Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalį Vilnių užlies festivalio „Beepositive“ šviesų bangos

Jau penktus metus Vilniuje dargano rudens naktis sumirga nuo šviesų, kurias skleidžia tarptautinio šviesų festivalio „Beepositive“ meno kūriniai ir žmonių išradingumas. Festivalio populiarumas vis auga, todėl šiemet jis vyks net dvi dienas: spalio 9–10 dienomis sulauksime net tik žinomų Lietuvos, bet ir Europos menininkų šviesos instaliacijų, kurios atspindės „Mistiško vandens“ bei „Apleisto kultūrinio paveldo apšvietimo“ temas.
Šviesos instaliacija Vilniuje
Šviesos instaliacija Vilniuje / Elenos Grimalienės nuotr

Tarptautinis šviesų festivalis „Beepositive“ yra unikalus renginys Lietuvoje, nes tai yra vienintelis tokio pobūdžio šviesų festivalis. „Beepositive“ organizuojanti VšĮ kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ komanda pasiruošimo darbus pradeda dar pavasarį, siekdama užtikrinti renginio kokybę nuolat kviečia prisijungti daugiau įmonių, menininkų, prekybininkų. „Beepart“ komandos tikslas yra skatinti bendruomenes aktyviai dalyvauti meninėje, kultūrinėje aplinkoje, populiarinti apšvietimo ir šviesų dizaino idėjas bei atskleisti talentus.

Šiemet festivalis sužibės naujomis spalvomis, laukiama svečių iš Skandinavijos! Švedų menininkės – Joanna Thede, Ulla Ridderberg, norvegė Viel Bjerkeset Andersen ir suomė Ainu Palmu Lietuvos publikai ruošia įspūdingas instaliacijas „Mystical Water“ tematika. Menininkių suinteresuotumas neabejotinas – birželį Ulla Ridderberg ir Viel Bjerkeset Andersen lankėsi „Beepart“ dirbtuvėse, apžiūrėjo ne tik festivalio erdves, bet tyrinėjo ir kitas Vilniaus apylinkes. Menininkės atrodė nusiteikusios rimtai, tačiau su polėkiu, noriai dalinosi savo idėjomis ir siekė sužinoti kuo daugiau apie Lietuvą ir jos žmones. Projektas „Mystical waters: Nordic reflection“ iš dalies finansuojamas Šiaurės šalių kultūros fondo lėšomis.

Lauros Ragaišytės nuotr./Šviesos instaliacija Vilniuje
Lauros Ragaišytės nuotr./Šviesos instaliacija Vilniuje

Festivalyje „Beepositive“ lankysis ir savo šviesų meno projektus pristatys taip pat menininkai iš Estijos (su lazerių šou), latviai pademonstruos instaliaciją „Tiny Life“. Dar pavasarį „Beepart“ laimėjo jungtinį projektą „Baltic Light Chain“, pagal kurį Lietuvos šviesų menininkų komanda kartu su estų, latvių, lenkų menininkais pristatys 5 bendras šviesų instaliacijas, kurios keliaus po visų šalių šviesos festivalius. Festivalyje bus galima pamatyti „Beepart“ įkūrėjo scenografo, menininko Andriaus Ciplijausko bei žinomo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse šviesos menininko Lino Kutavičiaus instaliacijas. Šviesos dizaino menininkė Rūta Palionytė kartu su latve Krista Dintere ir este Grete Veskiväli kuria bendrą instaliaciją „Reflexio“, pernai festivalyje sužibėjęs Donatas Norušis demonstruos instaliaciją „Water Face“ (Vandens veidas), Jurga Marcinauskaitė ir Kotryna Čalkaitė stebins su šviesos instaliacija „Mythical Creature“ (Mitinė pabaisa). Projektas „Baltic Light Chain“ iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa“ lėšomis.

Tačiau ne tik žinomi savo srities specialistai pasiruošę įtraukti lankytoją į vaizduotės sūkurį, bet ir jaunieji menininkai, kurie jau spėjo pasirodyti Vilniaus „Kultūros nakties“ renginio metu. Kūrybinių dirbtuvių „Beepart“ direktoriaus vadovaujama Vilniaus dizaino kolegijos studentų komanda pagal „Vilnelės šviesos“ projektą birželio 19-osios naktį kvietė kultūros nakties lankytojus pasinerti į šviesų pasaką. Festivalyje pirmą kartą pasirodys ir Monika Grikštaitė su instaliacija „Banga“, Kristina Šaltytė su „Antropologija“, medžių lapai naktyje spindės pagal Nerijaus Švendravičiaus projektą. Galima pasidžiaugti, kad prie „Beepositive“ festivalio prisijungė ir įmonės, štai UAB „Adam Decolight“ nustebins dinaminiu šviesų girliandų fontanu.

Amatų mugės, kūrybinės šokolado dirbtuvės, chna tatuiruočių piešimas, ekskursijos po Trakų Vokę, šokių pamokos, kino peržiūros po atviru dangumi, grupių „Moon and Balloons“, „Cats in Cosmos“, „CORUS“ ir klasikinės muzikos atlikėjos Editos Biliūtės koncertai ir daug kitų pramogų laukia atvykstančių į „Beepositive“ festivalį.

VšĮ kūrybinės dirbtuvės „Beepart“ šiais metais žada dar daugiau šviesų, garso ir netikėtumų.

VšĮ kūrybinės dirbtuvės „Beepart“ šiais metais žada dar daugiau šviesų, garso ir netikėtumų. „Beepositive“ iniciatorius Andrius Ciplijauskas pasakoja: „Šį kartą vilniečiams ir miesto svečiams atskleisime ir parodysime tokias vietas, kurias didžioji dalis net neįsivaizduoja egzistuojant. Tiek  pačioje Pilaitėje parodysime paslaptingas ir netikėtas erdves, tiek Trakų Vokėje, kur lankytojai  pamatys fantastišką dvarą su visu jo grožiu aplinkui. Daugiau apie vietas nepasakosiu,  tegu  tai  būna malonus siurprizas.“

Dalyvių ir lankytojų skaičius kasmet auga, todėl ir šiemet festivalio organizatoriai tikisi sulaukti didesnio dalyvių, lankytojų ir savanorių aktyvumo. Beje, į savanorystę „Beepart“ dirbtuvių komanda žiūri atsakingai ir su pagarba, nes kiekvienas savanoris čia ne tik labai vertinamas, bet yra ir svarbi sėkmingo festivalio dalis. „Savanorystė yra šio festivalio pagrindas, ir visi savanoriai gali  registruotis praktiškai  iki  pat festivalio, nes  tik su  jų pagalba viską galime įgyvendinti.  Jie padeda menininkams įrengti  kūrinius, tampa  gidais ir asistentais, padeda reguliuoti eismą, užtikrina tvarką ir begalę kitų  dalykų, jau  nešnekant, kad mes prašome žmones siųsti  fotografijas, ką jie gražaus pamatė, kas, beje, nėra lengva užduotis: nufotografuoti  šviečiantį objektą naktį –tai  gana didelis menas.“ – pasakoja „Beepart“ direktorius Andrius.

Primename, kad įvairios dirbtuvės, atrakcionai, mugė, koncertai ir ekskursijos Trakų Vokėje vyks spalio 9 d. 17–24 h, Pilaitėje – spalio 10 d. 16–24 h., o instaliacijas „įžiebsime“ nuo 19 iki 24 h. Vyks ir gražiausiai šviečiančio kostiumo ar aksesuaro konkursas, organizuojamas Vilniaus dailės akademijos tapybos studenčių.

Norite savanoriauti, pristatyti šviesos instaliaciją, vesti kūrybines dirbtuves, prekiauti mugėje, o gal tiesiog turite šaunių idėjų kaip festivalį padaryti dar įspūdingesnį, kreipkitės į „Beepart“ projektų vadovę Rūtą adresu: ruta@beepart.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius