-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalyje „Gaida“ – prabangi Onutės Narbutaitės opera „Kornetas“

Ketvirtadienį, Tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ programoje – Onutės Narbutaitės opera „Kornetas“. Tai pirmoji vienos garsiausių dabarties lietuvių kompozitorių opera, kurios premjera Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre šių metų vasarį sulaukė milžiniško muzikinės visuomenės dėmesio.
„Kornetas“
„Kornetas“ / Martyno Aleksos nuotr.

Po premjeros pasipylusiose gausiose recezijose kritikai vienbalsiai įvardijo „Kornetą“ kaip neabejotiną kompozitorės kūrybinę sėkmę, vertą ne tik lietuviškos, bet ir tarptautinės scenos. Operos įrašas netrukus bus transliuojamas Euroradijo eteryje.

Prie spektaklio sėkmės ženkliai prisidėjo pastatyminė komanda su garsiu Lietuvos režisieriumi Gintaru Varnu priešaky. Scenografijos dailininkė Medilė Šiaulytytė, įspūdingas vaizdo projekcijas sukūrė Rimas Sakalauskas, o prabangos spektakliui, be abejo, pridėjo nuostabūs Juozo Statkevičiaus kurti kostiumai ir grimas. Šviesų dailininkas Levas Kleinas, choro meno vadovas Česlovas Radžiūnas. Choreografė iš Latvijos Elita Bukovska sukūrė spektakliui net keletą solinių šokio numerių (kuriuos atlieka baleto solistas Kipras Chlebinskas).

Scenografijos dailininkė Medilė Šiaulytytė, įspūdingas vaizdo projekcijas sukūrė Rimas Sakalauskas, o prabangos spektakliui, be abejo, pridėjo nuostabūs Juozo Statkevičiaus kurti kostiumai ir grimas.

Vaidmenis spalio 6 d. spektaklyje atliks premjerinė sudėtis. Tai Tomas Pavilionis (Kornetas), Jovita Vaškevičiūtė (Grafienė, Markizas), Liudas Norvaišas (Generolas), taip pat Regina Šilinskaitė, Vilija Mikštaitė, Mindaugas Jankauskas, Egidijus Dauskurdis, Jonas Sakalauskas. Jau po premjerų į spektaklį įsiliejo Rita Petrauskaitė, kuri dainuoja Sapnų mergaitės partiją. Taip pat scenoje pasirodo pianistė Rūta Rikterė bei dar trys instrumentininkai (fleitininkas, trimitininkas ir būgnininkas).

Pasak O. Narbutaitės, ši opera – tai laisva improvizacija Rainerio Maria Rilke’s „Sakmės apie korneto Kristupo Rilkės meilę ir mirtį“ tema. Kompozitorė rašo: „XVII amžiaus kronikoje užfiksuotą žinutę apie negrįžusį iš karo su turkais Austrijos imperatoriškojo Heisteršų pulko barono von Pirovano kuopoje kornetu tarnavusį jaunuolį Rilkę iš Langenau vienas didžiausių Europos poetų XIX–XX a. sandūroje pavertė, jo paties žodžiais tariant, poetiniu „skrydžiu vienu įkvėpimu“. Ši operinė improvizacija jau XXI amžiuje tarsi kalba apie tos istorijos universalumą, tarsi sako, kad žmogaus ilgesys – meilės ar transcendencijos, – nepaisant nieko, išlieka tas pats.“

Operos librete pasitelkiami įvairių Rilke’s literatūrinių tekstų ir laiškų fragmentai, taip pat fragmentiškai vartojamas ir „Sakmės apie korneto Kristupo Rilkės meilę ir mirtį“ tekstas. Pasitelkiamos ir kitų autorių – Homero, Johanno Wolfgango Goethe’s, Charles’io Baudelaire’o, Oscaro Miloszo, Georgo Traklio, Paulio Celano, Jacques’o Prévert’o ir Oskaro Kokoschkos – tekstų citatos.

O. Narbutaitės opera „Kornetas“ – lapkričio 6 d. 18.30 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius