Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 24

Na, tai kaip praėjo „Senoji Mokykla: The Show“ klasės susitikimas?

„Senoji Mokykla“ yra jaunų atlikėjų susivienijimas, kuris: a) šlovina auksinius hiphopo laikus, oldskūlą, kai ant visų Lietuvos sienų buvo rašinėjama „rap is cool“, ir b) hiphopo kultą jungia su vaikystės ir mokyklos apžavais. Mokyklos tema yra neišsemiama – keista, kad to dar nepastebėjo teatro, kino, šokių, literatūros kūrėjai – o veža kaip reikiant. Šeštadienį sostinės menų fabrike „Loftas“ vykęs „Senoji Mokykla: The Show“ prasidėjo MC Liezhuvio sudainuota: „Labą dieną, mokiniai!“, į kurią publika noriai atsakė: „Labą dieną jums!“ O tada – dvi įspūdingos „pamokos“ su „pertrauka“. Ir skambučiu, kurio jūs taip pasiilgote.
„Senosios Mokyklos“ vakarėlis
„Senosios Mokyklos“ vakarėlis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Klausytojo būklė šou pradžioje: gera.

Muzika: 10

Buvo dvi pamokos, pirmoji nuo antrosios skyrėsi tuo, kas akomponavo MC: pirmosios pamokos metu tai buvo DJ‘ai, antrosios – gyva grupė. Pirmosios metu į sceną žengę MC Mesijus, Dada, Shidlas, „Tie Geresni“, Kamy, „Despotin Fam“ ir Svaras iš esmės tik pasisveikino su publika.

Bet tas pasisveikinimas tai 10 balų su pliusu – nežinau, ar kas kitas Lietuvoje dar taip šiltai sutinkamas, kaip bet kuris iš minėtųjų užlipęs ant scenos. Iš fulkepų linksėjimo buvo akivaizdu, kad tūsas bus geras.

Pirmos pamokos kulminacija buvo „Senoji Old Stars“ (matot? visur erdvė bajeriams: old school + all stars = old stars) atliktas naujasis hitas „Kaip 1996“, kuriam promo tikslais susuktas ir nesveikas klipas – būtinai pažiūrėkite.

VIDEO: Senoji Mokykla | Kaip 1996

O jau antroji pamoka išvis ištaškė. Prie minėtų MC prisijungė „Cherry On Top“ (turbūt ganėtinai akivaizdu, kad tai mergina) ir geležiniai hiphopo scenos vilkai „JBC“ (pamenat „Sijonėlį“, jį rodydavo per „Tango TV“?).

Naujai aranžuoti ir gyvai įgroti kūriniai įgavo gaivališko šviežumo ir daugeliu atvejų tai veikė ypač gerai. Pvz., fantastiškai skambėjo MC Mesijaus „Nelieskit mėlynojo gaublio“ arba Despotin Fam „Viskas pagal mus“.

Bet tuo pat metu (bent man taip buvo) tos naujos aranžuotės sukeldavo šiokį tokį originaliosios versijos ilgesį, kurį numalšinti galėtų jau tik kompiuteris. Na, bet tam ir yra gyvas atlikimas, kad būtų kitoks nei įraše.

Irmanto Gelūno nuotr./Senosios Mokyklos vakarėlis
Irmanto Gelūno nuotr./„Senosios Mokyklos“ vakarėlis

Lietuvių k.: 10

Ką čia ir kalbėsi, „Senosios Mokyklos“ tekstai trykšta energija, entuziazmu ir šėlu (citata ne visai į temą, bet: „Tai ar seniai jau taip kapoji? Nuo devym šeštų!“), ir, nepaisant keiksmažodžių ar vietomis implikuotų įžeidimų, tai itin pozityvus hiphopas, labiau jungiantis negu skaidantis.

O vakaro leitmotyvu, žinoma, tapo MC Mesijaus žemu balsu niūniuojamos eilutės: „Atgal į seną mokyyyklą, atgal į seną mokyyyklą! Kai sriuba, kai sriuba dar nebuvo madiiinga!“

Apskritai, didžioji publikos dalis žinojo didžiąją dalį tekstų ir buvo gražu žiūrėt, kaip žmonės arba kartodavo viską nuo pradžios iki galo drauge su MC, arba bent šūkteldavo per geriausius rimus. Jau vien šie šūktelėjimai ir iškeltos rankos negalėjo palikti tavęs abejingu.

Atmosfera buvo puiki ir šou pabaigoje Vaiperis pasakys: „Mes esam lietuviai, jūs esat lietuviai, mes didžiuojamės Lietuvos hiphopo scena.“

Irmanto Gelūno nuotr./Senosios Mokyklos vakarėlis
Irmanto Gelūno nuotr./„Senosios Mokyklos“ vakarėlis

Informatika: 10

Iš anksto geras balas už „Senosios Mokyklos“ video. Tuose video nieko perdėm sudėtingo, techninis išmanymas neperšamas žiūrovui, tačiau panaudojamas taip, kad lieka gero vaizdo įspūdis, o į pirmą planą – kaip ir turėtų būt – iškyla MC. O štai klipe „Kaip 1996“ jau atsiranda pažaidimai su VHS formatu – tai jau visai paperka.

Šou metu ant sienos buvo projektuojama kažkas panašaus į suskaitmenintas senas kasetes, kurių vaizdas (kažkas iš filmų apie JAV hiphopo oldskūlą? Gal iš „The Show“, davusio pavadinimą renginiui?) buvo visaip deformuojamas, iškraipomas, išskaidomas į tetrio kaladėlių formos gabalus (tetrio kaladėlės, po velnių!) – žodžiu, „Sega Mega Drive“ meets hip-hop.

Matematika: 10

Viso, bent jau remiantis oficialiu tvarkaraščiu, vakaro metu atlikti 24 kūriniai, scenoje pasirodė 17 MC, berods 3 DJ’ai ir dar berods 8 gyvos grupės muzikantai. Pagrindinė renginio dalis tęsėsi apie 3 valandas. Gal skaičiai ir netikslūs, bet svarbiausia, kad šventė buvo grandiozinė. Salėje pasirodė daugiau nei 1000 klausytojų.

Irmanto Gelūno nuotr./Senosios Mokyklos vakarėlis
Irmanto Gelūno nuotr./„Senosios Mokyklos“ vakarėlis

Kūno kultūra: 9-

Salė buvo sausakimša, todėl natūralu, kad mažytės durelės į rūkomąjį virto žūtbūtinio mūšio erdve. Plaukdamas viena arba kita kryptimi (arba tiesiog kybodamas ore, suspaustas kaimynų), vis pagalvodavau apie kelių pastarųjų metų istorijas, kaip vienoj ar kitoj šaly perpildytam klube įgriūdavo lubos ir būdavo aukų, bet, laimei, „Loftas“ atsilaikė, viskas buvo gerai, norintys rūkyti parūkė, nenorintys – neparūkė. Visgi pati grūsties situacija nelabai maloni. Kažkas negerai su normatyvais?

Ekonomika (pasirenkamasis dalykas): įsk.

Kažkas pro kažkur įtempė į salę geltoną autobusiuką su užrašu „Cigaretės“, prekiaujantį ne tik jomis.

Drausmė: įsk.

Už drausmę norėtųs parašyti 2 vien todėl, kad mokykloj kietekai niekad neturėdavo 10 iš drausmės. Bet šeštadienio vakarą jokių problemų nekilo, pamokos sutrikdytos nebuvo, mokytojų paruošta medžiaga sėkmingai įsisavinta.

Irmanto Gelūno nuotr./Senosios Mokyklos vakarėlis
Irmanto Gelūno nuotr./„Senosios Mokyklos“ vakarėlis

Pastabos:

Jūsų vaikas klausosi pozityvaus hiphopo, netrukdo pamokų, per pertraukas sportuoja (kabo „ant turniko“), share‘ina „Senosios Mokyklos“ vaizdo klipus internete, rūšiuoja atliekas ir tyko nerūšiuojančiųjų bendrame konteineryje. Norėjome pranešti, kad mokykla juo didžiuojasi.

Klausytojo būklė šou pabaigoje: l. gera.

Organizatorių nuotr./Senoji mokykla
Organizatorių nuotr./„Senoji mokykla“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius