-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno gatvėje – priminimas apie gamtos ir žmogaus santykį

Vieni žavisi, kiti peikia ir grasina teismais – tokių reakcijų susilaukė festivalyje „Vilnius Street Art“ dalyvavusių lenkų menininkų Michalo SEPE Wręgos ir Danielio CHAZME Kalinskio darbas „Corest Fity“, ištapytas ant pastato Kauno ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje.
Michal SEPE Wręga ir Daniel CHAZME Kalinski darbas „Corest Fity“, ištapytas ant pastato Kauno ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje.
Michal SEPE Wręga ir Daniel CHAZME Kalinski darbas „Corest Fity“, ištapytas ant pastato Kauno ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje. / Andrej Motoričev nuotr.

Vilniaus Stoties rajonui padovanotame darbe menininkai lieka ištikimi savo stiliui. Siurrealistinis, melancholiškas tapybos darbas sąveikauja su aplinkine architektūra. Kauno g. 1 pastatas yra išskirtinis tuo, jog kitaip nei sankryžoje su Šv. Stepono gatve stovintys pastatai, nėra suprojektuotas kampiniu užstatymu.

Jis baigiasi ugniasiene – tikėtina, kad ten buvo projektuojamas dar vienas statinys, bet jis niekuomet nebuvo realizuotas, o planuoto statinio vietoje atsirado judri gatvė.

Tam tikra prasme jis nėra išpildytas, todėl tapybos darbas ant ugniasienės jį konceptualiai užbaigia.

„Mūsų darbo pavadinimas „Mirios giestas“ (angl. „Corest Fity“) bendrai kalba apie manipuliacijas ir apsimetinėjimą. Miestas apsimeta mišku, o žmonės – žvėrimis. Tai įspūdis, kurį išprovokuoja šiuolaikinė urbanistinė aplinka, kuri pradeda atrodyti lyg džiunglės, pilnos gyvių – žmonės nutolo nuo gamtos ir patys nuo savęs.

Naikindami gamtos išteklius ir teršdami aplinką mes greitai turėsime apsimesti, jog dar liko nepaliestų ir neužterštų gamtos plotų“, – mintimis apie kūrinį dalijasi menininkai.

Tautvydo Stuko nuotr. /Michal SEPE Wręga ir Daniel CHAZME Kalinski darbas „Corest Fity“, ištapytas ant pastato Kauno ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje.
Tautvydo Stuko nuotr. /Michal SEPE Wręga ir Daniel CHAZME Kalinski darbas „Corest Fity“, ištapytas ant pastato Kauno ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje.

„Įdomu, kad miestą su džiunglėmis gretino ir kitas festivalyje dalyvavęs lenkų menininkas – M-CITY. Pernai jis atliko didelį trafaretą ant Profsąjungų rūmų, kuriame vaizduojamos iš urbanistinių elementų sudarytos džiunglės kaip nuoroda į tai, kad miesto centre esantis didžiulis pastatas stovi pusiau sugriuvęs ir jo viduje auga medžiai.

Lenkijoje yra išties stipri gatvės meno scena, todėl labai džiaugiuosi besitęsiančiu bendradarbiavimu su Lenkijos institutu Vilniuje, kurio dėka galime pristatyti reikšmingiausius lenkų menininkų darbus sostinėje,“ – kalbėjo festivalio „Vilnius Street Art“ vadovė Ūla Ambrasaitė.

Trečiasis tarptautinis gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“ vyksta 2015 m. rugpjūčio 19 d. – rugsėjo 23 d. Stoties rajone. Jau galima apžiūrėti italų menininko MILLO atliktą piešinį priešais Halės turgų, lenkų dueto SEPE&CHAZME kūrinį Kauno g. 1 bei MOBSTR darbą ant buvusio Taksi parko Pelesos 1. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius