalių“ direktorius. Saksofonistas abu vakarus vakarieniaus Šv.Kotrynos bažnyčioje, kol kas nežinoma, ar jis turi planų apžiūrėti miestą.

Galima suspėti į koncertą Rygoje

„Sekmadienį J.Garbarekas jau koncertuos Rygoje, tad tik pernakvos ir išskris rytiniu skrydžiu. Beje, į koncertą Rygoje bilietų, mano žiniomis, dar yra, tad tie, kurie yra užkietėję gerbėjai ir negalėjo gauti bilietų Vilniuje, gali kooperuotis ir vykti į kaimyninę Latviją“, – rekomendavo R.Merkelys. Anot jo, Rygoje bilietų kaina panaši kaip Vilniuje, ar net šiek tiek pigesnė, o susėdus į automobilį keliese nepasijustų didelio nuostolio. R.Merkelys pasakojo anksčiau nebendravęs su garsiu atlikėju, tik klausęsis jo koncertų. J.Garbarekas Lietuvoje lankėsi 1996-aisiais, tąsyk jis pasirodė Kauno džiazo festivalyje su savo grupe.

„Tai buvo grynai džiazo muzikos koncertas. Albumas, kuris bus atliekamas šįkart, „Officium“, žinomas nuo 1994-ųjų, jis yra garsus dėl netradicinės, nedžiazinės muzikos. Tai tarsi jungtis su visiškai kitos epochos muzika, su viduramžiais. Tai viduramžių ir šiuolaikinės muzikos lydinys. Šis projektas yra unikalus, tačiau buvo labai sunku jį prisikviesti į Lietuvą. Bandžiau dar prieš 10 metų, bet kadangi dabar išleido atnaujintą to albumo versiją – „Offcium Novum“, prieš pusantrų metų pradėjus derybas, pavyko“, – sakė „Vilniaus festivalių“ vadovas.

VIDEO: Janas Garbarekas ir „The Hilliard Ensemble“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius