Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje organizuojamame komiksų festivalyje – diskusijos ir kūrybinės dirbtuvės

Balandžio 14–16 d. vyks Vilniaus „Komiksų dienos“ – pirmasis komiksų festivalis Lietuvoje. Jo organizatoriai Jonas Kvašys ir Ona Kvašytė sako, jog komiksų kultūra Lietuvoje dar gana nepopuliari, tačiau būtent todėl verta apie ją kalbėti, o renginio metu galbūt ir pačiam pamėginti sukurti komiksą.
Vilniaus „Komiksų dienos“
Vilniaus „Komiksų dienos“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Literatūra Menas

Paklausta, kaip gimė idėja organizuoti Vilniaus „Komiksų dienas“, O.Kvašytė sakė, jog ši mintis kilo jai dar studijuojant komikso magistrą Europos aukštojoje vaizduojamojo meno mokykloje Prancūzijoje. Kaip ir daugelis lietuvių, apie komiksus tuo metu ji žinojo dar nedaug.

„Nuvykusi į Prancūziją susipažinau su komiksų piešėjais, scenaristais ir teoretikais, atradau milžiniškas komiksų bibliotekas, skirtas įvairiausio skonio skaitytojams. Norėjosi įgyta patirtimi pasidalinti ir grįžus į Lietuvą“, – sakė O.Kvašytė.

J.Kvašys teigė, jog kaip ir bet kuris kitas literatūros ar dailės kūrinys, gerai nupieštas ir įdomiai papasakotas komiksas yra vertas analizės, interpretacijos.

J.Kvašys teigė, jog kaip ir bet kuris kitas literatūros ar dailės kūrinys, gerai nupieštas ir įdomiai papasakotas komiksas yra vertas analizės, interpretacijos, todėl tris dienas vyksiantis renginys siūlys susitikti renginiuose bei diskusijose.

Į Vilniaus „Komiksų dienas“ atvyks vienas žymiausių komiksų scenaristų ir teoretikų Prancūzijoje, komikso „Prisiminimai apie Atomo imperiją“ scenaristas Thierry Smolderenas, supažindinsiantis su komikso istorija ir žanro ypatumais. Renginyje pranešimą apie istorinės atminties formas komiksuose skaitys ir dr. Natalija Arlauskaitė.

„Į festivalį pakvietėme kolektyvus iš Prancūzijos ir Latvijos, jie pristatys komiksų kultūros situaciją šiose šalyse bei pasidalins patirtimi, kuriant ir savarankiškai leidžiant komiksus. Prancūzų kolektyvai taip pat siūlys apsilankyti piešimo koncerte – menininkai pieš grojant gyvai muzikai, o piešimo procesą lankytojai galės stebėti ekrane“, – pasakojo O.Kvašytė.

Organizatoriai teigia, jog sieks ne tik plėsti lankytojų žinias, bet leis ir jiems patiems susipažinti su  kūrybiniu procesu. Trečiąją festivalio dieną vyksiančiose dirbtuvėse komiksai bus kuriami pasitelkiant netradicines priemones. Tądien renginyje ypač laukiami studentai ir šeimos su vaikais.

Festivaliui negavus Lietuvos kultūros tarybos finansinės paramos, organizatoriai nenuleido rankų ir nusprendė pasitelkti minios finansavimą „Kickstarter“ platformoje.

Komikso medija aprėpia įvairiausius žanrus ir stilius.

„Festivalį pavadinome Vilniaus „Komiksų dienos“, tačiau, orientuodamiesi į tarptautinę auditoriją, naudojame anglišką festivalio pavadinimą „Comics Days Vilnius“. Visus norinčius, kad festivalis išvystų dienos šviesą, kviečiame prie šios idėjos prisidėti finansiškai ar skleidžiant žinią apie renginį“, – sakė J.Kvašys.

Paklausus, ar bandys kovoti su Lietuvoje vis dar įsigalėjusiu stereotipu, jog komiksai skirti tik vaikams, organizatoriai teigė, jog visi, bent kiek plačiau besidomintys daile ir literatūra, žino, kad komikso medija aprėpia įvairiausius žanrus ir stilius, todėl ir festivalio programa kuriama taip, kad skirtingos amžiaus grupės rastų kažką sau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius