-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Samulionytės fotografijose – arabiškas „Draudžiama“

Metai darbuojantis Saudo Arabijoje vilnietę fotografę Vilmą Samulionytę įkvėpė egzotiškai parodai grėsmingu pavadinimu „Haraam/Draudžiama“. Tai europietės dienoraštis, atsiradęs iš svetimos kultūros stebėjimo. Tolima šalis jos fotografijose atsiskleidžia kaip naujų minčių ir potyrių gimimo vieta.
Parodoje eksponuojamas V.Samulionytės darbas
Parodoje eksponuojamas V.Samulionytės darbas / V.Samulionytės nuotr.

Penktadienį (liepos 16 d.) 17 val. LFS Klaipėdos skyriaus fotografijos galerijoje (Tomo g. 7) vyks šios egzotiškos parodos atidarymas, kuriame svečiuosis ir jos autorė.

V.Samulionytės nuotr./Parodoje eksponuojamas V.Samulionytės darbas
 V.Samulionytės darbas

Ekspozicijoje sklandžiai apjungiamos trys serijos, „Haraam“, „Dykumos tremtiniai“ ir „Globalus vartotojas“. Fotografijas iš jų vienija bendras kontekstas ir prasmės. V.Samulionytės kūriniams būdinga paprasta kompozicija, erdvė uždara ir vienaplanė, stebėtojo akis koncentruojama į konkretų objektų.

Kaip minima parodos anotacijoje, Saudo Arabija yra viena iš turtingiausių pasaulio šalių, kuri remiantis islamiškąja teise valdoma karaliaus ir genčių vadų. Tačiau kartu tai ir viena konservatyviausių valstybių, kur tebevykdomos viešos egzekucijos bei daugybė dalykų yra griežtai draudžiama. Svetimšalio viešnagė šioje šalyje prasideda supažindinimu, kas yra draudžiama: vyrams negalima eiti į moterų parduotuves, moterims neleidžiama vairuoti, eiti į vyrų kavines, restoranus, ir t.t.

Parodoje galima žvilgterėti ir į draudimų kupinus viešose erdvėse veidus abajomis prisidengusių moterų gyvenimus, ir paklaidžioti tolimo, svetimo, dykumoje pastatyto Rijado miesto gatves. Tai ne turistinis žvilgsnis, kuris siekia fiksuoti istorinius, atvirukuose ir kelionių giduose tiražuojamus artefaktus. V.Samulionytė betarpiškai stebi miestą, leisdama jam pačiam diktuoti maršrutus. Fotografė taip pat fiksuoja ir vakariečių gyvenamas uždaras teritorijas, kurios primena inkliuzus konservatyvioje Saudo Arabijoje. Nuotraukose atsispindi vakarietiško gyvenimo detalės atsivežtos iš savo šalies į laikinais namais tapusį rezervatą.

Paroda truks nuo liepos 16 d. iki rugpjūčio 15d. Galerijos darbo laikas: pirmadienį–penktadienį nuo 11 iki 17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius