-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo nustebins jubiliejinė Vilniaus knygų mugė?

Knygų graužikai, mėgėjai ir gerbėjai tikriausiai jau nekantriai laukia jubiliejinės Vilniaus knygų mugės, kuri šiais metais lankytojų lauks vasario 12–15 dienomis. Sutapus net dviem jubiliejams – knygų mugės ir Lietuvos vardo paminėjimo – artėjanti knygų skaitytojų ir rašytojų šventė žada 200 renginių, tarp kurių – susitikimai su užsienio rašytojais ir poetais, lietuviškų knygų premjeros ir net natūralaus dydžio žirafos kūrimas.
Knygų mugė
Knygų mugė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tūkstantmečiui – diskusijų klubas

„Šiais metais Vilniaus knygų mugė orientuojasi į istorinę tematiką, nes sutampa du gražūs jubiliejai: Vilniaus knygų mugei – 10 metų, o Lietuva švenčia vardo paminėjimo tūkstantmetį, – aiškino viena Vilniaus knygų mugės organizatorių, VšĮ „Lietuviškos knygos“ direktorė Gintautė Lidžiuvienė. – Todėl, be literatūrinės dalies, šių metų knygų mugėje daug dėmesio bus skiriama istorinėms ir kultūrinėms sąsajoms su buvusiomis LDK šalimis.“

Iš Prancūzijos atvyksta įdomus šiuolaikinis rašytojas Andrejus Makine'as, kurio knyga „Žako Dormo žemė ir dangus“ išleista Lietuvoje. Jo kūryboje atsiskleidžia kultūrų sankirtos ir lūžiai.Kiekvieną mugės dieną lankytojus kvies diskusijų klubas, kur bus galima pasiklausyti Lietuvos ir  šalių kaimynių istorikų bei filosofų diskusijų skirtingomis temomis (apie LDK šaknis, apie paveldą ir kaip efektyviai juo naudojasi skirtingos šalys, o estų ir lietuvių filosofai diskutuos apie susižavėjimo istorija pranašumus ir trūkumus).

Svečiai – net iš Argentinos

Knygų mugės lankytojai šiais metais galės tradiciškai susitikti su svečiais iš užsienio, taip pat su lietuviais kūrėjais, gyvenančiais užsienyje.

„Iš Prancūzijos atvyksta rusų kilmės rašytojas Andrejus Makine'as, kurio knyga „Žako Dormo žemė ir dangus“ išleista Lietuvoje. Tai įdomus šiuolaikinis autorius, kurio kūryboje atsiskleidžia kultūrų sankirtos ir lūžiai, – pristatė G. Lidžiuvienė. – Taip pat atvažiuoja modernus šiuolaikinis rašytojas Sjonas iš Islandijos, garsi feministinių pažiūrų lenkų rašytoja Manuela Gretkowska, kuri susitiks su skaitytojais ir pristatys savo romaną „Moterys ir vyrai“.

Iš už jūrų marių į Vilnių atvyksta argentinietis rašytojas Alfredo Abarca, kuris lietuviams pristatys net dvi savo knygas – „Įslaptinta byla“ ir „Moters galia“ – kurios yra išleistos lietuvių kalba.

Be kitų šalių rašytojų ir poetų, knygų mugėje savo kūrybą pristatys lietuviai išeiviai. Kaip rašytoja iš Londono grįžta menininkė Paulina Eglė Pukytė. Į knygų mugę atvyks ir šiuo metu užsienyje įsikūrusi vertėja bei monografijų autorė Aušra Marija Sluckaitė-Jurašienė, kuri pristatys savo knygą „Egzilientės užrašai“.

„Mūsų kultūroje ir istorijoje tai – naujas reiškinys, kai emigrantai grįžta ir naujomis akimis pamato savo kultūrą bei visą pasaulį“, – pastebėjo organizatorė.

Lietuviškos premjeros

Skaitytojai taip pat galės susitikti su Lietuvos rašytojais bei įsigyti naujausių lietuviškų knygų su autorių autografais.

„Sigitas Parulskis pristatys savo naują romaną „Murmanti siena“, Danutė Kalinauskaitė – knygą „Niekada nežinai“. Renata Šerelytė mugės lankytojams galės atsakyti į klausimus apie Kūrybinėje studijoje vaikams dalyvaus garsūs užsienio šalių ir Lietuvos menininkai, kurie mokys vaikus rašyti ant tošies, kaligrafijos meno, Brailio rašto, knygų iliustravimo paslapčių.naujausią savo kūrinį – „Mėlynbarzdžio vaikai", o Kęstutis Navakas – apie knygą „Du lagaminai sniego“, – vardijo VšĮ „Lietuviškos knygos“ direktorė.

Knygų mugės lankytojams bus pristatyta ir atsiminimų, pokalbių bei laiškų knyga apie Anapus iškeliavusią rašytoją Jurgą Ivanauskaitę.

„Tai šilta ir rimta Dovilės Zelčiūtės knyga apie Jurgą“, – sakė G.Lidžiuvienė.

Tarp renginių – ir žirafos kūrimas

Vilniaus knygų mugė dideliems ir mažiems knygų draugams siūlys ne tik susitikti su pamėgtais ar dar nepažintais kūrėjais, bet ir dalyvauti įvairiuose renginiuose. Vienas jų – šiuolaikinės mugės dvasią atspindintis renginys „Magnus Ducatus Poesis“.

„Tai bus jungtinis poetinis muzikinis vyksmas, kuriame dalyvaus buvusių LDK šalių poetai: lietuviai, baltarusiai, ukrainiečiai, lenkai ir latviai“, – sakė G.Lidžiuvienė ir pridūrė, kad šiais metais daug pažintinės veiklos mugėje ras mažieji skaitytojai.

Šiemet vėl bus įgyvendinamas praėjusiais metais pasiteisinęs projektas „Tu gali sukurti knygą“. Ši vaikams skirta kūrybinė studija vyks visas keturias mugės dienas. Joje dalyvaus garsūs užsienio šalių ir Lietuvos menininkai, kurie mokys vaikus rašyti ant tošies, kaligrafijos meno, Brailio rašto, knygų iliustravimo paslapčių. O vaikiškų knygų iliustratorius Kęstutis Kasparavičius per visą mugę laiką su atėjusiais vaikais kurs natūralaus dydžio žirafą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius