Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Animatorius M.Valkevičius: animaciją supa išskirtiniai žmonės, pasaulį matantys kiek kitaip

Nuo ketvirtadienio į kino teatrą „Pasaka“ gerai pažįstamas animatorius Meinardas Valkevičius grįš su animacijos seminarais „Sukurk savo animacinį filmą“.
Meinardas Valkevičius
Meinardas Valkevičius / kinopasaka.lt nuotr.

Meinardas – kino ir animacijos profesionalas, seniai kuriantis animacinius filmus ir šiuo metu vadovaujantis animacijos studijai „MeinArt“, kviečiamas pristatyti animaciją renginiuose ir konferencijose visoje Lietuvoje, aktyviai rašantis atsiliepimus apie pamatytą naują animacinį ar fantastinį filmą ir neįsivaizduojantis nė dienos be kino.

Šios dirbtuvės ne tik supažindins su animacijos žanrais, jos kūrimo technikomis, bet ir leis patiems dalyviams išbandyti save, kuriant animacinį filmą.

Be praktinių užsiėmimų, Meinardas supažindins su negirdėta animacijos istorija. „Ar nesinorėtų sužinoti ir pamatyti, kaip atrodė pats pirmasis pasaulyje animacinis filmas? Kaip formavosi animacija ir kokia ji yra dabar? Kokios tendencijos ir kokia animacija bus rytoj?“ – intriguoja jis.

Animacija yra tokia meno rūšis, kai galime ne tik sugrįžti į vaikystę, bet ir išgyventi savo didžiausias svajones.

Į animacijos dirbtuves kviečiami įvairaus amžiaus dalyviai, pradedantieji ir pažengę, nes, kaip teigia Meinardas, „animacija yra tokia meno rūšis, kai galime ne tik sugrįžti į vaikystę, bet ir išgyventi savo didžiausias svajones. Animacija neturi ribų, visi mėgstame žiūrėti animaciją, bet tik labai maža dalis supranta, kaip ji sukuriama. Tai yra dirbtuvės, kurios supažindina su pasauliniais animacijos grandais, ir leidžia bent iš dalies atsidurti šalia jų – sukurti savo animacinį filmą, ir visa tai patirti pačiam“.

Meinardas teigia, kad pats nuo pat vaikystės nepaleisdavo pieštuko iš rankų, o pradėjęs lankyti animacijos būrelį, nusprendė, kad animacinius filmus nori kurti visą tolimesnį savo gyvenimą. Be to, kolekcionuoja Mickey Mouse figūrėles iš viso pasaulio.

– Nuo ko prasidėjo animacijos istorija? Kuo ji įdomi ir svarbi?

Peliukas Mikis už „vaidybą“ yra gavęs „Oskarą“! Žinant faktą, jog jis net neegzistuoja, tai jau yra tikrai įdomu ir keista.

– Viskas prasidėjo nuo anglies rankoje, vėliau nuo kameros išradimo. Jau pati animacija yra įdomi. O ją supa labai kūrybiški ir išskirtiniai žmonės, matantys pasaulį kiek kitaip.Labai įdomu pamatyti, kaip atrodė nupieštas pirmasis animacinis filmas ir vėliau jį palyginti su naujausiais animacijos šedevrais. Įdomūs ir tokie faktai, kad Peliukas Mikis už „vaidybą“ yra gavęs „Oskarą“! Žinant faktą, jog jis net neegzistuoja, tai jau yra tikrai įdomu ir keista.

-Kurioje šalyje ar regione gimsta daugiausia animacinių idėjų ir kuo jos skiriasi?

– Daugiausia animacinių filmų gimsta Azijoje ir už Atlanto. Negaliu nepaminėti ir Prancūzijos.Pagrindinis skirtumas yra pačios istorijos pateikimas. Azija kuria įvairesnę animaciją, neapsiriboja vien šeimos kinu, kas labai būdinga Amerikos animacijai.

– O kaip animacija Lietuvoje – ar ji turi potencialo? Ar Baltijos šalys lygiuojasi šioje srityje?

Animacijos pilna televizijoje, internete, kino teatre, net telefone ar išmaniajame šaldytuve.

– Animacija atsigauna, vis daugiau atsiranda kuriančių ir pristatančių pasaulinio lygio animacinių filmų. Bet kad ir kaip stengtumėmės, mes dar labai atsiliekame nuo Latvijos ir Estijos. Tikiuosi, neilgai.

– Ar animacija gali būti aktuali ir kasdieniniame gyvenime? Ko reikia kurti animacijai?

– Animacija skirta viskam, o ją naudojame kiekvienas. Animacijos pilna televizijoje, internete, kino teatre, net telefone ar išmaniajame šaldytuve. O animacijai kurti reikia tik noro ir pastangų. Jei esi užsispyręs, tai gali labai laisvai pagaminti nuostabų animacinį filmą. Čia vienareikšmiškai techniniams sugebėjimams vietą užleidžia kūrybiškumas.

– O kas Jūsų kūrybiškumo guru? Kokie naujausi Jūsų animaciniai projektai?

– Walt Disney! Šiuo metu intensyviai dirbu prie 4 animacinių filmų. Visi jie yra trumpo metražo, o vienas iš jų – TV serialo pilotinė serija. Didžiausias ir ambicingiausias filmas prie kurio dirbu – „Atlanto paukščiai“. Tai pats sudėtingiausias animacinis filmas, kokį tik teko daryti, labai tikiuosi, kad publika jį įvertins.

Visi, norintys ne tik daugiau sužinoti apie animacijos žanrą ir jo kūrimo subtilybes, bet ir išlaisvinti bei lavinti savo vaizduotę, kviečiami į animacijos istorijos paskaitas ir dirbtuves. Animacijos kursai vyks  kiekvieną ketvirtadienį, nuo lapkričio 6 d., 19 val. kino teatro „Pasaka“ Pušku pušku salėje. Daugiau informacijos: www.kinopasaka.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius