-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeštadienį operos gerbėjai paskutinį kartą matys „Don Žuaną“

Gruodžio 5 d., šeštadienį, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras kviečia į W.A.Mozarto operą „Don Žuanas“, rodomą paskutinį kartą.
Vytautas Juozapaitis
Vytautas Juozapaitis / LNOBT nuotr.

Šio genialaus kūrinio premjera mūsų scenoje įvyko 2002-aisiais ir, kaip sakė Maestro Jonas Aleksa, – „klausytis „Don Giovanni“ vieną kartą vargu ar pakaktų – tai gaivus šaltinis bei neišsemiama gylybė“. Toje gylybėje kiekvienas atranda savo motyvų. Šis vienintelis Mozarto kūrinys suteikia jam amžino klasiko vardą ir nemirtingumą. 

„Don Žuanas“ galėtų būti Mozarto vizitinė kortelė. Dėl „Don Žuano“ Mozartas tapo amžinu. Kaip rašė garsusis H. Abertas, –  „Don Žuano charakterio esmė yra ne sugebėjimas suvilioti vieną ar kitą laiku pasitaikiusią moterį, net jei jų buvo ir „mille e trè“, tačiau jo nevaldomas gyvenimo ir meilės troškimas, šėlstantis tarsi ištrūkusios į laisvę gamtos jėgos.“

Visiškai suvokdami ir pritardami operos didaktikai ir moralei, vis tiek operos pabaigoje negalime atsidusti – ak, taip tam nenaudėliui ir reikia, ir teprasmenga jis už savo darbelius ten, kur jam ir vieta... Juk ne! Tai kuo gi mus taip žavi Don Žuano istorija?

Kodėl, perfrazuojant E.Radzinskį, Don Žuanas suviliojo mus visus? Manau, kad dėl to kalta Mozarto muzika. Ir ne vien savo gylybe, kurioje išties telpa viskas, kurioje jauti dieviškumo atgarsių ir aistros, gyvenimo džiaugsmo pulsą, prisilietimą prie amžinybės, prie absoliuto... O jei kas norite, raskite seksualesnę operą už „Don Žuaną“ – nerasite.

Ir LNOBT scenoje ši opera, nepaisant visų tortų ar keptų vištų scenoje, nepaisant kai kurių naivokai paviršutiniškų scenų, pakeri ir užburia. Pirmiausia sužavi pagrindinio vaidmens atlikėjas Vytautas Juozapaitis. Jam tai taip pat mėgstamiausias vaidmuo, atliktas ne vienoje scenoje, interpretuojant ne vienam dirigentui ir režisieriui. O šiam paskutiniam spektakliui LNOBT scenoje solistas žada ypatingų įspūdžių. Kas tai bus?

Tebūnie tai staigmena. Tikimės, kad su „Don Žuanu“ atsisveikinsime laikinai, galbūt iki kito pastatymo ar iki kokio nors „proginio“ pasirodymo. Vasario mėnesį su Mozartu iš tiesų laukia žavus susitikimas spektaklyje „Figaro vedybos“.

O šį šeštadienį, gruodžio 5 d., 18.30 val., paskutinį kartą kviečiame į „Don Žuaną“. Pagrindinius vaidmenis atliks Vytautas Juozapaitis, Egidijus Dauskurdis, Joana Gedmintaitė, Irena Zelenkauskaitė, Sigutė Stonytė, Audrius Rubežius, Vytautas Bakula, Arvydas Markauskas. Diriguos Martynas Staškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius